Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Jak obchodovat levely

Tradingové strategie

Supporty a rezistence jsou nejdůležitějšími „indikátory“, které si v grafu zakreslujete. Některé z nich jsou významnější než jiné, ale obecně platí, že pokud se vám schází v grafu na stejné úrovni více supportů nebo rezistencí, je daný cenový level validnější a označuje se jako shluk úrovní.

Řekněme třeba, že sledujete kulatá čísla, volume levely a fibonacciho čísla a vzešly vám z technické analýzy 3 levely na podobné cenové hladině. Každý z nich má v sobě určité pozitivní očekávání, že by se právě u něj mohla cena otočit. Taková situace je vyobrazena na obrázku níže. Volume level je na ceně 9.5, kulaté číslo na 10 a fibo level na 10.5. V případě, že byste vstupovali do short obchodu na ceně 9.5 a trh by se na volume levelu neotočil nebo se případně odrazil nedostatečně k vyplnění vašeho profit targetu, tak „máte ve hře“ ještě 2 rezistence nad ním.

Na obrázku výše jsme měli rezistenční úrovně odsazeny od sebe. Z pohledu trhu se jedná o 3 různé rezistence, přičemž každá z nich s sebou nese určitou pravděpodobnost úspěšného odrazu. Na obrázku níže máme ten samý příklad, jen jsou dané úrovně položeny blíže k sobě. Tudíž fibo level je na ceně 10.10, kulaté číslo 10.00 a volume level na 9.98. Pokud se nacházejí levely v takto bezprostřední blízkosti, stávají se jednou úrovní (v našem případě) rezistence, která s sebou nese „spojené pravděpodobnosti“ všech 3 rezistencí. Ovšem, jak už to tak bývá, nejedná se o součet těchto pravděpodobností. Tím, že v trhu vidí mnoho obchodníků stejnou úroveň rezistence (nebo supportu), vzniká za těmito úrovněmi taktéž větší množství stop objednávek (stop lossů), pro které si mohou velcí hráči dojít a eliminovat tak efekt dané rezistence či supportu. Z tohoto hlediska se jeví jako vhodnější shluk úrovní supportů či rezistencí takový, kde jsou jednotlivé úrovně posazeny dále od sebe.

Jde zde sice víceméně o selský rozum a základy diskrečního obchodování, nicméně mnoho traderů tyto skutečnosti na trhu nevnímá a neaplikuje ve svém tradingu. Hlavním cílem tradera by mělo být zvyšování úspěšnosti obchodů, respektive měl by v rámci svého obchodního přístupu či strategie brát jen ty nejlepší příležitosti. Mělo by jít o takové příležitosti, kde hrajou okolnosti v jeho prospěch, například tak, jak je tomu u odsazení rezistencí zmíněné výše.

Rádi byste se dozvěděli další užitečné rady, jak zlepšit váš trading? To a mnohem více se dozvíte v novém webináři, který pro Vás Forex-Zone pro tento měsíc připravil ve spolupráci s předními českými obchodníky.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Jak obchodovat levely