Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Ještě vyšší sazby po ještě delší dobu

FX NEWS

Americká centrální banka ponechala v červnu sazby beze změny. Doručila však jestřábí poselství naznačující, že vrcholu sazeb v aktuálním úrokovém cyklu ještě nemuselo být dosaženo. I přesto, že výhled úroků v rámci aktualizované prognózy není zavazující, revidovaný výhled naznačuje scénář ještě vyšších sazeb po ještě delší dobu.

Červnová prognóza ukázala oproti březnové vyšší ekonomický růst během letošního roku, nižší míru nezaměstnanosti a vyšší jádrovou inflaci měřenou jádrovým indexem výdajů na osobní spotřebu. Konzistentní s aktualizací je vyšší očekávaný vrchol sazeb, který byl posunut z 5,1 % v letošním roce na 5,6 %. To odpovídá navýšení sazeb o dalších 50 bodů, přičemž dle doprovodné rétoriky a s ohledem na samotné rozhodnutí ponechat sazby v červnu stabilní by mělo pravděpodobně jít o dva hiky po 25 bodech ve zbytku letošního roku.

V rámci měnověpolitického horizontu byl výhled úroků navýšen i v roce 2024 a 2025, a to z 4,3 % na 4,6 %, resp. 3,1 % na 3,4 %. Dlouhodobá odhadovaná neutrální úroková sazba setrvala dle mediánu prognózy na 2,5 %. Při pohledu na rozpětí odhadů je však patrné, že někteří centrální bankéři pracují s potenciálně vyššími úrovněmi této sazby. Zatímco v březnu dosahovaly odhady rozpětí centrální tendence (očištěno o tři nejvyšší a nejnižší odhady) 2,4-2,6 %, v červnu jsme se posunuli do pásma 2,5-2,8 %. Tento pohyb podle nás potvrzuje fakt, že se dostáváme do nového ekonomického prostředí, jehož charakteristickým prvkem budou vyšší sazby oproti období po velké finanční krizi.

Fakt, že se Fed rozhodl představit prognózu s vyššími sazbami, ale na samotném zasedání je nezvýšil, podle nás také potvrzuje strategii jemného ladění. Centrální banka má v tuto chvíli komfortní prostor sledovat příchozí data a na jejich základě se dále rozhodovat. Aktuálně už nejsme v režimu tzv. frontloadingu sazeb, kdy byla klíčová rychlost jejich navyšování. Dnes jde o ladění posunu úroků do ještě restriktivnějších úrovní, avšak po menších krůčcích. Pokud tak použijeme termín, že Fed provedl měnověpolitický „skip“ neboli přeskočení možnosti navýšit sazby s ohledem na příští data, je to z toho důvodu, v jaké fázi úrokového cyklu se nacházíme.

Na druhou stranu připouštíme, že rozdíl mezi zvýšením sazeb v červnu a červenci nebude s ohledem na dodatečná data příliš bohatý. Fed bude mít k dispozici dodatečná čísla z trhu práce i o inflaci, nečekáme však, že by byla doručena kdovíjaká překvapení vzhledem k dosavadnímu trendu.

Můžeme spekulovat, že se Fed rozhodl rozložením kroků dávkovat své jestřábí naladění. Stejně tak je možné, že aktualizovaná prognóza je signálem, který se ve výsledku nemusí vůbec vyplnit. Dot plot graf totiž není nikterak zavazující. Pokud by tedy inflace začala klesat nad očekávání rychleji, například i s přispěním citelnějšího utažení podmínek úvěrování, vrcholu na 5,6 % by nemuselo být vůbec dosaženo. I tak ale předpokládáme, že Fed alespoň jedno zvýšení sazeb o 25 bodů doručí, a to právě na červencovém zasedání.

Prvotní reakce trhů šla ruku v ruce s jestřábím překvapení. Dolar posílil, výnosy ve středních splatnostech vzrostly, zatímco u nejdelších klesly, a u akcií jsme viděli výprodej. V průběhu tiskové konference guvernéra Powella však byly tyto pohyby zkorigovány. Jsme přesvědčeni, že se tak stalo s ohledem na sice jestřábí rétoriku šéfa měnového výboru, která však byla stále relativně opatrná. Z našeho pohledu tím pádem potenciál utažení, které mohlo červnové zasedání doručit, plně dosažen nebyl.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Ještě vyšší sazby po ještě delší dobu