Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Jak začít obchodovat na burze

Očima brokerů

Obchodování na burze se stalo velmi lákavým způsobem přivýdělku. Díky dnešním možnostem můžete začít obchodovat kdykoliv, kdekoliv a klidně i s menší částkou. Nezapomeňte ovšem, že investice na burze s sebou přináší i výrazná rizika.

Není burza jako burza. Na úvod byste se tak měli rozhodnout, s čím vůbec chcete obchodovat. Mezi nejčastější možnosti patří:

Akcie vám umožňují získat podíl v akciové společnosti. Kromě růstu ceny akcií vám mohou být odměnou také dividendy.

ETF (indexové akcie) jsou populární alternativou k akciím pro obchodníky, kteří nemají čas nebo zkušenosti vybírat jednotlivé akcie. Místo toho snadno zakoupí větší počet akcií různých společností najednou.

Měny lze obchodovat prostřednictvím forexu. Tato burza je vlastně velkou směnárnou, kde se obchoduje s měnovými páry.

Komodity jsou tradiční obchodní instrumenty. Kromě ropy, zlata nebo stříbra se může jednat také o zemědělské plodiny nebo chemické prvky. 

Kryptoměny jsou stále ještě mladým instrumentem, který investory láká potenciálně vysokými výdělky. Nejznámější digitální mincí je Bitcoin.

Vzdělávejte se a trénujte nanečisto

Abyste se stali dobrým obchodníkem, nestačí si přečíst pár tipů a nakoupit podle nich akcie. Nejdříve byste měli pochopit princip fungování burzy a seznámit se s pojmy, které vás během obchodování budou provázet na každém kroku. Kromě literatury můžete využít také výuková videa a texty na internetu. Teorii je ovšem ideální propojit s praxí a otevřít si pro začátek tzv. demo účet, kde můžete na skutečném trhu obchodovat „nanečisto“.

Jak začít s investováním, pokud nemáte velký kapitál

Myslíte si, že investování do akcií je jen pro boháče? Omyl, investovat můžete začít i s malou částkou několika tisíc, které právě nepotřebujete. Nechávat přebytečné peníze na spořicím účtu se totiž v současnosti nevyplatí, jelikož z vašich úspor neustále ukusuje nenasytná inflace, kterou mizivé úroky nejsou schopny ani zdaleka pokrýt. I když sebou investování nese určité riziko, můžete své peníze zhodnotit mnohem lépe. Akciový trh poskytuje výnosy mezi 6 % a 7 % i se zohledněním inflace, což umožní vašim úsporám mnohem rychleji růst.

Kdy byste měli začít investovat?

Investiční strategie obvykle zahrnují dlouhodobý časový plán, takže je vhodné začít investovat co nejdříve, aby vaše investice měly dost času k růstu. I když máte na zahájení investování jen několik tisíc korun, měli byste začít ještě dnes.

Jak začít investovat s minimálním vkladem

Ze všeho nejdříve je třeba zvolit si obchodníka s cennými papíry neboli brokera. Vybírat byste měli podle kvality a rozsahu služeb, výše poplatků, i recenzí které na zvoleného obchodníka naleznete na internetu. Právě online recenze vám nejvíc napoví, zdali se vám vyplatí s daným subjektem obchodovat. Poté budete muset s brokerem uzavřít smlouvu, na což budete potřebovat váš průkaz totožnosti. Následně vám broker zřídí online účet, přes který budete moci nakupovat a prodávat cenné papíry. Na účet pak stačí vložit částku, se kterou chcete obchodovat, a můžete začít. Minimální vklad se liší podle jednotlivých brokerů - od nuly po desítky tisíc.

Investování je dlouhodobá strategie

Jakmile začnete investovat, neměli byste předpokládat, že se vaše peníze rozmnoží přes noc. Akcie neustále klesají a stoupají, důležitý je však dlouhodobý trend, který vám pomůže v horizontu několika let vaše peníze rozmnožit.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Jak začít obchodovat na burze