Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Ne všechny měny rozvojových trhů budou profitovat z politiky Fedu a ECB

FX NEWS

Vidina dlouhodobě akomodativní měnové politiky Fedu a ECB nahrává měnám rozvojových trhů. U jedné z nich je však síla tohoto předpokladu citelně slabší. Jedná se o tureckou liru, která během minulého týdne oslabila na historicky nejslabší hodnoty jak proti dolaru, tak proti euru.

Závěr minulého týdne nebyl pro rizikové měny tím nejlepším. Na jejich oslabování se podepsalo nejen zhoršení tržní nálady projevující se v propadu akcií na obou stranách Atlantiku, ale rovněž i posilující dolar profitující z relativně dobrých dat z amerického trhu práce. Například na regionu střední a východní Evropy se pak projevilo oslabující euro proti zeleným bankovkám ovlivněné nedávnou slovní intervencí hlavního ekonoma ECB Philipa Lanea.

Z dlouhodobějšího hlediska by však rizikové měny měly najít podporu v pokračující extrémně akomodativní americké i evropské měnové politice. U turecké liry je však situace mnohem složitější (o turecké liře jsme psali naposledy před několika týdny). Problémem je kombinace úvěrové expanze, která živí deficit tureckého běžného účtu. V jeho případě nedochází na pokrytí přebytkem účtu finančního (zde naopak dochází k odlivu především nerezidentního kapitálu), výsledkem jsou tudíž tenčící se zásoby devizových rezerv. Turecko je tak paradoxně v situaci, kdy se nachází opět na prahu měnové krize, která je způsobena úvěrovou expanzí bránící ekonomiku proti ještě většímu propadu.

K tomu, aby lira získala pevnější půdu pod nohama, by byla potřeba rychlá obnova zahraniční poptávky, která je aktuálně stále ovlivněna dopady opatření proti koronaviru. Krátkodobě by sice mohla zapůsobit poslední, tj. srpnová, data o úvěrových tocích potvrzující podle Institutu mezinárodních financí zpomalení poskytování půjček na nejnižší tempo od ledna. Trh se však mnohem více soustředí na trend padajících devizových rezerv, který se udrží, nedojde-li buďto ke zpomalení úvěrových toků, případně ke zmiňované zahraničí obnově. Celkově tak sentiment na liře zůstává stále negativní.

Historicky nejslabší turecká měna znamená rovněž riziko zrychlující inflace. Její jádrová složka se v meziročním vyjádření drží nad 11 %, což by mohlo být pro tureckou centrální banku znepokojivé. Na druhou stranu, měnová autorita podle nás nebude chtít přistoupit ke zvýšení hlavní úrokové sazby jakožto kroku utažení měnových podmínek v prostředí silné úvěrové expanze. V tomto směru se bude pravděpodobně soustředit na rezervní požadavky či, jako tomu bylo nedávno, na operace na repo trzích, kde došlo na zrušení týdenních aukcí se sazbou 8,25 % a následného přesunu financovacích potřeb směrem k dražším overnight úvěrové facilitě se sazbou 9,75 %.

V aktuálním týdnu budeme na eurových párech (nejen) u rizikových měn sledovat reakci trhu na rozhodnutí ECB. Nepředpokládáme, že by Rada guvernérů ECB přistoupila ke snížení sazeb či k dalšímu navýšení objemu skupovaných aktiv. Ostře sledovaná bude aktualizovaná prognóza, zejména v ohledu na inflaci. Dojde-li na další snížení odhadované trajektorie tempa růstu evropských cen, centrální banka si tím v podstatě otevře prostor pro další kroky akomodace ve zbytku roku, pravděpodobně navázané na pandemický program PEPP.

Jedním z faktorů zhoršení inflačního výhledu by mohl být vývoj kurzu eura. V jeho případně zafungovala nedávná slovní intervence. Do budoucna by jako negativní eurový faktor mohla zapůsobit i revize strategie a rámce evropské měnové politiky, podobně jako tomu bylo u Fedu a dolaru. V září však revize představena pravděpodobně nebude. I tak ale předpokládáme, že na toto téma padne velká část otázek během čtvrteční tiskové konference.

Z pohledu guvernérky ECB Lagardové tak půjde o další test jejích komunikačních schopností, zejména ve vztahu k vývoji eura. V podstatě se můžeme dočkat dalšího oslabení evropské měny ve spojení se zhoršením výhledu inflace. Stejně tak ale i možnosti minimálně zastavení eurových ztrát z titulu nezměněného inflačního výhledu navázaného na rychlou ekonomickou obnovu. Aktuálně se však přikláníme spíše k první variantě, kde by klíčovou roli měla sehrát kombinace náznaků další akomodace měnové politiky.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Ne všechny měny rozvojových trhů budou profitovat z politiky Fedu a ECB