Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Jak obchodovat strategii „Day Movement“

Očima brokerů, Tradingové strategie

V tomto článku se podíváme na krátkodobou strategii „Day Movement“. Je založena na identifikaci a obchodování cenového pohybu do strany (range) vytvořeného před začátkem evropské obchodní seance.

Popis strategie „Day Movement“

Strategie „Day Movement“ je založena výhradně na technické analýze. Nepoužívá žádné další indikátory. Hlavním předpokladem pro obchodování této strategie je přítomnost cenového rozpětí (range). Range je pohyb ceny do strany bez jasného směru nahoru nebo dolů. Místní maxima a minima cenových výkyvů se nacházejí přibližně na stejné úrovni a cena se pohybuje v omezeném rozpětí.

Podle pravidel této strategie je nutné před začátkem evropské seance počkat, až se na grafu vytvoří rozpětí do strany. Čas vytvoření rozpětí je od 18:00 (GMT+2) předchozího dne do 08:00 aktuálního dne. Pokud se rozpětí vytvoří, zadají se dva čekající příkazy:

1. Buy Stop (nákupní) 10 bodů nad limity tohoto kanálu

2. Sell Stop (prodejní) 10 bodů pod limity tohoto kanálu

U čekajících příkazů je možné nastavit hodnoty Stop Loss a Take Profit okamžitě nebo to udělat ihned po otevření pozice. Úroveň Stop Loss pro čekající nákupní příkaz (Buy Stop) je nastavena těsně pod spodní linií cenového rozpětí. Úroveň Stop Loss pro pokyn k prodeji (Sell Stop) je stanovena o něco výše než horní linie range. Take Profit je nastaven na dvojnásobek vzdálenosti k Stop Loss, ale ne více než 100 bodů.

Pokud cena nedosáhne žádnou z čekajících objednávek do 15:00 (GMT+2), měly by být zrušeny nebo by měl být tento čas vypršení platnosti objednávky nastaven při prvním zadání objednávky. Strategie se používá pro měnové páry jako EUR/USD, GBP/USD a AUD/USD. Doporučený časový rámec je H1. Pokud na trhu aktuálně panuje silný trendový pohyb, pak by tato strategie měla být použita pouze ve směru trendu.

Ideální situace pro obchodování této strategie je, když se range vytvoří na pracovním časovém rámci H1 a na vyšším D1. Pokud je na D1 silný uptrend a na H1 se vytvoří range, může obchodník zadat pouze čekající příkaz Buy Stop. Naopak, pokud dojde k silnému downtrendu na D1 a na H1 se vytvoří cenové rozpětí, může být nastaven pouze čekající příkaz Sell Stop.


Cenové rozpětí s příkazy Buy Stop a Sell Stop

Jak nakupovat pomocí strategie „Day Movement“.

Podmínky pro otevření nákupní pozice:

  1. Na H1 grafu měnového páru EUR/USD, GBP/USD a AUD/USD by se mělo vytvořit lokální cenové rozpětí (range). Čas jeho vzniku je 18:00-08:00 (GMT+2).

  2. Čekající objednávka Buy Stop je umístěna 10 bodů nad vrcholem rozpětí.

  3. Stop Loss je umístěn za spodní hranicí range a Take Profit je nastaven na dvojnásobek hodnoty Stop Lossu.

  4. Pokud cena nedosáhla příkazu Buy Stop do 15:00 (GMT+2), měl by být v tuto chvíli smazán nebo by se mělo aktivovat vypršení platnosti, které trader nastavil při zadání objednávky.

Příklad nákupu podle strategie

  • Na časovém rámci H1 měnového páru GBP/USD se mezi 18:00-08:00 (GMT+2) v časovém rámci stanoveném strategií vytvořil se vytvořilo cenové rozpětí s hranicemi 1,2253-1,2290

  • Čekající příkaz Buy Stop je nastaven 10 bodů nad horní linií cenového rozpětí na 1,2300

  • Během evropské seance cena roste a překračuje horní hranici rozpětí. Příkaz Buy Stop je aktivován a je otevřena nákupní pozice. Stop Loss je umístěn za spodní hranicí rozpětí a Take Profit je nastaven na dvojnásobek Stop Lossu.

Příklad nákupu se strategií „Day Movement“

Jak prodávat pomocí strategie „Day Movement“

Podmínky pro otevření prodejní pozice:

  1. Na H1 grafu měnového páru EUR/USD, GBP/USD, AUD/USD by se mělo vytvořit lokální cenové rozpětí (range). Čas jeho vzniku je 18:00-8:00 (GMT+2).

  2. Čekající prodejní příkaz Sell Stop se umístí 10 bodů pod spodní hranici rozpětí.

  3. Stop Loss je nastaven těsně nad horní hranicí cenového rozpětí a Take Profit je nastaven na dvojnásobek hodnoty Stop Lossu.

  4. Pokud cena nedosáhla příkazu Sell Stop před 15:00 (GMT+2), měl by být příkaz smazán nebo by se měla automaticky aktivovat jeho expirace, kterou obchodník nastavil při jeho zadání.

Příklad prodeje podle strategie

  • Na H1 časovém rámci měnového páru EUR/USD se mezi 18:00 a 8:00 (GMT+2) v časovém rámci stanoveném strategií vytvořilo cenové rozpětí s hranicemi 1,0650-1,0680.

  • Čekající příkaz Sell Stop se umístí 10 bodů za spodní hranici cenového rozpětí na 1,0640.

  • V evropské seanci začala cena klesat a prorazila spodní hranici range. Aktivuje se příkaz Sell Stop a otevře se prodejní pozice. Stop Loss je umístěn nad horní hranicí rozpětí, Take Profit je nastaven na dvojnásobek Stop Lossu.

Příklad prodeje se strategií „Day Movement“

Závěr

Obchodní strategie Day Movement je založena na proražení bočního cenového rozpětí (range) vytvořeného před začátkem evropské obchodní seance. Je to krátkodobá strategie, která se poměrně snadno používá. Avšak obchodník bude muset být trpělivý vzhledem k tomu, že vstupy na trh se nevyskytují příliš často (1-3 obchody za týden). Před použitím v reálném obchodování se doporučuje tuto strategii otestovat na demo účtu tím, že ji otestuje na historických datech a v reálném čase. K tomu mohou obchodníci využít například platformu R StocksTrade. Průvodce, jak obchodovat na platformě R StocksTrader, si můžete přecíst zde.

PŘEČÍST RECENZI BROKERA rOBOMARKETS

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.

  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Jak obchodovat strategii „Day Movement“