Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Jak obchodovat podle patternu Shark

Očima brokerů, Tradingové strategie

Shark je cenový pattern, který se skládá z pěti impulsů a signalizuje brzké obrácení trendu. Tento pattern (vzorec) je poměrně nedávným úkazem. Poprvé jej vyzdvihl a popsal v roce 2011 Scott M. Carney. Vzor patří do Harmonic obchodování, které navrhl Harold M. Gartley a které popisuje ve své knize „Profits in the Stock Market“.

Shark je podobný takovým patternům grafické analýzy jako Double Top a Double Bottom. Ale ve své podstatě je to aktualizovaný pattern 5-0. Detekce bodů obratu podle patternu Shark vyžaduje použití Fibonacciho linií, které jsou pro pattetn nezbytné. Bez nich si nemůžeme být jisti, zda se vzorec vytvořil správně.

V tomto článku se budeme zabývat pravidly, podle kterých se Shark formuje v grafu, a principy, podle kterých se otevírají pozice podle tohoto patternu.

Jak se tvoří pattern Shark

Vzorec Shark se skládá z pěti bodů: 0, X, A, B, C. Ty se v grafu tvoří jeden po druhém. Kompletní vzorec vypadá, jako by se žraločí ploutev nebo jeho čelisti otevřely. Podle našeho názoru je to však všechno velmi individuální.

Při pohledu na všech pět bodů v grafu by obchodník mohl dojít k závěru, že jde o pattern Shark. Bez Fibonacciho úrovní si ale nemůže být 100% jistí.

Jak potvrdit vzorec Shark Fibonacciho úrovněmi

Všechny obchodní terminály mají nástroj s názvem Fibonacci, se základním nastavením. Ty nám ale nevyhovují. Chcete-li zkontrolovat svůj pravděpodobný Shark pattern, ​​odstraňte všechny výchozí úrovně (kromě „0“) a zapište 0.866, 1.13, 1.618, 2.24. Viz níže tato nastavení změn v MetaTrader 4/5:

Jak se formuje býčí Shark pattern

Býčí vzorec se tvoří následovně:

Stejně jako u všech vzorců Harmonic trading začíná pohyb ceny v bodě 0. Začne růst a vytvoří High v bodě X.

Po vytvoření bodu X cena mírně zkoriguje. Pullback (návrat ceny) skončí v bodě A. Při testování bodu A cena vytvoří další růstový impuls a vytvoří nové maximum v bodě B.

Po testování bodu B začne cena tvořit další korekci, která končí v bodě C. Toto je největší klesající vlna.

Kontrola býčího Shark patternu pomocí Fibo

Chce-li obchodník zkontrolovat vzorec pomocí Fibo, provede následující:

Natáhne Fibo z bodu X do bodu A. Potřebuje aby se bod B, dostal mezi 1,13-1,618. Pokud je bod B nad nebo pod tímto rozpětím, další analýza cenových pohybů v grafu je zbytečná.

Poté natáhne Fibonacci úrovně z bodu 0 do bodu B. Bod C se musí dostat mezi úrovně 0,899 - 1,13. Pokud se tak nestane, je vzorec považován za neplatný. Zkontroluje bod C natažením Fibo z bodu A do bodu B. V takovém případě musí být bod C v rozmezí 1,618-2,24.

Pouze pokud jsou tyto požadavky splněny, je pattern Shark kompletní.

Jak vzniká medvědí pattern Shark

Medvědí vzorec Shark se tvoří zrcadlově:

Pohyb ceny začíná v bodě 0. Začne pokles a ustanoví minimum v bodě X.

Po vytvoření bodu X vytváří cena malou korekci a pullback skončí v bodě A. Po ustanovení bodu A vytváří cena další poklesový impuls a vytvoří nová minima v bodě B. Po ustanovení bodu B zahájí cena další korekci, která končí v bodě C. Tato vlna růstu je největší ze všech.

