Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Libra odložením jednání o brexitu získala čas navíc

FX NEWS

Budoucnost obchodní dohody mezi Evropskou unií a Velkou Británií zůstává ve hvězdách. Nebyl totiž dodržen další termín pro její dosažení. Že by v neděli k jejímu podepsání opravdu došlo, mohl čekat jen málokdo, když předchozí, pevně stanovený termín (minulá středa) dodržen nebyl. Neděle byla navíc nastavena pouze jako termín pro domluvu o další budoucnosti jednání v rámci konce týdne, kdy se konal summit EU, na kterém se řešily jiné otázky než brexit. Skokové posílení libry tak bylo o to překvapivější.

Se zkracujícím se časem pro uzavření dohody se libra stává nevyzpytatelnější a volatilnější měnou, když reaguje prakticky jen na komentáře politiků, vyjednavačů a na vývoj nálady panující mezi zúčastněnými stranami. Nedělní oznámení ohledně odsunutí termínu pro uzavření dohody na neurčito tak i přes rostoucí riziko, že se protistrany do konce roku nedohodnou a dojde na tvrdý obchodní brexit, trhy vzaly pozitivně a libra skokově posílila. Další posílení zaznamenala během včerejšího dopoledne a od pátečního minima se obchodovala o 2 % výše.

Vývoj libry vůči americkému dolaru je z velké části definován vývojem dolarového indexu, který je v grafu zobrazen černou barvou. Jeho hodnoty jsou do grafu zaneseny inverzně pro lepší ilustraci závislosti tohoto páru na vývoji amerického dolaru. Z posledních měsíců je vidět, že se obě křivky pohybují stejným směrem, přičemž libra působí více procyklicky s výraznějšími pohyby v okolí lokálních maxim a minim. Při pohledu na maxima páru GBPUSD z 1. září a 3. prosince je vidět, že v prvním případě se dolarový index nacházel na značně silnějších hodnotách, než je tomu dnes, a tak tato podzimní býčí rally na páru GBPUSD byla z velké části poháněna slabým dolarem. Na páru s eurem je pak aktuálně slabší libra vidět mnohem lépe.

Z technického hlediska se libra vůči dolaru obchoduje poblíž důležité oblasti rezistencí mezi 1,3400-3500 GBPUSD, přičemž zespodu ji drží rostoucí trendová linie z května, která se momentálně nachází mezi 1,3100-3200 GBPUSD, odkud se libra v pátek odrazila zpět a vymazala předchozí ztráty. S blížícím se koncem roku bude tato formace rostoucího trojúhelníku dále nabývat na významu s tím, jak se prostor pro obchodování uvnitř ní bude zužovat. Tento časový horizont pak dobře koreluje s termínem pro dosažení obchodní dohody mezi EU a Británií. Do té doby, než bude podepsána, by měla být libra dále pod tlakem. Dobré vyhlídky nemá ani dolar, tudíž pohyb do strany se před zásadním průlomem ve věci obchodní dohody na tomto páru jeví jako pravděpodobný scénář.

Zdroj: TradingView
Zdroj: TradingView

Pokud nakonec k podepsání dohody přeci jen dojde, bude to beze sporu dobrá zpráva pro libru, která navíc podpoří risk-on náladu. Ta pak díky odeznění globální nejistoty bude ještě více tlačit na slabší dolar. V tomto případě bychom v průběhu první poloviny roku mohli být svědky posunu libry vůči dolaru k hranici 1,4000 GBPUSD. V minulém týdnu se čisté dlouhé pozice na libru poprvé od září dostaly do zelených čísel, když lehce přibylo longů a zároveň došlo k výraznému 25% poklesu krátkých pozic v rámci kategorie nekomerčních obchodníků. Během zářijového maxima, kdy se „cable“ chvilkově dostal na 1,3480 GBPUSD, bylo čistých dlouhých pozic na libru 12 700, což je oproti poslednímu reportovanému číslu z minulého týdne (5 710) stále o něco víc.

Libra se tak díky tomuto aktuálnímu nárůstu čistých dlouhých pozic obešla bez výraznějšího oslabení, které by odpovídalo předchozímu propadu pozic k téměř -20 000 v polovině listopadu. Když byla libra naposledy takto přeprodána, kurz se pohyboval poblíž 1,3000 GBPUSD. Tento propad se nakonec obešel bez většího dopadu na cenový vývoj. Pro příští týdny tak bude zásadní připravenost na šokové oslabování a posilování libry spojeného s přeléváním nálady mezi vyjednavači a na jejich komentáře. Do té doby, než bude dohody dosaženo, nadále platí lehce negativní výhled pro obě měny a výsledný pohyb do strany.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. odpovědnost.

Autor: David Jansa
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Libra odložením jednání o brexitu získala čas navíc