Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Jak ovlivňuje cena ropy USD/CAD

Očima brokerů

Ropa se stala nedílnou součástí našeho života a lidstvo na ní plně závisí. Ropa není jen zdrojem energie, ale také materiálem, z něhož je vyrobeno mnoho věcí všedního dne.

Dlouho se tvrdilo, že na ropě mohou vydělávat peníze pouze velké korporace, ale to je špatně. Většina druhů ropy je k dispozici pro obchodování na finančních trzích. Nejoblíbenější typy jsou BRENT a WTI. USD je nejrozšířenější měna na světě, která se používá pro největší část transakcí (nejen) s ropou. Většina bohatých lidí udržuje svůj kapitál v USD. Kanadský dolar je po celém světě méně populární. Jedná se o komoditní měnu, což znamená, že aktivně reaguje na ceny komodit, zejména ropy a zlata.

Dnes se budeme zabývat interakcí a korelací cen ropy a CAD. Pokud se podíváte pozorně na grafy ropy BRENT a USD/CAD, všimnete si určitých vzorců v dynamice těchto aktiv. Pokud je kanadská ekonomika závislá na produkci a prodeji ropy, kotace USD/CAD korelují s cenami ropy.

Co je to korelace

Korelace je vyjádření vzájemného vztahu dvou aktiv v určitém období. Existují tři typy korelace:

  1. Pozitivní korelace znamená, že dva nástroje jdou během doby pozorování jedním směrem. Pozorovaná aktiva budou úměrně růst nebo klesat. Grafy jsou podobné.
  2. Negativní korelace znamená, že aktiva jdou opačným směrem. Zatímco jedno aktivum roste, druhé bude klesat. Grafy vypadají zrcadlově.
  3. Nulová korelace znamená, že nástroje se chovají bez zjevného vztahu k sobě.

CAD začíná růst, když země prodává svou ropu za vyšší cenu. Čím dražší ropa se stane, tím lepší to bude pro kanadskou ekonomiku (vytvoří vyšší zisk z prodané ropy).

Pokud je v páru USD/CAD první měnou americký dolar, bude korelace záporná. To znamená, že růst ropy způsobí pokles na cenovém grafu USD/CAD.

Jak koreluje USD/CAD s grafy BRENT a WTI

Na grafu je pár USD / CAD v downtrendu, který obnovuje minima. Čas od času cena koriguje, ale to netrvá dlouho. Výsledkem je, že americký dolar ztrácí vůči svému kanadskému protějšku.

BRENT na D1 grafu je v uptrendu již měsíc. Bez ohledu na poklesy se zotavuje.

WTI na D1 ukazuje podobný obrázek jako BRENT. Už několik měsíců roste a stále se zotavuje ze všech pullbacků.

V současné době oba typy ropy tvoří korekční vlnu. Pár USD/CAD se současně chová podobně (cena pozastavila svůj pokles a formuje korekci).

Na níže uvedeném grafu vidíte všechny nástroje. Grafy BRENT a WTI nejsou totožné, ale hodně podobné bez ohledu na určitý rozdíl v aktuální ceně. BRENT stojí 47,30 USD a WTI stojí 44,54 USD a kurz USD/CAD je 1,2931.

Jak použít tuto korelaci v obchodování

Pojďme nyní diskutovat o tom, jak použít korelaci mezi ropou a USD/CAD v tradingu. Pro přehlednost použijeme jeden graf (pro oba typy ropy - BRENT a WTI - a pro měnový pár).

Upozorňujeme, že denní grafy obou typů oleje jsou téměř totožné (90% svíček se shoduje). Existují určité rozdíly, ale žádný z nich není kritický. Graf USD/CAD se liší od grafu ropy, což je přirozené. Ceny ropy jsou ovlivňovány nabídkou, poptávkou, produkcí, geopolitickými faktory a událostmi vyšší moci.

Měnový pár zažívá stejné vlivy, pouze americký dolar a kanadský dolar je pociťují odděleně a poté jsou hodnoceny ve vztahu k sobě navzájem. Z grafu můžeme vyvodit závěr, že první ropa reaguje na některé vnější faktory a začíná růst nebo klesat a o něco později bude následovat USD/CAD.

Ceny měnového páru se začnou pohybovat po pohybu na grafu ropy. Graf ropy se mezitím zotavuje rychleji než graf měnového páru. Znáte-li tyto korelace a vzorce, můžete vytvořit svůj obchodní systém, který zahrnuje ropu a USD/CAD.

Příklad obchodování USD/CAD

Podívejte se na H4 graf  USD/CAD a WTI. Kotace WTI prolomily úroveň rezistence a začaly růst. V tu chvíli je situace na grafu USD/CAD opačná. Cena začala rychle klesat. Během 8 svíček cena ropy rostla a poté se vrátila zpět na úroveň proražené rezistence.

Pokud jde o cenový graf, tak ceny pokračují v poklesu a čas od času vytvoří pullback výše. To by mohlo znamenat, že Kanada vydělala na ropě zisk a trochu si zajistila národní měnu proti americkému dolaru. Pokud pak ceny ropy budou stále růst, tak USD/CAD bude klesat, což povede k dalšímu posílení kanadského dolaru.

Toto byl obecný příklad korelace mezi ropou a cenami kanadské národní měny.

Závěr

I když mezi ropou a USD/CAD existuje zjevná korelace, bylo by špatné ji používat k obchodování bez dalších filtrů. Trh je plný falešných impulsů, které vyvolávají nepředvídatelné vzestupy a poklesy. Tuto korelaci lze každopádně použít jako doplňkový signál podporující směr ceny.

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.
  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.

 

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Jak ovlivňuje cena ropy USD/CAD