Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Je možné, abychom příští rok platili za dolar méně než 20 korun?

FX NEWS

Vstupujeme do padesátého týdne roku. Ten byl zajímavý na všech frontách, finanční trhy nebyly výjimkou. Jaké budou trendy na devizovém trhu v tomto týdnu, ve zbytku roku a poté v tom příštím?  Podívejme se na dva měnové páry, které se nachází na zajímavých úrovních pro otevření pozice.

V posledních týdnech devizovým trhům udává směr oslabující dolar a obecně velmi nízká riziková averze, která nedopřává měnám bezpečných přístavů. Spolu s dolarem se tak nedaří ani japonskému jenu. Nejlépe si z této skupiny měn vede švýcarský frank. Dolarový index zaznamenal třetí týden ztrát v řadě a posunul se na nejslabší úrovně za více než dva a půl roku a dnes ráno se nachází na úrovni 90,8 bodů.

Vidina rychlejší globální obnovy ve světle zpráv o účinných vakcínách několika různých společností a započetí procesu jejich schvalování spolu s brzkým začátkem očkování, např. Británie, podporuje masivní odtok prostředků z dolaru do aktiv rizikových trhů. Podle Mezinárodního institutu financí byl listopad historicky rekordním v objemu přílivu prostředků do emerging markets. Konkrétně se jednalo o 39,8 miliardy dolarů do akcií a 36,7 miliardy do dluhopisů. Slabý dolar nadále podporuje fakt, že investoři nejeví zájem o americké vládní dluhopisy z důvodu očekávaného pokračování v akomodativně nastavené měnové politice Fedu v řádu let i přes zlepšená inflační očekávání.

Pokud bychom měli předchozí odstavce shrnout jednou větou, dolar je pod tlakem a na obzoru nejsou téměř žádné důvody k tomu, aby se aktuální nastavení změnilo. Podívejme se například na situaci páru koruny s americkým dolarem. Měsíční graf znázorňující obchodování od roku 2009 ukazuje, že se tento měnový pár nachází v blízkosti rostoucí trendové linie, která v průběhu let několikrát odmítla posílení domácí měny. Momentálně se ale kurz koruny s dolarem pohybuje pod touto linií a vzhledem k tomu, že si koruna na páru s eurem v posledních dnech vybírala oddychový čas a korigovala své předchozí zisky o 40 haléřů, mohlo by její následné posílení výrazně pomoci i v rámci páru s dolarem, kde bylo toto oslabení koruny skrze slabou americkou měnu vykráceno.

Kurz koruny vůči dolaru se tak v posledních dvou týdnech jen pomalu posouval pod hranici 22,00 USDCZK. Pokud tedy budeme nadále svědky slabého dolaru a listopadový trend objemného přesunu peněžních prostředků do rizikových aktiv bude pokračovat, koruna by mohla vyhlížet značně silnější úrovně. V případě bezproblémové distribuce vakcín a scénáře bez třetí vlny by v průběhu příštího roku mohla atakovat hranici 20,00 korun za dolar. Momentálně pro ni ale bude důležité, aby se udržela pod zmíněnou rostoucí trendovou linií a v počátku roku otestovala support na 21,63 USDCZK, který značí silnou 38,2% úroveň Fibonacciho retracementu.

Zdroj: TradingView
Zdroj: TradingView

Fázi korekce zisků vůči americkému dolaru má za sebou také dolar australský, který koncem minulého týdne vytvořil nové letošní maximum po více než dvou měsících. Australský dolar po otestování hranice 0,74 AUDUSD otočil a navrátil se směrem k supportu na 0,70 AUDUSD, která ho několikrát podržela. Následně porušil klesající trendovou linii a vydal se zpět na silnější úrovně. Předchozí maximum se mu podařilo bez většího odporu překonat a v tomto týdnu bude důležité, zda se nad ním udrží a vytvoří si z něj do budoucna naopak hranici podpory.

V rámci denního grafu se index relativní síly pohybuje lehce pod překoupenou oblastí a vytváří stále vyšší maxima. Z tohoto pohledu má tedy australský dolar určitě cestu k dalším ziskům otevřenou. Z hlediska fundamentů mu velmi pomáhá enormně rostoucí cena železné rudy, jež je hlavním exportním artiklem Austrálie. Vývoj ceny železné rudy velmi dobře koreloval i s předchozí konsolidací ve vývoji australského dolaru. Ve prospěch posunu k 0,75 AUDUSD a případně výše také mluví nadále oslabené zelené bankovky.

Zdroj: TradingView
Zdroj: TradingView

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. odpovědnost.

Autor: David Jansa
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Je možné, abychom příští rok platili za dolar méně než 20 korun?