Jak zkontrolovat medvědí pattern Shark podle Fibonacci úrovní

V tomto případě jsou pravidla natažení Fibo úrovní stejná jako u býčího vzorce Shark:

Bod X - bod A: bod B se musí dostat do 1,13-1,618. Z bodu 0 do bodu B: bod C se musí dostat do 0,899 - 1,13. Bod A-bod B: bod C se musí dostat do 1,618-2,24. Pouze při dodržování těchto pravidel je vzorec považován za úplný.

Jak obchodovat podle patternu Shark

Někteří obchodníci v určitých případech ignorují přísná pravidla a ignorují polohu bodu B. To znamená, že může být mimo rozpětí 1,13-1,618. S bodem C to nefunguje. Musí ležet ve dvou rozmezích.

Otevření buy (nákupní) pozice

Chce-li trader otevřít nákupní pozici, hledá v grafu rodící se pattern. Při hledání patternu Shark se volí časový rámec nad M15, protože nižší časové rámce dávají mnoho falešných signálů.

Na níže uvedeném grafu můžete vidět, že ceny tvoří dvě High. Druhé je vyšší než první. Může to být začátek vzorce Shark.

Co dělat dál:

  1. Na grafu trader označí body 0, X, A, B.
  2. Natáhne Fibo mřížku z bodu X do bodu A a zkontroluje umístění bodu B. Musí být v rozmezí 1,13 - 1,618. To platí pro náš příklad.
  3. O něco později cena začne klesat a vytvoří obrat hned po přiblížení k supportu. Zde se objeví bod C.

  4. Obchodník natáhne Fibo linie z bodu 0 do bodu B. Bod C musí být při této kontrole v rozmezí 0,86 -1,13. V našem příkladu je to přesně 0,86, což je podle pravidel.



  5. Znovu zkontroluje polohu bodu C. Tentokrát natáhne Fibo z bodu A do bodu B. Cena se dotkne 1,681, což znamená, že bod C je umístěn správně.
  6. Když se vytvoří odraz od 1,618, trader otevře nákupní pozici.
  7. Umístí Stop Loss za nejbližší minimum, což je v našem příkladě bod C.
  8. Počáteční orientační bod pro Take Profit bude na 50% vzdálenosti z bodu A do B. Dalším cílem je úroveň bodu B.

Otevření prodejní pozice

Na níže uvedeném grafu vidíme, že ceny tvoří dvě Lows, která vypadají jako pattern technické analýzy Double Bottom. Pouze s rozdílem, že druhé Low je mnohem níž než to první. To může být pattern Shark, který se formuje.

Pokračujeme:

  1. Na grafu trader označí body 0, X, A a B.
  2. Natáhne Fibo linie z bodu X do A. Bod B musí být v rozmezí 1,13 - 1,618, což je přesně to, co se děje v našem příkladu.



  3. O něco později začne cena růst a poté, co se přiblíží úrovni rezistence, začne se otáčet. Tam obchodník označí bod C.
  4. Natáhne Fibo linie z 0 na B. Při prvním měření se bod C musí dostat do rozmezí 0,86 - 1,13. V našem příkladu to platí.
  5. Zkontroluje podruhé bod C pomocí Fibo. Natáhne Fibo z A do B. Cena se dotkne 1,681 a potvrdí, že C je umístěno správně.



  6. Když se vytvoří odraz od 1,618, trader otevře prodejní pozici.
  7. Umístí Stop Loss za nejbližší maximum na úrovni bodu C.
  8. Počáteční orientační bod pro Take Profit (TP) je v tomto případě také na 50% vzdálenosti od A do B. Dalším cílem pro TP je bod B.

Pattern Shark - Závěr

Pattern Shark se vyčlenil poměrně nedávno, ale získal si srdce některých obchodníků. Na první pohled se jeho detekce v grafu může zdát komplikovaná, ale pokud do toho obchodník vloží nějaké úsilí a získá zkušenosti, začne ho identifikovat mnohem rychleji a může Shark využít k analýze trhu. Neměl by však zapomínat na správu peněz a otevřených pozic.

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

 

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.
  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.

 

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Jak obchodovat podle patternu Shark