Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Jak obchodovat strategii Návrat k průměru

Očima brokerů, Tradingové strategie

V tomto článku se zaměříme na populární obchodní strategii nazvanou Návrat k průměru. Myšlenka této strategie spočívá v tom, že po výrazné odchylce (růstu nebo poklesu) má cena tendenci se vracet k průměru.

Na čem je strategie Návrat k průměru založena

Tato strategie je založena na populárním statistickém konceptu Regrese k průměru. Tato teorie, vyjádřená statistikem Francisem Galtonem, uvádí, že po extrémních odchylkách obvykle následuje regrese k normálním hodnotám. Galton svou teorii podpořil výzkumem některých lidských fyzikálních vlastností.

Ve světě financí návrat k průměru předpokládá, že cena aktiva (nebo ziskovost) má tendenci se časem normalizovat. Pokud je aktuální tržní cena vyšší než průměr, očekáváme, že v budoucnu poklesne, a když bude podprůměrná, počkáme, až poroste. Jinými slovy, tato strategie je založena na očekávání, že po určité odchylce od průměru se k němu cena stejně vrátí.

Koncept Návratu k průměru zrodil celou řadu podobných obchodních strategií používaných pro všechny druhy finančních instrumentů. Odchylku ceny od středních hodnot obvykle ukazují různé technické indikátory. 

Výhody a nevýhody strategie Návrat k průměru

Stejně jako kterákoli jiná má strategie Návratu k průměru své výhody a nevýhody.

Výhody jsou:

  • strategie funguje dobře při pohybu trhu do strany (range), když na trhu není jasný up- nebo downtrend;
  • poskytuje mnoho obchodních příležitostí. Trhy obvykle trendují asi 30% času, zatímco 70% času nějakým způsobem konsolidují, což je pro strategii ideální;
  • pozice jsou drženy krátce, na rozdíl od trendových strategií.

Nevýhody jsou:

  • když se na trhu rozvine silný trend, strategie dává signály proti němu, což by mohlo vést ke ztrátám, pokud bude trend pokračovat bez korekce a nikdy se nevrátí ke střední hodnotě;
  • zisk na obchod je menší než v trendových strategiích;
  • strategie nebere v úvahu nové informace, které by mohly změnit dlouhodobý odhad instrumentu. Například pokud společnost zkrachuje, její akcie mohou klesnout a nikdy se nevrátit k průměrné ceně.

Vhodné nástroje

K poskytování signálů používá strategie Návrat k průměru trendové indikátory, oscilátory a jejich kombinace. Oscilátory jako RSI nebo Stochastic pomáhají zjistit, zda je instrument překoupen nebo přeprodán. Mohou navrhnout vstupní úrovně, když se zaměřujeme na obchodování návratu k průměru.

Trendové indikátory ukazují aktuální stav trhu - ať už trenduje nebo se pohybuje do strany. Nejoblíbenějšími trendovými indikátory jsou různé klouzavé průměry a komplexní indikátory na jejich základě. Posuzují aktuální trend a to, jak se cena vzdálila od průměru. Také navrhují úrovně pro výběr zisku. Například MA (200) může sloužit jako dlouhodobý orientační bod.

Příklady obchodování podle strategie Návrat k průměru

Jak jsme uvedli výše, existuje spousta variant strategie Návrat k průměru v závislosti na tom, které indikátory používají. Obchodník může použít kombinaci jednoduchých trendových indikátorů a oscilátorů nebo si vzít oblíbený komplexní indikátor. Příklady, které budeme dále prezentovat, jsou založeny na kanálovém indikátoru zvaném Bollinger Bands.

Indikátor Bollinger Bands se zobrazuje přímo v cenovém grafu. Horní a dolní linie indikátoru tvoří jakýsi cenový kanál, ve kterém cenový graf spočívá většinu času. Pro krátkodobé obchodování návratu k průměru můžete použít odrazy od horní a dolní linie indikátoru, od kterých se cena vrací zpět k linii průměru. 

Signál ke koupi

  • Trh se pohybuje v cenovém rozpětí nebo ve slabém uptrendu.
  • Cena klesne k dolní hranici kanálu a odrazí se od něj nahoru. Je žádoucí potvrzení odrazu svíčkovou formací nebo patternem Price action.
  • Otevřeme buy pozici a umístíme Stop Loss za lokální minimum.
  • Uzavřeme zisk, když cena dosáhne linie průměru indikátoru.

Signál k prodeji

  • Trh se pohybuje do strany nebo ve slabém downtrendu.
  • Cena stoupá k horní hranici kanálu a odráží se od něj směrem dolů. Je žádoucí potvrzení odrazu svíčkovou formací nebo patternem Price action.
  • Otevřeme sell pozici a umístíme Stop Loss za lokální maximum.
  • Uzavřeme zisk, když cena dosáhne linie průměru indikátoru.

Závěr

Návrat k průměru je populární obchodní strategie založená na konceptu regrese k průměru nebo na myšlence, že se cena po určité odchylce vrátí k průměru. Tato strategie funguje dobře v dobách konsolidace, ale může způsobit ztráty v silném trendu, kdy se cena nemusí nikdy k průměru vrátit.

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

 

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.
  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.

 

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Jak obchodovat strategii Návrat k průměru