Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Kam se řítí americký dolar?

Očima brokerů

Nedávný kolaps výnosů amerických dluhopisů nedokázal americký dolar příliš oslabit. Pondělní prodej USD byl už závažnější a mohl být vyvolán oznámením, že americký antimonopolní úřad zahajuje vyšetřování amerických internetových monopolů.

Americký dolar se začátkem týdne prudce propadl. Pravděpodobnou příčinou byla zpráva o zahájení antimonopolního vyšetřování společností Alphabet (Google), Facebook a Amazon, jejichž akcie prudce klesly a připravily společnosti o zhruba 100 mld. USD. 

Velké americké technologické a internetové monopoly dosahují už léta nejvyšších kapitálových zisků. Proto si zasloužily značnou váhu na amerických akciových trzích. Jakékoli riziko útlumu by mohlo znamenat změnu váhy expozice amerických akcií a nezávisle na dalších faktorech i pokles amerického dolaru.

Tlak na dlouhé pozice USD by mohl posílit, pokud dojde ke krátkodobému průlomu v debatě mezi Čínou a USA před jednáním G20 koncem tohoto měsíce.

Politika Fedu nemá jasné obrysy

Nedávno jsem se zmiňoval o tom, v jak obrovském rozsahu trh mění nacenění politiky Fedu, ale i o tom, jak tento kolaps nedokázal udělat křivku výnosů strmější. Situace se nezměnila ani nyní, kdy trh předpokládá, že Fed do zářijového jednání FOMC sníží sazby o 50 základních bodů. 

Na svém twitterovém účtu se k tomu vyjádřil také Jeffrey Snider z Alhambra Investments. Ten upozornil, že jsme očekávání Fedu obrátili z daleko nižšího výchozího bodu, než tomu bylo v roce 2007. V pondělí večer k tomu na ve svém tweetu napsal: „Co kdybych vám řekl, že 9. srpna 2007, tedy v den, kdy skutečně začala panika z roku 2008, se předpověď křivky eurodolarových futures do června 2008 zvrátila o 50 základních bodů? A co kdybych vám řekl, že dnes se předpověď křivky do června 2020 zvrátila už o 76 základních bodů? Nebude to tedy jen jedno snížení sazeb, ale celá řada!“

Připojil se k němu na svém twitteru také David Rosengberg z Gluskin Sheff, který napsal: „Pokud se Powell řídí trhy, nakonec pochopí, že jakmile výnosy dvouletých T-dluhopisů spadnou o více než
50 základních bodů pod sazby fondů, začnou se dít nepříjemné věci. Je na čase sundat si růžové brýle.“

Výsledky konference Fedu, kterou včera zahájil guvernér Powell, by měli naznačit směr, jakým se bude nyní politika ubírat.

Graf: EUR/USD

Kurz EUR/USD začátkem týdne prudce vzrostl a objevilo se největší obchodní rozpětí za poměrně dlouhou dobu. Měnový pár potřebuje vytvořit záchytnou pozici nad úrovní 1,1300, případně nad 1,1375-1,1400, aby mohlo dojít k průlomu směrem k růstu. Nejsem si však zcela jistý, zdali na to máme dostatečně euro-pozitivní katalyzátor.

 Zdroj: Saxo Bank

Vybrané měny

USD – oslabení z počátku týdne může být jednorázovou událostí , stejně jako taktickým stlačením krátkých pozic. Avšak nemyslím si, že tento pohyb bude mít dlouhé trvání.

EUR – může nás Draghi překvapit holubičím postojem nad rámec štědrosti nového programu TLTRO? To je otázka pro čtvrteční jednání. Euro vůči USD zůstává ve stínu rizika odprodeje.

GBP – úleva není v dohledu. Kurz EUR/GBP otestuje úroveň 0,8900 a má prostor dostat se až k 0,9000-0,9100.

Autor: John Hardy, vedoucí oddělení Forexu Saxo Bank

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Kam se řítí americký dolar?