Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Jak obchodovat strategii „Base 150“

Očima brokerů, Tradingové strategie

V tomto článku budeme hovořit o střednědobé indikátorové strategii „Base 150“. Vysvětlíme si, jak funguje, jak nastavit indikátory a jak lze strategii využít při obchodování.

Jak funguje strategie „Base 150“

Tato indikátorová strategie využívá čtyři exponenciální klouzavé průměry (Moving Average , MA), EMA (6), EMA (25), EMA (150) a EMA (365), k potvrzení obchodního směru a vyhledávání obchodních signálů. Tento indikátor je již dlouho považován za jednoduchý a účinný nástroj technické analýzy akcií i jiných finančních nástrojů, který pomáhá určovat pohyby trendů a oblasti supportu nebo rezistence na cenovém grafu.

Název „Base 150“ pochází z první verze strategie, která používala pouze jeden pomalu se pohybující průměr EMA (150). Tento obchodní přístup byl později vylepšen tak, aby zahrnoval ještě jeden klouzavý průměr EMA (365), ale název zůstal nezměněn. V této strategii klouzavé průměry slouží nejen jako indikátory trendu, ale také jako dynamické úrovně supportu/rezistence, které se používají k provádění obchodů.

Jak funguje strategie „Base 150“

  • Pro nalezení nákupních signálů pro finanční nástroj by cena měla stoupnout nad pomalý EMA (150) a EMA (365), čímž se potvrdí uptrend. Dále musí obchodník počkat na korekci směrem dolů, dokud se cena nejprve nedotkne jednoho ze čtyř klouzavých průměrů, odkud následuje obrat do uptrendu. To bude signál k nákupu.

  • Pro nalezení prodejních signálů pro finanční nástroj by se cena měla usadit pod pomalým EMA (150) a EMA (365), čímž se potvrdí downtrend. Poté musí obchodník počkat na korekci směrem nahoru, dokud se cena nejprve nedotkne jednoho ze čtyř klouzavých průměrů. Po doteku následuje obrat směrem dolů. To bude signál k prodeji.

Indikátory klouzavého průměru na grafu

Strategie „Base 150“ je primárně zaměřena na obchodování měnových párů EUR/USD , GBP/USD , USD/CHF a USD/JPY . Je však dostatečně univerzální a lze jej použít k obchodování s jinými finančními nástroji. Doporučené časové rámce v grafu jsou H1, H4 a D1. Obchody se provádějí ve směru trendu poté, co se cena odrazí od klouzavých průměrů. Řízení rizik pro tuto strategii znamená, že možné ztráty na obchod by neměly přesáhnout 1 % vkladu.

Jak nastavit indikátory klouzavého průměru

Chcete-li nastavit indikátory na populárních obchodních platformách МetaTrader 4 a МetaTrader 5 , postupujte takto:

  1. Otevřete terminál a přihlaste se ke svému účtu.

  2. Vyberte graf požadovaného nástroje.

  3. V hlavní nabídce přejděte na – Vložit – Ukazatele – Trend a poté klikněte na Moving Average.

  4. V zobrazeném okně nastavení vyberte periodu 6, barvu a šířku linie, MA metoda – Exponential. Kliknutím na OK použijete parametry a zavřete okno nastavení.

  5. Opakujte výše uvedené akce pro další tři klouzavé průměry. V zobrazeném okně nastavení vyberte periody 25, 150 a 365, barvu a šířku linií, MA metoda – Exponenciální. Kliknutím na OK použijete parametry a zavřete okno nastavení.

V důsledku toho graf zobrazí čtyři klouzavé průměry – EMA (6), EMA (25), EMA (150) a EMA (365).

Jak nastavit indikátor klouzavého průměru

Jak nakupovat podle strategie „Base 150“

  • Trh je v uptrendu, přičemž cena a rychlé průměry EMA (6) a EMA (25) rostou nad pomalé průměry EMA (150) a EMA (365).

