Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Krize je tady! Nebo je zapomenuta? Výhled na 2017

Názory

Není to tak úplně dávno, co jedna skupina investorů věřila, že jsme ještě v krizi a druhá, že se do ní brzo vrátíme. Teď je situace jiná, ekonomikám se daří a většina vidí lepší zítřky a na krizi si nikdo ani nevzpomene. Proč tedy takový název? Je krize za dveřmi? (mimochodem celý tento náhled jsou čistě mé názory).

Ne, není to tak horké. Jen je potřeba myslet na to, že v období klidu a optimistického očekávání se tyto rizika zvyšují! Trhy jsou cyklické a s narůstajícím množstvím peněz v ekonomice další krize musí přijít (čím víc peněz = tím větší bubliny = tím větší krize), proto je potřeba neustále myslet nejen na výnosy, ale také počítat i s potenciálním rizikem a vzájemným poměrem. Co tedy očekávat v roce 2017? Pojďme se podívat na jednotlivé trhy a země, kde dám k zamyšlení, jak vidím současný stav, jaký současný stav a hlavně jak to vypadá podle dlouhodobého Market Profilu.

US akciové indexy, dluhopisy a dolar

Z pohledu FA nejdůležitější události 2016 byly zvolení Trumpa US prezidentem, druhé zvýšení sazeb FEDem od krize a růst US ekonomiky. Trump přinesl pro akcie a US dolar růst (jak jinak) s očekáváním vládních stimulů, FED také tak a hlavně pro USD s očekáváním dalšího zvyšování. Růst ekonomiky dal zapomenout na předchozí problémy a investoři vyhlíží magickou hodnotu 20.000 na DOW. Současný stav je tedy takový, že US ekonomice se celkem daří, máme plnou přirozenou míru nezaměstnanosti, od FEDu se čeká citlivé zvedání sazeb a od Trumpa snížení daní a vyšší vládní výdaje (všimněte si, že dluhový strop v USA najednou nikdo neřeší). Pojďme se podívat na jednotlivé trhy.

DOW (Dow Jones akciový index) – all time high a dominance kupců, tak by to šlo jednoduše shrnout. Aktuálně za sebou máme prezidentskou a santa rallye, ještě čekám útok na 20.000. Silná resistence dle symetrie MP a IB je 20230, zde bude důležité sledovat, zda se objeví prodejci. Pokud ano, mohli by poslat trh do rotace a testování silných supportů, které jsou 18480, 18100 a 17300. (hodnoty jsou z futures na DOW – YM 03-17)

SP500 – zde je situace stejná jako na YM, resistence je zde 2305 a supporty 2045 a 1910.

30 leté bondy (ZB) – po tom, co se ukázalo, že FED to s postupným zvedáním sazeb myslí vážně, bondy padají a jejich výnos roste. Trend je jednoznačně prodejní. Klíčovým suportem je nyní 141 a 138, pak by se otevřel prostor až k 130. Velmi zajímaví resistence je 157.

USD – americký dolar těží ze zatraktivňování US úroků a posiluje na svá maxima vůči všem ostatním majors měnám na svá více jak 10letá maxima. Pro aktuální trend je klíčová úroveň 100. USD bude v tomto roce čekat na stimuly a rychlost zvedání sazeb, proto razantní oslabení nečekám.

Evropa

Potvrzuje se, co již říkám několik let. Dlouhodobě se vyhýbám investicím na tomto kontinentu a jde vidět, že Evropa je na chvostu světového ekonomického růstu. Jelikož Evropa dále bude řešit imigraci, terorismus, vyjednávání s Ruskem a vnitřní dluhové problémy jižních zemí, tak čekám, že Evropa spíše dále pojede ve vleku světa.

DAX – německý akciový index letos ovlivnily celoevropské problémy, ale také aféra VW nebo hrozící obrovská pokuta Deutsche Bank. Nyní hlavně ve vleku světových indexů se dostal k silné resistenci 11500. Zde očekávám silnější odpor prodejců. Další silnější resistence je až 12250. Velmi silným suportem tohoto trendu je 10750.

Evropský FX – EUR/USD neustále hledá podporu kupců a tu nenachází a tak oslabuje, nyní se nachází na silném supportu 150 roční IB, pokud se dostane razantněji pod aktuální LOW, pak se otevírá prostor až k 1.0100. Když k EUR porovnám CHF (EUR/CHF), tak prosincový test klíčové úrovně 1.0900 ukazuje dominanci prodejců s resistencí 1.0800 a prostorem k oslabení až k 1.0450, kde se nachází silný suport. Euro k GPB (EUR/GBP) částečně vrací oslabení po Brexitu, zde čekám rotaci a čekání na vyřešení Brexitu nebo již zmíněných EU problémů. Klíčové levely na EUR/GBP jsou následující 0.7940 a 0.8860.

Komodity

Ropa – po kolabujícím oslabení v počátku roku přišla stabilizace a v poslední době posílení díky dohodě o zmrazení těžby v OPEC i mimo něj. Klíčovou resistencí pro rok 2017 bude 59 a následně 63 dolarů za barel a suport 49. Pro začátek roku očekávám posílení k první resistenci.

Zlato a Stříbro – drahé kovy oslabují díky optimismu na rizikových aktivech, což očekávám, že v roce 2017 bude dále přetrvávat a já budu reagovat na případné korektivní posílení shorty na resistencích, které jsou na zlatě 1260 a 17.60 na stříbře.
Obchodovat tento náhled budu tak, že si počkám na pohyb ke zmíněným levelům a tam budu obchodovat a investovat s dobrým poměrem zisku a risku.

Přeji dobré trady v 2017
Ing. Roman Dvořák Ph.D.

Přečtěte si také další výhledy na rok 2017:
Prognóza Jimmyho Younga pro rok 2017
I ocas může vrtěti psem, aneb rok 2017 před námi!
Rok 2017: Zmeny cekaju i brokery...

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Krize je tady! Nebo je zapomenuta? Výhled na 2017