Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

WEBINÁŘ: BITCON NA ATH. KDE TEĎ HLEDAT PŘÍLEŽITOSTI V KRYPTOSVĚTĚ?
Svět kryptoměn není pouze o Bitcoinu. Většina kryptoaktiv zatím BTC nenásledovala a zůstává od svých ATH vzdálena i několik stovek procent. To nám nabízí zajímavé možnosti pro vyhledání vstupů do různých tradingových a investičních pozic. ;-) 

Máme pro vás další exklusivní webinář na toto téma!

Jak obchodovat pattern Engulfing

Očima brokerů, Tradingové strategie

Tento článek je věnován patternu Engulfing, včetně toho, jak se pattern tvoří a funguje. Tohoto svíčkového vzorce si na grafu obchodník snadno všimne. Předpovídá obrat aktuálního trendu.

Jak vzniká vzorec Engulfing

Pattern Engulfing je obratový svíčkový vzorec, který se vytváří na lokálních maximech a minimech cenového grafu ve vzestupném nebo sestupném trendu. Skládá se ze dvou svíček. První má relativně malé tělo, zatímco druhá je opačné barvy a má větší tělo, které zcela zakrývá (pohlcuje) první svíčku.

Pokud jde o chování na trhu, Engulfing pattern znamená, že aktuální trend ztrácí svou sílu a tempo (první svíčka to ukazuje). Předchozí pohyb ztrácí na síle a tržní rovnováha je slabá.

Vytvoření další mocné svíčky patternu, která pohlcuje tu předchozí a zavírá v opačném směru. To znamená začátek korekce, která se může dokonce změnit v obrat současného trendu.

Jaké jsou typy Engulfing vzorce

V závislosti na barvě druhé pohlcující svíčky existují dva typy vzorce: býčí (bullish) engulfing a medvědí (bearish) engulfing.

Býčí Engulfing (pohlcení)

Vzorec se vytváří v downtrendu na lokálních minimech cenového grafu. První malá černá svíčka patternu ukazuje, že medvědi ztrácejí sílu. Pak se objeví velká bílá svíčka, která plně pohltí tělo té první. To znamená, že býci postupují a cítí slabost medvědů.

Potom jde cena nahoru a začíná vzestupná korekce. To potvrzuje cena, která stoupá výše, než je High velké býčí svíčky (druhá svíčka patternu).

Medvědí Engulfing (pohlcení)

Vzorec se tvoří v růstovém impulsu na lokálních maximech cenového grafu. První malá bílá svíčka znamená, že býci jsou unavení a potřebují pauzu. Velká černá svíčka, která následuje, ukazuje, že medvědi využívají své šance a podnikají protiútok.

Cena poté klesá a začne korekce směrem dolů. To je potvrzeno poklesem ceny pod Low druhé svíčky (velké a bílé).


Jak vypadá pattern Engulfing

Jak Obchodovat vzorec Engulfing

Pokud se jedná o obratový vzorec, musí před ním existovat růstový nebo klesající pohyb ceny. Engulfing při pohybu ceny do strany by měl trader ignorovat. Nejlepší časové rámce pro obchodování jsou vyšší, od H1 a výše. Nejlepší aktiva jsou vysoce likvidní: měnové páry, zlato, ropa, akcie, akciové indexy. 

Bullish Engulfing - Buy (nákupní) signál

Algoritmus obchodování býčího vzorce vypadá následovně:

  • V downtrendu se vytváří na lokálních minimech v grafu obratový svíčkový pattern zvaný Bullish engulfing.
  • Trader otevřete nákupní pozici poté, co cena překročí High pohlcující bílé svíčky (druhá svíčka patternu).
  • Poté, co otevře svou pozici, umístí Stop Loss o něco níže, než je Low obou svíček vzorce.
  • Obchodník vybere zisk, když cena dosáhne důležité úrovně rezistence nebo se objeví nějaké známky obratu směrem dolů.

Příklad nákupního signálu na základě Bullish engulfing

Bearish Engulfing - Sell (prodejní) signál

Algoritmus obchodování medvědího vzorce vypadá takto:

  • V uptrendu se na lokálních maximech grafu vytváří obratový svíčkový pattern zvaný Bearish Engulfing.
  • Trader otevře prodejní pozici poté, co cena klesne pod Low pohlcující černé svíčky (druhé v patternu).
  • Poté, co vstoupí do trhu, umístí Stop Loss o něco výše, než je nejvyšší High obou svíček vzorce.
  • Obchodník vybere zisk, když cena dosáhne důležité úrovně supportu nebo se objeví nějaké známky obratu směrem nahoru.

Příklad prodejního obchodu na základě Bearigh Engulfing

Co prosazuje pattern Engulfing

Známý obchodník a analytik, popularizátor analýzy svíček Steve Nison, vyjmenovává několik faktorů, které „prosazují“ vzorec Engulfing nebo zvyšují jeho účinnost.

  • Vzorec se objevuje na klasické úrovni supportu/rezistence z technické analýzy.
  • První svíčka je Doji. Nemá téměř žádné tělo, když otevírací a zavírací cena zůstávají velmi blízko sebe nebo se shodují. Doji znamená, že situace na trhu je nerozhodná a může následovat zvrat.
  • Dojde k úplnému pohlcení. Stíny druhé svíčky zcela překrývají stíny první. Jinými slovy, nejen tělo první svíčky zůstává v těle druhé, ale také její maxima a minima zůstávají v maximech a minimech druhé svíčky.

Vzorec Engulfing - Závěr

Obratové svíčkové patterny zvané Bullish engulfing a Bearish engulfing vznikají na lokálních extrémech cenového grafu v uptrendu nebo downtrendu. Předpovídají možnou korekci nebo dokonce obrat.

Účinnost patternů se zvyšuje v přítomnosti určitých faktorů a vedle patternů technické analýzy, úrovní supportu/rezistence a signálů trading indikátorů. Před skutečným obchodováním by si trader měl procvičit patterny na demo účtu.

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

 

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.
  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.
Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Jak obchodovat pattern Engulfing