Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Kde berete tu jistotu, že bude americký dluhový strop navýšen?

FX NEWS

Není to tak dávno, kdy si spousta z nás myslela a tvrdila, že k válce na Ukrajině nemůže dojít, protože to je ze všech možných úhlů pohledu totální nesmysl. Opak byl pravdou. Se stejným nevěřícím údivem jsme v roce 2021 zírali na televizní obrazovky, kde se rozzuřený dav nespokojených voličů Donalda Trumpa proháněl budovou amerického nejvyššího zákonodárného orgánu.

Z pohledu zdravého rozumu něco nemožného. Proto mne ani zdaleka neuklidňují ujištění z úst nejrůznějších analytiků a komentátorů vyjadřujících se k nejfrekventovanějšímu tématu finančních médií posledních dní, totiž k blížícímu se termínu překročení limitu množství prostředků, které si může americká vláda půjčit na veřejných trzích, tzv. dluhovému stropu.

Odborníci tvrdí, že k dohodě o posunutí tohoto limitu směrem nahoru musí dojít. Důvodem je, že v opačném případě se stane katastrofa biblických rozměrů, což údajně žádný rozumný člověk nemůže dopustit. Zní to docela dobře, až na ten detail, že v současnosti světu nevládne rozum.

Parlamentní tahanice ohledně zvýšení dluhového stropu nejsou v USA novinkou. Nejdramatičtější průběh měla v roce 2011, kdy došlo ke kontroverznímu snížení ratingu USA z „AAA“ na „AA+“ agenturou S&P. V devadesátých letech prezident Clinton přikročil v důsledku sporu k fyzickému uzavření některých státních institucí. Takže opravdu nic nového pod sluncem. Rozdíl mezi dneškem a předchozími epizodami je v tom, že se americké veřejné finance nacházejí v mnohem napjatější situaci než před desetiletím. Státní schodky v covidovém období překročily 10 % HDP a celkové zadlužení USA činí více než 125 % HDP.  Spor o dluhový limit má tedy vedle politického náboje taktéž náboj makroekonomický. Z pohledu finančních trhů se jedné o lose-lose situaci. Buďto se dluhový strop posune za cenu škrtů v rozpočtu, nebo se neposune a dojde ke katastrofickému zmražení části finančních toků ze státu směrem do ekonomiky.

Akciový trh vyhodnotil situaci velmi zvláštním způsobem. Investoři se cenných papírů nezbavili, ale přelili své investice do několika technologických titulů, které jsou za současné situace považovány za bezpečný přístav. Riziko poklesu trhu si zajistili put opcemi, které zaznamenaly historické rekordy v nákupech. Tržní volatilita se snížila a několik pokusů o prodloužení býčího trendu skončilo nezdarem. Trh je do slova a do písmene v čekacím módu. Riziková aktiva, která nemají to štěstí, že jsou v úzké skupince, považované za bezpečné investice, skomírají nebo oslabují.

Dolar díky nervozitě kolem dluhového stropu zpevnil, přispěl i nečekaný nárůst inflačních očekávání amerických domácností. Z delšího časového pohledu, pokud by došlo na významné fiskální škrty z důvodu nenavýšení limitu, by však americká měna mohla oslabit vinou citelnějšího zpomalení největší ekonomiky světa, k čemuž by rovněž přispěly spekulace o snížení sazeb Fedu.

Na korunovém poli jsem byli svědky oslabení nad hranici 23,60 za euro. Důvodem byl nad očekávání větší pokles inflace. Část trhu by mohla také uvažovat i o vlivu konsolidačního balíčku jakožto fiskální restrikce působící proinflačně. Dnes ráno kurz ztráty umazává.

Autor: Dušan Vaškovic
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Kde berete tu jistotu, že bude americký dluhový strop navýšen?