Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Kroky investičního procesu

Očima brokerů

V následujících několika řádcích bychom se rádi krátce zamysleli nad jednotlivými kroky investičního procesu, neboli co byste neměli opomenout, pokud máte aktuálně potřebu investovat.

Proč investovat?

První klíčovou otázkou by mělo být proč investovat. Jedná se především fázi, kde si stanovujeme cíle a potřeby, co bychom od samotné investice měli očekávat. Níže uvádíme několik motivů proč investovat:

  • Potřebuji uchovat (neztrácet) hodnotu – nehledám vysoký výnos, ale hlavně bezpečí
  • Konzervativně dosáhnout vyššího výnosu při přiměřeném riziku
  • Očekávám pravidelný příjem z investice – dividendy, úroky
  • Rád bych dosáhl nadprůměrného výnosu při akceptaci vyšší míry rizika
  • Rád bych zbohatl a dosáhl významného finančního majetku (třeba na stáří)

A samozřejmě můžeme najít celou řadu dalších motivů, ale mnohem důležitější je fakt, že investor by měl mít vždy na paměti všudypřítomné riziko a porovnávat ho s očekávaným výnosem.

Jak začít investovat?

Pokud má již investor ujasněné své cíle a rizika, tak může přistoupit k dalšímu kroku a to sběru potřebných informací pro samotné „odstartování“ svých investic. Zde se vyplatí nejprve investovat do sebe, neboli pečlivým studiem na začátku lze ušetřit nebo naopak vydělat na svých investicích více než v situaci neinformovanosti. Níže přikládáme oblasti, ve kterých by investor měl být alespoň přiměřeně zdatný ještě předtím, než začne realizovat své investice:

  • Musím znát a rozumět všem důležitým charakteristikám daného investičního instrumentu
  • Musím si zvolit vhodného partnera (brokera, fond, banku,…) pro své investice
  • Měl bych se seznámit s ovládáním platformy, ve které budu své investice spravovat

Analyzovat investiční příležitosti

Jakmile má investor již rozhodnuto do čeho investovat, tak nastává moment správného načasování, které i zde může investorovi přinést nějaký dodatečný výnos nebo třeba i mírně eliminovat podstupované riziko. Techniky správné načasování lze rozdělit do následujících oblastí:

  • Fundamentální analýza – faktické a ekonomické aspekty daného investičního instrumentu
  • Technická analýza – na základě cenových grafů instrumentů hledáme vhodné načasování
  • Psychologická analýza – studujeme chování ostatních investorů

V době informačního boomu je zpráv o různých investičních příležitostech mnoho, proto je zapotřebí tyto zprávy důkladně filtrovat a ověřovat a nakonec se vždy opřít o svůj vlastní názor a rozhodnutí.

Monitorování a vyhodnocování svých investičních aktivit

O své realizované investice je zapotřebí se starat. Jak říká staré přísloví, co zasejete, tak sklidíte. Určitě stojí tuto moudrost doplnit o formulaci, že je zapotřebí také zalévat. Samotné načasování konce je také nesmírně důležité a rozhoduje tak o finálním výsledku této investice. Proto si určitě nastavte pravidla, která budou definovat jak se o své investice starat a kdy je případně, v souladu se strategií, ukončit.

 

Na celodenním webináři Online Trading Masterclass bude 7 profesionálních investorů, obchodníků a analytiků sdílet celou řadu potřebných a učitečných informací, které mohou pomoci s jednotlivými výše uvedenými body investičního procesu. Svůj prostor dostanou akcie, komodity, forex i kryptoměny. Webinář proběhne v pátek 24. 4. 2019 od 11:00 a přihlásit se můžete zde:

https://cz.xtb.com/masterclass

(záznamy budou k dispozici)

Tým XTB

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Kroky investičního procesu