Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Je výprodej technologických akcií varovný signál nebo příležitost?

Očima brokerů

V minulém týdnu reportovaly své čtvrtletní hospodářské výsledky přední technologické společnosti. Nejprve zveřejnil své hospodaření Alphabet, mateřská společnost Google, která sice doručila růst tržeb, ale pokles zisku byl natolik významný, že po zveřejnění dat akcie odepisovaly přes 11 %. Ke konci týdne své ztráty korigovaly jen na -6 %. Další velkou technologickou společností byl Microsoft, který sice také z pohledu tržeb roste, ale i zde je pokles zisku, navíc s negativním výhledem.

Ve čtvrtek ohlásila své hospodaření společnost Meta, která trhy svými čísly velmi negativně překvapila. Významně rostoucí náklady spojené s poklesem tržeb vedly více jak 50% poklesu zisku, což si vyžádalo dramatické výprodeje a pokles ceny akcie Meta o více jak 20 % pod psychologickou úroven 100 USD za akcii. I přesto, že se zpomaluje zájem inzerentů, tak společnost intenzivně investuje do výzkumu a vývoje. To sebou nese značná rizika, ale i příležitosti. Zdali je toto právě ta správná strategie a v budoucnu povede k růstu hodnoty společnosti diskutovali na posledním vysílání cyklu Povídání o trzích Jaroslav Brychta, Tomáš Vranka a Martin Jakubec.

Jako jediná z velkých technologických společností pozitivně překvapila společnost Apple, která reportovala svá data ve čtvrtek. Apple zvýšil své tržby o 8 % a zisk o 4 % a to i přes nárůst vstupních nákladů. Zdá se, že na sektor premiové spotřební elektroniky zatím zpomalování globální ekonomiky dopadá pomaleji, než na ostatní technologické firmy. Akcie si připsaly téměř 5 %.

Poslední významná těchnologická společnost, která zveřejnila své výsledky v minulém týdnu byl Amazon, jehož akcie uzavíraly se ztrátou -6 %. Amazon sice také dokázal doručit meziroční růst tržeb, ale vydal velmi negativný výhled pro následující období. I Amazon se bude potýkat s vyššími náklady, ale snaha diverzifikovat své aktivity může způsobit, že citlivost společnosti na recesi bude menší.

Řada těchto jinak odolných akcií vykleslala na relativně nízké úrovně a je na místě položit si otázku, zdali akcie koupit, přikoupit, prodat nebo držet. V rámci pravidelného Povídání o trzích Jaroslav Brychta a jeho hosté detailně rozebrali právě tyto tituly a diskutovali možná budoucí rizika a příležitosti těchto titulů. Kompletní diskuzi si můžete zdarma přehrát zde:

https://cz.xtb.com/povidani-o-trzich

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Je výprodej technologických akcií varovný signál nebo příležitost?