Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Italský prezident se zastal eura

FX NEWS

Italský prezident Sergio Mattarella se v neděli „zastal eura“ a zemi možná poslal k předčasným volbám. I závěr minulého týdne byl na devizových trzích poměrně rušný. Dolar dál posiloval vůči euru a dostal se pod úroveň 1,1700 EURUSD. Takto silný byl naposledy loni v listopadu. Pro korunu byl důležitý páteční výrok guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka, který v rozhovoru pro Reuters na konferenci ve Stockholmu uvedl, že koruna v příštích týdnech začne zpevňovat.

Na trh dál doléhá situace v Itálii. Nová vláda je zřejmě v nedohlednu a Italové zřejmě půjdou k novým volbám. Prezident Sergio Mattarella totiž odmítl jmenovat ministrem financí euroskeptického ekonoma Paola Savonu. Sklidil kvůli tomu protiimigrační Ligy i protestního Hnutím pěti hvězd. Mattarella to odůvodnil Savonovým odmítavým postojem vůči euru, jenž by vyvolal poplach na finančních trzích.

Rozdíl mezi výnosy 10letých italských a německých dluhopisů, který je považován za měřítko politického rizika v eurozóně, v pátek činil 215 bazických bodů a byl největší za poslední čtyři roky.

Dnes nebudou zveřejněna žádná data ze Spojených států. Američané slaví, jako každé poslední květnové pondělí, Memorial Day (Den padlých). Jinak bude ale tento týden bohatý na nová čísla z USA. Ve středu bude oznámen vývoj HDP za první čtvrtletí a také Béžová kniha Fedu. Poslední den v týdnu pak nejdůležitější číslo, které vypovídá o tom, kolik ekonomika vytvořila míst mimo zemědělství, tzv. Non-farm Payrolls.

Dolar se aktuálně vůči euru obchoduje na 1,171 EURUSD. Během dne by se kurz EURUSD měl podle predikce pohybovat v rozmezí 1,162 až 1,173 EURUSD.*

 

Guvernér Rusnok také pro Reuters řekl, že ČNB by mohla přikročit k rychlejšímu a výraznějšímu zvyšování úrokových sazeb, pokud by koruna po delší dobu zůstala na slabší úrovni, než centrální banka původně předpovídala. Jeho slova citaval server České noviny.

Rusnok dostane mediální prostor také dnes. Od 12:30 vystoupí v pořadu iDNES tv „Rozstřel“. Témata pořadu jsou vývoj domácí ekonomiky, měnová politika a úrokové sazby.

Ekonomický kalendář v Česku je tento týden chudší, až v pátek statistici oznámí vývoj HDP v prvním čtvrtletí.

Dnes ráno se koruna obchoduje na 25,67 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,72 až 25,80 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 21,94 až 22,17 USDCZK.*

 

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Autor: Jaroslav Průcha
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Italský prezident se zastal eura