Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

WEBINÁŘ: BITCON NA ATH. KDE TEĎ HLEDAT PŘÍLEŽITOSTI V KRYPTOSVĚTĚ?
Svět kryptoměn není pouze o Bitcoinu. Většina kryptoaktiv zatím BTC nenásledovala a zůstává od svých ATH vzdálena i několik stovek procent. To nám nabízí zajímavé možnosti pro vyhledání vstupů do různých tradingových a investičních pozic. ;-) 

Máme pro vás další exklusivní webinář na toto téma!

Když kůň pošel, sesedni!

O úspěchu

Všichni tradeři to znají. A jestli ne všichni, tak velká část určitě ano. Vstoupíte do obchodu, trh jde proti vám. Dáte pryč stop loss a čekáte, že se trh otočí a ono nic… Trochu naředíte pozici a doufáte… Stále nic… Půl účtu je pryč a otočka nikde. Dofundujete účet a přidáte další pozici... Trh stále nic a vesele si pokračuje dál proti. 80% účtu pryč a teprve teď po dlouhém přemlouvání následuje ukončení obchodů prakticky s likvidační ztrátou. Agónie trvala několik měsíců a za následek měla pošramocené ego, prakticky vymazaný účet a několik ztracených měsíců.

A co třeba tato situace… Na trhu se změní podmínky a systém, který dlouho fungoval, dává teď více ztrát než zisků. Účet se pomalu začíná víc a víc topit v červených číslech. Přesvědčujete sami sebe, že je to jen dočasné, že se to změní. Říkáte si, že je příliš časově i finančně nákladné vytvořit jiný, fungující systém. Realita je ovšem úplně jiná. Podmínky na trhu se změnily a je proto důležité včas situaci řešit.

Na tyhle situace se přesně hodí staré indiánské pořekadlo „Když kůň pošel, sesedni!“

Vypadá to jako legrace, ale ruku na srdce, kolikrát jste již sami sebe přemlouvali, že tenhle „mrtvý kůň“ ještě poběží? A nemusí to být třeba jen v tradingu. Je to zvláštní, z neznámých příčin se chytáme všeho v naději, že třeba přece jen tahle potápějící se loď ještě popluje dál. Marníme na to zbytky nervů, času i peněz a koráb se zatím nekompromisně potápí.

Zdá se vše tak jasné, ale my stále…

  • Přemlouváme sami sebe, že je ještě naděje. - Že se trh otočí, že systém bude fungovat.
  • Popoháníme mrtvého koně ještě silněji – Ředíme pozice, zvyšujeme počet kontraktů.
  • Říkáme si: „vždycky jsme takhle jezdili!“. – Systém fungoval, tak bude fungovat určitě i dál.
  • Přijímáme opatření určená ke kříšení zdechlých koní. - Nafundováváme obchodní účty dalšími penězi.
  • Vysvětlujeme sami sobě, že náš zdechlý kůň je mnohem lepší, rychlejší a rozhodně levnější. - Místo abychom věnovali čas, peníze a energii novému systému, zůstáváme ve falešné naději u toho starého.
  • Sedíme vedle koně a přemlouváme ho, aby nebyl zdechlý. – Koukáme nevěřícně do monitoru a nejdříve vlídnými slovy, později hrubými výrazy, ženeme trh do směru, který potřebujeme. Někteří se i modlí.
  • Měníme kritéria pro poznávání zdechlých koní. – Upravujeme předem stanovená procenta propadu kapitálu, abychom ještě mohli nechat obchod otevřený a živili naději o chvilku déle..
  • Hromadíme zdechlé koně na jednom místě v naději, že společně budou jezdit rychleji. – Vyhledáváme v diskusních fórech tradery, kteří jsou ve stejné nebo podobné situaci.
  • Najímáme odborníky na zdechlé koně. – Chodíme se ptát k mentorům a školitelům, co s tím máme dělat.

Malá rada na závěr. Dopředu si určete pravidlo, kdy budete vašeho „koně“ považovat za mrtvého. Držte se tohoto pravidla, „koně“ neoživujte, sesedněte, dále už sebe netrapte a raději si najdětě nového koně. Podstata je totiž jen jedna a nemění se: „Když kůň pošel, sesedni!“

Autor: Forex-Zone

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Když kůň pošel, sesedni!