  • Obchodník čeká na korekci směrem dolů, dokud se cena poprvé nedotkne některého z těchto klouzavých průměrů, po čemž následuje obrat ceny směrem nahoru. Další dotyky by měly být ignorovány, protože obchod má být otevřen pouze po prvním dotyku.

  • Pro přesnější vstup, když se cena dotkne klouzavého průměru, lze použít nižší časový rámec (např. H1 pro H4 nebo H4 pro D1) ke sledování, jak se cena obrací nahoru.

  • V případě obratu směrem nahoru se otevře nákupní pozice. Pokud nedojde k obratu, signál je ignorován a obchodník čeká, až se cena dotkne dalších klouzavých průměrů.

  • Stop Loss je nastaven těsně pod lokální minimum tvořené korekcí. Očekávaný Take Profit by měl být dvojnásobkem částky Stop Lossu.

Příklad nákupu pomocí strategie „Base 150“

  • Graf H4 měnového páru EUR/USD vykazoval uptrend, přičemž cena a rychlé průměry EMA (6) a EMA (25) vzrostly nad pomalé průměry EMA (150) a EMA (365).

  • Dne 8. listopadu 2022 se po korekci směrem dolů cena poprvé dotkla oranžové EMA (6)

  • Ve nižším časovém rámci H1 obchodník čekal na obrat do uptrendu a otevřel nákupní pozici

  • Nákupní pozice byla otevřena za cenu 1,00100, Stop Loss byl nastaven na 0,99700, pod spodní hranicí korekce, a Take Profit byl nastaven na 1,00900

  • Později došlo k ještě jednomu odrazu směrem nahoru, ale ze zelené EMA (365)

Příklad nákupu podle strategie „Base 150“

Jak prodávat podle strategie „Base 150“

  • Trh je v downtrendu, přičemž cena a rychlé průměry EMA (6) a EMA (25) klesají pod pomalé průměry EMA (150) a EMA (365).

  • Obchodník čeká na korekci směrem nahoru, dokud se cena poprvé nedotkne některého z těchto klouzavých průměrů. Po dotyku následuje obrat ceny směrem dolů.

  • Pro přesnější vstupy, když se cena dotkne MA, lze použít nižší časový rámec (např. M15 pro H1 nebo H1 pro H4) ke sledování, jak se cena obrací směrem dolů.

  • V případě obratu směrem dolů otevře obchodník prodejní pozici. Pokud nedojde k obratu, signál je ignorován a obchodník čeká na první dotek ostatních MA.

  • Stop Loss je nastaven těsně nad lokální maximum tvořené korekcí. Očekávaný Take Profit by měl být dvakrát vyšší než částka Stop Loss.

Příklad prodeje pomocí strategie „Base 150“

  • Graf měnového páru USD/JPY na H1 grafu vytvořil downtrend, přičemž cena a rychlé průměry EMA (6) a EMA (25) klesly pod pomalé průměry EMA (150) a EMA (365).

  • Dne 4. listopadu 2022 se po korekci směrem nahoru cena poprvé dotkla oranžové EMA (6)

  • Na nižším časovém rámci M15 obchodník čekal na obrat do downtrendu a otevřel prodejní pozici

  • Prodejní pozice byla otevřena na ceně 147,100. Stop Loss byl nastaven na 147,350, nad maximem korekce, a Take Profit byl nastaven na 146,600

Příklad prodeje podle strategie „Base 150“

Závěr

Strategie „Base 150“ je jednoduchý systém obchodování s indikátory založený na signálech čtyř exponenciálních klouzavých průměrů s různými periodami. Systém úspěšně funguje během trendu při lokálních korekcích. Není vhodné jej používat během trhu, který jde do strany. Pro větší spolehlivost někteří obchodníci používají strategii v kombinaci s klasickými nástroji technické analýzy. Před použitím v reálném obchodování strategii otestujte na demo účtu.

PŘEČÍST RECENZI BROKERA rOBOMARKETS

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.

  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Jak obchodovat strategii „Base 150“