Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Kolik BTC stále vlastní jeho tvůrce Satoshi Nakamoto?

Kryptoměny

Záhadný tvůrce Bitcoinu, Satoshi Nakamoto, byl první osobou, která těžila kryptoměnu – v době, kdy každý těžený blok přinesl odměnu 50 BTC. Na rozdíl od dnešních těžařů nerozdělil tyto odměny tisícům dalších uživatelů těžebního poolu a místo toho získal celé odměny sám. Mezi lednem a červencem 2009 se předpokládá, že Satoshi vytěžil celkem více než 1 milion BTC.

Patoshiho pattern

Ačkoli není zcela jisté, kolik BTC satoshi vytěžil sám, úsilí Sergia Demiana Lerner aby mohlo vygenerovat dosud nejlepší odhad.

Ve své zprávě s názvem „Zasloužené štěstí Satoshiho Nakamota, tvůrce Bitcoinu, vizionáře a génia“ se Lerner podíval na bloky vytěžené mezi 1. lednem 2009 a 25. lednem 2010 ve snaze identifikovat které byly vytěženy stejnou entitou. Lerner zjistil, že jediná entita získala blokové odměny kolem 1 milionu BTC.

Lerner vytvořil termín „Patoshiho Pattern“ k popisu vzoru bloků, které se zdají být těženy touto jedinou entitou. Vzhledem k tomu, že vzor začíná blokem genesis, předpoklá se, že Patoshi může být sám Satoshi Nakamoto. Při současné hodnotě bitcoinu by Nakamotovo jmění přesáhlo 33 miliard dolarů, což by Satoshiho téměř jistě učinilo nejbohatším držitelem BTC.

Satoshi Nakamoto a hromada BTC

Nedávné spekulace, že Satoshi mohl přesunout 50 BTC z éry 2009, byly vyvráceny, když bylo zjištěno, že tyto Bitcoiny nespadají do těch, na které se vztahuje Patoshiho Pattern. Místo toho se zdá, že tyto Bitcoiny byly přesunuty jiným časným osvojitelem, který byl spojen s desítkami dalších bloků vytěžených během období, kdy byl Satoshi aktivní.


Navzdory tomu, že v BTC drží než 30 miliard dolarů, neexistují žádné přesvědčivé důkazy o tom, že by Satoshi něco z toho přesunul – což prokazuje působivou trpělivost. Dosud mnoho lidí veřejně prohlašovalo, že jsou Satoshi Nakamoto, včetně Craiga Wright, Jörga Molta, Bilala Khalida a Debo Guidosa. Další byli vybráni jako pravděpodobní kandidáti řadou analytiků. Ale doposud se nikomu nepodařilo definitivně prokázat, že drží soukromé klíče k jakékoli z adres, o nichž se předpokládá, že jsou ve vlastnictví Satoshiho – nejpřesvědčivější důkaz, který by dokázal, že jsou Satoshi Nakamoto.

V každém případě je pravděpodobné, že Satoshi není schopen nebo ochoten utratit své BTC, možná kvůli riziku, že by to mohlo vést k jeho případné identifikaci. Pokud by někdy byla veřejně odhalena Satoshiho identita, mělo by to pravděpodobně dramatický dopad na Bitcoin.

Zdroj: CryptoSvět

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Kolik BTC stále vlastní jeho tvůrce Satoshi Nakamoto?