Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Nakupujte EMměny, zvlášť INR

Očima brokerů

Měny rozvojových trhů za sebou mají rušný týden, zatímco trhy G10 vyčkávaly. Politická nejistota v Jižní Africe vyhrotila oslabení ZAR. Podle očekávání, i když o něco málo dříve, byla odstraněna spodní hranice EURCZK. Americké raketové údery na Assadův režim podtrhly zvýšené napětí mezi USA a Ruskem a RUB klesal přes noc o 1,0%.

Navzdory specifickému riziku každé měny zůstáváme ohledně těchto aktiv optimističtí a stažení vnímáme jako příležitost pro obnovení dlouhých pozic EM měn. Vnější prostředí zůstává vstřícné, protože indikátory globální aktivity vykazují silnější hospodářský výkon a ceny komodit (ropy) se derou stále výš. Konkrétně jsme i nadále býčí v souvislosti s INR ze dvou hlavních důvodů. Prvním z nich je jestřábí zasedání ohledně měnové politiky a druhým pružnost INR vůči vnějším geopolitickým událostem.



Indická rezervní banka (RBI) udržela referenční repo sazbu beze změny na 6,25%, ale zvýšila reverzní repo sazbu o 25bb na 6% (zúžila tak koridor). Navzdory skutečnosti, že úprava repo sazby je o něco funkčnější, tento krok má jestřábí podtext nad neutrálním politickým postojem. Ale revize RBI vzhůru při zahrnutí inflace o 25bb na 4,75% pro roky 2017-2018 byl jasně jestřábí signál. Roční růst pro rok 2017 se odhaduje na 7,4% a RBI vidí zlepšení ve vyspělých zemích jako podpůrné pro další ekonomické zrychlení. Myslíme si, že pravděpodobnost snížení sazeb RBI v tomto roce je výrazně nízká, pokud zvážíme rostoucí inflační tlaky (přestože inflace klesne na 3,4%, což je výrazně pod 5% cílovou úrovní) a pozadí zdravého růstu.

Hlavních hnacích prvků je sice nedostatek, ale události mimo trh nadále přinášejí krátkodobou volatilitu.

Narůstající očekávání Trumpovy daňové reformy, francouzských prezidentských voleb a kontroverzního jednání o brexitu naznačují, že tyto události zastíní základní ekonomické ukazatele. INR zatím prokazovala překvapivou odolnost vůči vnějšímu dění. Zatímco investoři při zprávách o americké vojenské agresi rychle otočili k bezpečným FX obchodům (JPY, USD a zlato), INR bez přerušení dál posiluje. V posledních 3 měsících INR získala vůči USD 5,80% v době, kdy se americké sazby chovaly jako na horské dráze. Indická ekonomika se stala magnetem pro příliv kapitálu, který by mohl přimět RBI pokusit se omezit sílu INR. Ale současné FX intervence RBI byly omezeny, což naznačuje spokojenost s úrovní INR. Kdyby nic jiného, investoři mohou mít radost z obchodů carry s INR.

Autor
Peter Rosenstreich

Čtěte také:
Jimmyho týdenní Forex výhled 10.4.-14.4.2017
Rozhovor s mužem, který na burze neprohrává
Rozhovor: V tradingu je potřeba být pragmatikem

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Nakupujte EMměny, zvlášť INR