Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Jak obchodovat se svíčkovými patterny Hammer a Shooting Star

Očima brokerů, Tradingové strategie

Hammer a Shooting Star jsou dva oblíbené svíčkové patterny. Objevují se v grafu a předcházejí korekci nebo obratu trendu. Tyto dva vzorce se tvoří na lokálních extrémech cenového grafu po dlouhém pohybu.

Hammer

Vzorec Hammer naznačuje obrat trhu směrem nahoru a tvoří se na cenových minimech po sestupném pohybu ceny. Pattern vypadá jako svíčka s malým tělem a dlouhým spodním stínem, alespoň třikrát větším než tělo.

Tělo svíčky zavírá blízko High, horní stín je malý nebo zcela chybí. Svíčka může mít jakoukoli barvu, s gapem nebo bez gapu mezi předchozí svíčkou. O něco silnější bude vzorec s bílým tělem. Svícen připomíná kladivo s dlouhou rukojetí. Podle toho dostal vzorec svůj název.

Kladivo má význam pouze po velkém poklesu ceny, kdy je trh přeprodán. Při pohybu dolů medvědi narazí na silnou úroveň supportu, která býkům umožní najít oporu a pokusit se obrátit trh směrem nahoru. Dlouhý spodní stín svíčky demonstruje sílu býků a jejich připravenost bojovat nazpět.

Pokud se po zformování vzorce Hammer býkům podaří udržet úroveň supportu, kterou tvoří Low patternu, a tlačit cenu nahoru nad High svíčky, pak bude možná korekce směrem nahoru. To představuje dobrou šanci na nákup. Pokud se ale medvědům podaří stáhnout ceny pod minimum svíčky, signál k nákupu se zruší, takže pokles může pokračovat.


Jak vypadá vzorec Hammer na grafu

Shooting Star

Shooting Star naznačuje obrat trhu směrem dolů a objevuje se na maximech ceny po růstovém pohybu. Tento vzorec zrcadlí pattern Kladivo. Skládá se ze svíčky s malým tělem a dlouhým horním stínem, alespoň třikrát větším než je tělo.

Tělo zavírá blízko Low, spodní stín je malý nebo úplně chybí. Svíčka může mít jakoukoli barvu, s gapem nebo bez gapu mezi předchozí svíčkou. O něco silnější bude pattern černým tělem. Taková svíčka vypadá jako padající hvězda (meteorit hořící v atmosféře), který zanechává dlouhou stopu.

Vzorec je významný až po delším růstu cen, kdy je trh překoupený. Při růstovém pohybu se býci zaseknou na silné úrovni rezistence, která dává medvědům šanci akumulovat síly a tlačit cenu dolů. Dlouhý horní stín svíčky ukazuje sílu medvědů a jejich touhu obrátit trh svým směrem.

Pokud se po Shooting star medvědům podaří udržet úroveň rezistence tvořenou High vzorce a stlačit ceny dolů, čímž prorazí pod Low, pak se sestupná korekce stane pravděpodobnější a objeví se dobrá šance na prodej. Pokud se však býkům podaří vytlačit cenu nad High vzorce, signál k prodeji bude zrušen a pohyb nahoru se může obnovit.


Jak vypadá vzor Shooting Star na grafu

Obchodování patternu Hammer a Shooting star

Jelikož jde o dva obratové patterny, je třeba je hledat na lokálních minimech a maximech cenového grafu v uptrendu nebo downtrendu. Tyto vzorce se nedoporučují při pohybu trhu do strany s výjimkou případů, kdy potvrzují odrazy od hranic cenového rozpětí.

Vzorce jsou dobré pro obchodování s akciemi, komoditními futures, měnovými páry na forexu atd. Fungují samy o sobě na vyšších časových rámcích a mohou být užitečné při intradenním obchodování, když se použijí spolu s technickou analýzou.

Hammer: signál k nákupu

  1. Při pohybu ceny směrem dolů se na lows grafu vytvoří reverzní pattern Hammer.
  2. Poté, co svíčka zavře a cena vzroste nad její maximum, trader otevřete nákupní pozici.
  3. Umístí Stop Loss pod Low patternu. Zisk se vybírá na důležité úrovni supportu/rezistence nebo Fibonacciho liniích.

Nákup podle vzorce Hammer

Shooting Star: prodejní signál

  1. V uptrendu se na maximech grafu vytvoří obratový vzorec Shooting Star.
  2. Poté, co se vytvoří svíčka a cena klesne pod její minima, trader otevře prodejní pozici.
  3. Umístí Stop Loss nad High svíčky a hledá silné úrovně supportu/rezistence/Fibonacci, kde bude chtít vybrat svůj zisk.

Prodejní obchod podle Shooting Star

Podpůrné faktory

Někteří obchodníci tvrdí, že následující faktory zvyšují pravděpodobnost úspěšnosti signálů:

  • Cenové gapy (mezery).
  • Barva těla svíčky. Nejlepší Hammer má bílé tělo a nejlepší Shooting Star svíčka bude černá.
  • Důležité úrovně supportu/rezistence poblíž vytvořených stínů svíček.

Závěr

Patterny Hammer a Shooting Star se tvoří v lokálních extrémech na grafu v downtrendu nebo v uptrendu. Upozorňují nás na možnou korekci či dokonce obrat.

Pro zvýšení úspěšnosti patternů je mohou obchodníci používat společně s úrovněmi supportů/rezistencí z technické analýzy.

PŘEČÍST RECENZI BROKERA rOBOMARKETS

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.
  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.
Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Jak obchodovat se svíčkovými patterny Hammer a Shooting Star