Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Jak obchodovat svíčkový pattern Tweezers (Pinzeta)

Očima brokerů, Tradingové strategie

Tento článek je věnován patternu Tweezers. Tomu, jak se vytváří a obchoduje. Tento svíčkový pattern předchází korekci nebo obratu aktuálního obchodu.

Jak se vytváří pattern Tweezers

Je to obratový svíčkový pattern. Je to vidět na grafech různých finančních instrumentů (měnových párů, akcií, futures atd.). Vzorec se skládá ze dvou svíček, které mají stejná maxima a minima.

Když je Tweezers obratový pattern, objeví se buď na vrcholu grafu při uptrendu, nebo na minimech v downtrendu. Pattern je založen na klasickém principu technické analýzy. Pokud cena dvakrát neprorazí úroveň supportu/rezistence, je velmi pravděpodobná korekce nebo dokonce obrat.

U Tweezers jsou extrémy obou svíček na stejné úrovni. Menší rozdíl pár pipů bez ohledu na časový rámec je přípustný.

Jak vypadá pattern Tweezers na grafu

Jaké jsou typy Tweezers

V závislosti na tom, zda se vzorec tvoří na highs nebo lows, může být nazýván buď Tweezers Top nebo Tweezers Bottom.

Tweezers Top

Jedná se o medvědí vzorec, který se tvoří po růstovém pohybu na lokálním high cenového grafu. První svíčka patternu je obvykle býčí, s růstovým tělem a horním stínem. Druhá svíčka vzorce může mít velké klesající tělo nebo malé tělo libovolné barvy nebo žádné tělo, což je svíčka Doji. Obě svíčky patternu mají stejné High.

V podstatě u druhé svíčky se cena podruhé odrazí od silné úrovně rezistence. To znamená, že medvědi shromáždili síly a budou se snažit ujmout se iniciativy. Další pohyb ceny směrem dolů naznačuje začínající korekci. Pokles ceny pod low dokončeného patternu potvrzuje začátek této opravy.


Tweezers Top na cenových maximech

Tweezers bottom

Tweezers Bottom je býčí vzor, ​​který se objeví na lokálních minimech cenového grafu po downtrendu. První svíčka je normálně medvědí, s poklesovým tělem a výrazným spodním stínem. Druhá svíčka patternu může mít velké růstové tělo nebo malé tělo libovolné barvy nebo žádné tělo, což je Doji svíčka. Svíčky vzorce musí mít stejné Low.

Jak se tvoří druhá svíčka, cena se podruhé odrazí od silné úrovně supportu. To znamená, že býci touží zastavit pokles a začít nakupovat. Další růst cen naznačuje začátek růstové korekce. Sílu býků potvrzuje růst ceny nad maximum svíčkového patternu.

Jak obchodovat podle patternu Tweezers

Tweezers je obratový svíčkový pattern, proto jej tradeři hledají na highs a lows cenového grafu po růstovém nebo poklesovém pohybu. Při pohybu ceny do strany je tento vzorec méně účinný a je lepší ho při tomto režimu trhu vůbec nepoužívat. Pattern je lepší používat na delších časových rámcích. Někteří tradeři doporučují nejnižší timeframe H1. Co se týče obchodovatelných trhů, tak postačí téměř každé likvidní aktivum s přijatelnou volatilitou.

Tweezers bottom: Nákup

Algoritmus obchodování podle býčího vzoru je následující:

  • Po downtrendovém pohybu na lokálních minimech grafu se objeví obratový pattern Tweezers.
  • Když se cena obrátí směrem nahoru a vzroste nad maxima obou svíček patternu, otevírá trader nákupní pozici.
  • Po otevření pozice omezí rizika příkazem Stop Loss o něco níže, než jsou minima obou svíček vzorce.
  • Pro výběr zisku, použije trader silné úrovně rezistence nebo úrovně Fibonacci (z předchozího poklesového swingu).

Nákupní obchod podle Tweezers

Tweezers Top: Prodejní obchod

Medvědí vzorec se obchoduje následovně:

  • Po růstovém pohybu ceny se na místních maximech vytvoří obratový pattern.
  • Když cena klesne a prorazí pod low svíček tvořících pattern, trader prodá aktivum.
  • Po otevření pozice omezí ztráty ochranným příkazem SL nad Highs patternu.
  • Chce-li trader vybrat zisk, může k tomu využít důležité úrovně supportu nebo korekční úrovně Fibonacciho, které vychází z růstového pohybu, na jehož konci se vytvořil vzorec Twezers.

Prodejní obchod podle Tweezers

Co posiluje vzorec Tweezers

Existuje několik faktorů, které pattern posilují, ​​tj. činí jeho signály pravděpodobnější.

  • Kompletní vzorec Tweezers je současně nějaký jiný svíčkový vzorec (jako např. Engulfing, Clearance in Clouds, Dark Clouds atd.)
  • Jedna nebo obě svíčky patternu jsou Doji, které potvrzují obecnou nerozhodnost trhu a předcházejí korekci/obratu.
  • Další podpůrné signály technické analýzy nebo indikátorů.

Závěr

Pattern Tweezers lze nalézt na lokálních minimech a maximech grafu po uptrendovém nebo downtrendovém pohybu ceny. Je signálem o korekci nebo dokonce obratu současného trendu. Pokud vzorec doprovází nějaké podpůrné faktory, pravděpodobnost korekce se zvyšuje.

Tweezers dobře funguje s dalšími patterny technické analýzy, úrovněmi supportu/rezistence i trading indikátory. Než začne trader obchodovat na reálném účtu, měl by obchodování patternu vyzkoušet na demo účtu.

PŘEČÍST RECENZI BROKERA rOBOMARKETS

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
'https://www.robomarkets.cz/

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.
  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.
Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Jak obchodovat svíčkový pattern Tweezers (Pinzeta)