Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Měny regionu jsou tento týden v zisku

FX NEWS

Měny regionu jsou tento týden zatím v zisku. Koruna po oslabení část ztrát umazala, posiloval i polský zlotý a maďarský forint. Volatilita byla u měnových párů s forintem vysoká také kvůli rozhodnutí maďarské centrální banky. Mezi dnešní důležitá čísla patří britská inflace, která v jádrovém vyjádření skončila nad očekávání vyšší. Podpořila tak další sázky na zvýšení sazeb Bank of England. 

Vývoj měn regionu byl v posledních dnech jak na horské dráze. Tento týden jim však zatím hraje do karet. Euro na své posílení z minulého týdne nenavázalo. Česká měna se v pátek přiblížila k hranici 23,80 za euro, od začátku týdne však znovu posiluje. Včera se pohybovala spíše do strany v pásmu 23,65 až 23,72 za euro. Polský zlotý vůči euru naopak posílil. Po korekci nad 4,550 EURPLN jsme se tak včera vrátili k hranici pod 4,490 EURPLN. Čísla polských maloobchodních služeb (v dubnu zůstala na meziroční úrovni -7,3 %) na zlotý zásadní vliv neměla.

Minulý týden jsem viděli výrazný pohyb v neprospěch maďarské měny. Forint během tří dnů oslabil z úrovně pod 368,5 EURHUF na 378,5 EURHUF. Pondělní korekce sice část ztrát umazala, během včerejšího obchodování se ale ukázalo, že by se kurz mohl vydat směrem k hranici 380 EURHUF . Rozhodnutí maďarské centrální banky (MNB) však přineslo další obrat. MNB ponechala hlavní úrokovou sazbu na 13 %, depozitní sazbu na 12,5 %, ale zajištěnou zápůjční sazbu snížila o celý procentní bod na 19,5 %. Centrální banka přitom rétoricky kladla důraz, že ono snížení má za úkol udržet finanční stabilitu, a není tak zaměřeno na tu cenovou. Forint nějakou dobu působil, že neví, jakým směrem se vydat, jestli dále oslabovat nebo se vydat na opačnou stranu. Pohyboval se v rozpětí 373,50 až 376,50 EURHUF, než se večer ustálil v okolí 375 EURHUF.

Dnes ráno vyšla dubnová data o britské inflaci. Ta meziroční klesla z 10,1 % na 8,7 % (dle konsensu měla klesnout na 8,2 %), meziměsíční naopak vzrostla z 0,8 % na 1,2 %. Klíčová byla čísla o jádrové inflaci, která nečekaně vzrostla z 6,2 % meziročně na 6,8 % při predikci 6,2 %. Bank of England bude i proto na červnovém zasedání znovu debatovat možnost zvýšení sazeb o dalších 25 bodů. Perzistence jádrové inflace zůstává problém, librové peněžní trhy tak čekají zvýšení sazeb až na 5,25 % z aktuálních 4,5 % do konce roku 2023. Existuje přitom zhruba 80% pravděpodobnost, že by se vrchol mohl být ještě vyšší, a to na 5,5 %.

Včera jsme se dozvěděli hodnoty britských indexů PMI za květen. Čísla dopadla hůře, než se očekávalo. Indexy aktivity klesly jak v průmyslu, tak ve službách. Kompozitní index PMI tudíž klesl z 54,9 na 53,9 bodu, očekáván byl mírnější pokles na 54,6. Trend je podobný jako ve zbytku Evropy, ekonomický růst zpomaluje, přestože se nejedná o něco závratného.

Libra se v posledních dnech pohybovala spíše do strany v pásmu 0,866 až 0,870 EURGBP. Zveřejnění PMI indexů vedlo k oslabení až k úrovni 0,872 EURGBP, nicméně korekce zkorigovala kurz zpět na silnější librové hodnoty. dnes ráno se kurz drží na úrovni 0,867 EURGBP. Vůči koruně britská měna oslabovala až pod úroveň 27,16 než korekce vrátila kurz nad 27,34 GBPCZK. Události posledních dnů jsou spíše o pohybu posilující koruny než slábnoucí libry. Pokud porovnáme měnové páry EURCZK a GBPCZK za poslední dva týdny, jistá míra korelace je zde evidentní.

Autor: Antonín Hudec
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Měny regionu jsou tento týden v zisku