Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Jak obchodovat podle patternu Cup and Handle (šálek a ouško)

Očima brokerů, Tradingové strategie

Tento článek je věnován grafickému patternu Cup and Handle a poskytuje o něm hlavní informace, například jak se tvoří a jak s nim obchodovat.

Co by měl obchodník vědět o Cup and Handle

Cup and Handle je pattern/vzorec technické analýzy, který předpovídá pokračování současného trendu poté, co cena přestane konsolidovat.

Vzorec objevil a zpopularizoval slavný obchodník a investor William O'Neil, autor několika knih o akciovém trhu a zakladatel obchodních novin Investors Business Daily.

Cup and Handle se tvoří v uptrendu nebo downtrendu. Jde o korekční cenový pohyb, který se skládá ze dvou částí. První částí je největší část korekce - šálek (Cup) a druhá část je menší dokončovací část - ouško (Handle).

Pattern může být býčí nebo medvědí. Ten býčí je skutečný Cup and Handle, který se objevuje v grafu v uptrendu a signalizuje další růst cen.

Medvědí vzorec se nazývá obrácený šálek a ouško (Inverted Cup and Handle). Objevuje se v downtrendu a signalizuje pokračování tohoto trendu.

Jak se tvoří býčí Cup and Handle

  1. Po zahájení korekce směrem dolů se na grafu vytvoří cenové rozpětí, které vypadá jako miska nebo zaoblené dno. V ideálním případě má šálek dvě stejná maxima na obou stranách, ale to se objevuje vzácně.

  2. Poté co se vytvoří druhé high šálku, cena poklesne a vytvoří druhou korekční fázi, která se podobá oušku. Tato korekce bude menší (1/3 až 1/2 šálku) a vytvoří se před následným proražením.

  3. Vstupní bod pro nákup se objeví, když se dokončí ouško a cena prorazí úroveň rezistence směrem nahoru. Projde druhým high a spojí šálek s ouškem.

  4. První orientační ziskový cíl, pro tento pattern, po proražení bude výška šálku. Ztráty by měly být realizovány, pokud cena klesne pod minimum ouška.

Pattern Cup and Handle

Jak se tvoří obrácený šálek a ouško (Inverted Cup and Handle)

  1. Poté, co na grafu začne korekce směrem nahoru, vytvoří se cenové rozpětí, které vypadá jako obrácený šálek nebo zaoblený vrchol. V ideálním případě má Inverted Cup dvě stejná minima na obou stranách, ale nejčastěji budou odlišná.

  2. Poté, co se objeví druhé minimum, zformuje se druhá vlna korekce – ouško. To bude lokální růst ceny (do 1/3 až 1/2 šálku) před dalším poklesem.

  3. Signál k prodeji se objeví, když je ouško dokončeno a cena prorazí úroveň supportu směrem dolů. Linie je vedena přes druhou spodní část patternu a spojuje šálek s ouškem.

  4. První orientační cíl pro vzorec po proražení bude výška šálku v bodech. Ztráty by měly být realizovány, pokud se cena obrátí nahoru a stoupne nad nejvyšší hodnotu ouška.

Vzorec Inverted Cup and Handle

Jak používat pattern Cup and Handle pro obchodování

William O'Neil, který tento vzorec objevil, jej použil pro obchodování s akciemi a preferoval delší časové rámce (TF). Uvedl, že vytvoření patternu na D1 by mělo trvat 7 až 8 týdnů.

Tento vzorec je však spíše univerzální a lze jej použít na různé TF s měnovými páry, akciovými indexy, ropou, zlatem a dalšími likvidními aktivy. Může jít například i o akcie velkých likvidních společností jako jsou například akcie Walt Disney.

Existuje několik faktorů, které potenciálně podporují vzorec:

  • obě maxima i minima šálku jsou víceméně na stejné úrovni;

  • ouško není vyšší než 1/2 šálku;

  • po proražení úrovně rezistence/supportu se zvyší objemy obchodů.

Příklad nákupu podle Cup and Handle

  1. Na D1 grafu ropy Brent se v uptrendu vytvořil vzorec Cup and Handle.

  2. Poté, co dojde k proražení rezistence, když cena překříží nad druhé maximum patternu (bod 2), může obchodník nakupovat.

  3. Stop Loss umístí pod spodní část ouška.

  4. Zisk lze vybrat, když cena vzroste o výšku (H) šálku.

Příklad nákupu podle Cup and Handle

Příklad prodeje podle Inverted Cup and Handle

  1. Na 15ti minutovém grafu EUR/USD se v uptrendu vytvořil vzorec Inverted cup and handle.

  2. Poté, co dojde k proražení úrovně supportu, který je zakreslený přes druhé low patternu (bod 2), směrem dolů, může obchodník prodat.

  3. Stop Loss umístí nad high ouška.

  4. Zisk lze vybrat, když cena dosáhne výšky H (výška šálku).

Příklad prodeje podle Inverted Cup and Handle

Závěr

Pattern Cup and Handle se stal populárním díky slavnému obchodníkovi a investorovi Williamu O'Neilovi. Tento vzorec technické analýzy pro pokračování trendu je v grafech poměrně vzácný.

Cup and Handle lze použít pro obchodování s akciemi a jinými likvidními aktivy. Před použitím patternu na reálném účtu se doporučuje otestovat a procvičit si jeho použití na demo účtu.

PŘEČÍST RECENZI BROKERA rOBOMARKETS

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.

  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Jak obchodovat podle patternu Cup and Handle (šálek a ouško)