Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

WEBINÁŘ: BITCON NA ATH. KDE TEĎ HLEDAT PŘÍLEŽITOSTI V KRYPTOSVĚTĚ?
Svět kryptoměn není pouze o Bitcoinu. Většina kryptoaktiv zatím BTC nenásledovala a zůstává od svých ATH vzdálena i několik stovek procent. To nám nabízí zajímavé možnosti pro vyhledání vstupů do různých tradingových a investičních pozic. ;-) 

Máme pro vás další exklusivní webinář na toto téma!

Jak je to s korelací Bitcoinů a zlata?

Kryptoměny

S korelací Bitcoin-zlato na 76,3% v době psaní tohoto článku analytici trhu znovu komentují, jak zásadní je tato korelace, zejména s ohledem na to, co z ní vyplývá. Zde je však zajímavé poznamenat, že tato korelace byla po většinu posledních dvou let negativní.

 

Pravda o korelaci Bitcoinů a zlata

Pravda o korelaci Bitcoinu a zlata

Je velmi důležité zabývat se touto korelací, protože v očích mnoha analytiků jsou korelace užitečným nástrojem při určování směru cenového pohybu kryptoměny. Například jeden z nejlepších on-chain analytiků Kevin Svenson byl jedním z těch, kteří nedávno tweetovali o korelaci mezi Bitcoinem-S&P 500 a Bitcoinem-zlatem.

Jak je to s korelací Bitcoinů a zlata

Založení cenových předpovědí na korelaci s aktivy mimo kryptoměnu nemusí být tím nejlepším krokem, protože korelace Bitcoin-zlato před rokem 2018 byla negativní do té míry, že ji lze označit jako náhodnou. Podobnou korelaci lze pozorovat mezi Bitcoiny a technologickými akciemi nebo akciovými indexy jako VIX.

V roce 2020 lze pozitivní korelaci přičíst skutečnosti, že cena Bitcoinu se vzpamatovala z pohalvingového poklesu a RoI je vyšší než 53%. I když je korelace evidentní a platí pro současný tržní cyklus, bude relevantní? A pokud ano, jak dlouho?

K určení, jak dlouho zůstane korelace relevantní, je důležité zjistit, proč vůbec existuje. Bitcoiny i zlato se těží a jejich nedostatek vede k nepružné nabídce. Toto je fundamentální základ korelace, nicméně to také vede k tomu, že je Bitcoin považován za „bezpečné úložiště hodnoty“.

Ve skutečnosti Bitcoin není „bezpečným“ aktivem. Je s ním spojena volatilita a navzdory narativům o digitálním zlatu nebo uložišti hodnoty by se dalo tvrdit, že jeho hodnotu určovala škálovatelnost. Výzkum zveřejněný Mezinárodním přehledem Finanční Analýzy odhalil, že zlato hraje důležitou roli na finančních trzích v dobách tržních potíží. Bitcoin se však chová přesně opačně, protože pozitivně koreluje s trhy s klesajícím trendem. Bitcoin více koreluje s jinými kryptoměnami během dalších fází svého tržního cyklu než se zlatem.

Jak je to s korelací Bitcoinů a zlata

Podle údajů z Coinmetrics je korelace Bitcoinů s jinými kryptoměnami, jako je Ethereum, XRP a Tron, pozitivní a pohybuje se od 40% do 90%. Myšlenkou korelace je předpovědět cenový pohyb, avšak cena Bitcoinu je kromě své korelace ovlivněna několika faktory. Je možné, že korelace se zlatem může pomoci předpovědět cenu v jedné fázi tržního cyklu Bitcoinu, akumulační fázi. Korelace BTC s jinými kryptoaktivy zůstává silnější a měla by být preferována pro přesnější předpovědi.

Autor: Roman Blecha
Zdroj: CryptoSvet

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Jak je to s korelací Bitcoinů a zlata?