Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Největší banky světa chyceny v masivní kauze. Co to znamená pro BTC?

Kryptoměny

JPMorgan Chase, HSBC a Deutsche Bank se ocitly pod silnou palbou kritiky poté, co se ukázalo, že skrze jejich účty v letech od roku 1997 do 2017 zločinci proprali téměř 2 biliony amerických dolarů. Se zprávou přišel web Buzzfeed News, který se dostal k uniklé zprávě amerického úřadu FinCEN.

 

Na celém prošetření kauzy spolupracovalo 109 médií.

Bezpečnostní pojistky bank selhaly

Výše zmíněné banky údajně pomáhaly nepřímo drogovým gangům, Ponziho schématům, nájemným vrahům a dalším zločincům, kteří operují s velkými částkami peněz.

„Peníze z krvavých drogových válek, bohatství vykradené z zemí třetího světa i peníze ukradené v nelegálních schématech. Peníze tekly do bank a z nich zase ven navzdory tomu, že vlastní zaměstnanci finančních institucí před aktivitami varovali.“

1,3 bilionu dolarů má na svědomí jenom Deutsche Bank. Podle Buzzfeed News o nelegálních transakcích věděli i nejvyšší představitelé banky. FinCEN odhalil, že banky naprosto selhávají i v základních bezpečnostních úkonech, například ve verifikaci sídla společností.

Jak to ovlivní Bitcoin?

Pro Bitcoin je pozitivní zjištění, že ani nekonečně dlouhá legislativa bojující s praním špinavých peněz ve Spojených státech Amerických a v EU není dostatečně efektivní. Marco Santori, hlavní právník burzy Kraken, se domnívá, že reakce BTC nepřijde. Ač jde o velkou kauzu, Bitcoin operuje teď už na jiném poli než tradiční banky. Z jejich problémů tak alespoň teď těžit nebude.

Autor: Jiří Makovský
Zdroj: CryptoSvet

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Největší banky světa chyceny v masivní kauze. Co to znamená pro BTC?