Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Jak obchodovat patterny Morning Star a Evening Star

Očima brokerů

Tento přehled je věnován dvěma vzorcům obratových svíček: Morning Star a Evening Star. Tyto dva patterny se v grafech vyskytují málo, přesto zůstávají docela populární. Stejně jako ostatní obratové vzorce se Morning a Evening star tvoří na cenových Highs a Lows a skládají se vždy ze tří svíček.

Jak vzniká pattern Morning Star

Tento pattern se tvoří na minimech cenového grafu. Když klesající impuls odezní, cena mírně stoupne nahoru, takže svíčka otevírá a zavírá gapem (mezerou).

Podmínky pro vytvoření patternu:

  1. Úroveň supportu nebo rezistence;
  2. První svíčka má dlouhé tělo stejné barvy, jako je současný trend a malé stíny.
  3. Druhá svíčka otevírá gapem, má malé tělo a krátké stíny. Může mít opačnou barvu, než je současný trend. Ve většině případů má stejně malý význam.
  4. Třetí svíčka otevírá gapem a zavírá nad otevírací cenou. Musí mít jinou barvu než první svíčka.

Otevřete pozici po zavření třetí svíčky. Umístěte Stop Loss pod Low vzorce. Pokud obchodujete na nižším časovém rámci s nástrojem, který má velký, můžete průměrný spread přidat k Low.

Take Profit můžete umístit na nejbližší úroveň rezistence nebo 1:4 vůči SL.

Morning Star vypadá následovně:

Jak vypadá pattern Morning Star

Jak vzniká pattern Evening Star

Vzorec Evening Star se objevuje na Highs cenového grafu a jeho struktura je zcela opačná než u Morning Star.

Podmínky pro vytvoření vzorce:

  1. Úroveň supportu nebo rezistence
  2. První svíčka je rostoucí. Má dlouhé tělo stejné barvy, jakou je současný trend.
  3. Druhá svíčka má malé tělo a otevírá gapem. Barva svíčky je irelevantní.
  4. Třetí svíčka také otevírá gapem. Její barva je opačná k té první a zavírací cena je níže než otevírací cena.

Umístěte SL nad High patternu. Stejně jako u Morning Star můžete ke SL přidat průměrné rozpětí. TP bude na nejbližší úrovni supportu nebo v poměru 1: 4 vůči SL.

Evening Star vypadá následovně:

Jak vypadá vzorec Evening Star

Při obchodování s oběma svíčkovými patterny může trader použít Trailing Stop při růstu zisku pozice.

Jak obchodovat patterny Morning a Evening Star

Poté, co se obchodník rozhodl pro časový rámec a velikost pozice, začne hledat požadovaný vzorec. Jakmile najde kombinaci svíček, která se podobá Morning nebo Evening Star, počká, až se dokončí. Pokud svou pozici otevře příliš brzy, může narazit na nadměrná rizika. Trader by nikdy vzorec „předvídat“ a doufat, že se vytvoří podle jeho přání.

Morning Star: nákup

Poté, co se vytvoří (zavře) třetí svíčka patternu, otevírá se nákupní pozice. V ideálním případě trader otevře svou pozici za otevírací cenu svíčky, která následuje po té třetí.

SL se umístí pod Low. To je ochrana pro případ falešného signálu. Pokud obchodujete na M1, M5 nebo M15 a SL je blízko otevírací ceny pozice, může se posunout níže, podle velikosti průměrného spreadu nástroje.

Poté se umístí TP na nejbližší úroveň rezistence nebo 1:4 vůči SL. Dále, jakmile ceny začnou směřovat otevírací cenu pozice, může se SL posunout na vstupní cenu pozice.

Evening Star: prodej

Pokud se Evening Star vytvoří na High uptrendu a signalizuje nadcházející obrat, otevírá obchodník prodejní pozici.

Po zavření třetí svíčky vzorce otevře trader prodejní pozici na otevírací ceně další svíčky. SL se umístí nad High (nebo se posune nahoru o průměrný spread nástroje). TP se umístí na nejbližší úroveň rezistence. Později může obchodník TP posunout ve směru zisku na základě technických úrovní.

Stejně jako v předchozím příkladu, když cena začne jít ve směru pozice, může se SL posunout na vstupní cenu pozice.

Ti, kteří nemají rádi technickou analýzu nebo nevědí, jak zakreslit úrovně supportu/rezistence, mohou použít EMA (50) jako další filtr.

Morning a evening Star nedávají během obchodní seance mnoho obchodních signálů. Proto je lepší je používat společně s jinými svíčkovými patterny. Tímto způsobem můžete výrazně zvýšit počet obchodů.

Myšlenky navíc

Volba časového rámce závisí na ambicích obchodníka a velikosti vkladu. Na D1 jsou SL a TP mnohem větší než na 1 minutovém grafu. A to je třeba zohlednit. Navíc na nízkých časových rámcích trvá dokončení obchodů málo času. Na minutových grafech je dobré obchodovat s trendem, který identifikuje obchodník na vyšších TF. V tomto případě se při korekcích vytvoří signály.

Patterny Morning a Evening start lze použít nejen na měnovém trhu, ale také na jiných obchodních nástrojích: akcie, indexy, futures a komodity.

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

 

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.
  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.

 

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Jak obchodovat patterny Morning Star a Evening Star