Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Hlavní typy objednávek v platformě MetaTrader

Očima brokerů

Tento článek je věnován hlavním typům objednávek používaných v platformách MetaTrader. Příkazy slouží k otevírání a uzavírání pozic, omezení ztrát a výběru zisku.

Hlavní typy příkazů v obchodování

Pro obchodování na finančních trzích se používají dva hlavní typy příkazů:

  1. Market objednávka (objednávka za tržní cenu) je ze všech nejjednodušší a nejsrozumitelnější. Jedná se o příkaz k okamžitému prodeji nebo nákupu aktiva za aktuální tržní cenu. Tento typ příkazu bude na trhu vyplněn prioritně, pouze pokud je na trhu dostatek likvidity. Pozice se otevírají (nebo zavírají) naráz. Když je volatilita vysoká, dochází k tzv. „slippage“ (skluzu v plnění), což znamená, že skutečná cena uspokojení objednávky se liší od Bid nebo Ask ceny v okamžiku zadání objednávky.
  2. Limitní příkaz je příkaz k prodeji nebo nákupu aktiva za předem stanovenou cenu. Limitní příkazy neumožní provádět obchody za horší cenu, než je uvedeno v příkazu, přesto není zaručeno, že příkaz bude vyplněn. Jinými slovy, příkaz bude vyplněn pouze v případě, že trh dojde na limitní (nebo nejlepší) cenu. V opačném případě nebude příkaz realizován.

Na základě těchto dvou objednávek bylo v platformách MetaTrader vytvořeno několik typů objednávek. Na jiných platformách mohou věci fungovat jinak.

Objednávky pro otevírání obchodů

Zde jsou hlavní typy příkazů pro otevření pozic.

Buy Limit

Jedná se o limitní příkaz k nákupu aktiva za cenu, která není horší, než je zadaná cena. Tento příkaz lze také použít, když potřebujete omezit cenu méně likvidnějšího aktiva, které chce trader koupit.

Například, když je cena ropy Brent 80 USD, zatímco obchodník ji chce nakoupit levněji (za 70 USD) může zadat čekající příkaz Buy Limit na požadované cenové úrovni. Pozice se otevře, jakmile Ask cena dosáhne zadané úrovně.

Sell limit

Jedná se o limitní příkaz k prodeji aktiva za cenu ne nižší, než je cena stanovená v příkazu. Tento typ lze použít, když potřebuje trader omezit prodejní cenu méně likvidního aktiva.

Pokud například zlato nyní stojí 1 800 USD a obchodník ho chce prodat, až jeho cena dosáhne 2 000 USD, může zadat příkaz Sell Limit na této úrovni. Jakmile Bid cena dosáhne požadované úrovně, otevře se prodejní pozice.

Buy Stop

Buy Stop je čekající příkaz k nákupu aktiva za cenu vyšší, než je aktuální tržní cena. Tento příkaz používá obchodník k otevření nákupní pozice, když cena roste a dosáhne určité úrovně.

Pokud například obchodník očekává, že měnový pár EUR/USD bude nadále růst poté, co překoná 1,1700, může umístit Buy Stop o něco výše, než je tato úroveň. Jakmile Ask cena vzroste nad určenou úroveň, otevře se nákupní pozice.

Sell Stop

Sell ​​Stop je čekající příkaz k prodeji aktiva za cenu nižší, než je aktuální tržní cena. Ten se používá k otevření prodejní pozice, když cena klesne a dosáhne úrovně zadané obchodníkem.

Pokud například obchodník očekává, že měnový pár GBP/USD bude nadále klesat poté, co prorazí úroveň supportu 1,3700, může zadat příkaz Sell Stop o něco níže, než je tato úroveň. Jakmile jej Bid cena dosáhne, otevře se prodejní pozice.

Objednávky pro zavření pozice

Poté, co je pozice otevřena, musí obchodník specifikovat podmínky pro její uzavření. Zpravidla existují dvě možnosti:

  1. Take Profit, pokud se cena pohybuje ve směru prognózy
  2. Stop Loss pokud cenu jde proti prognóze obchodníka.

 

Take Profit

Take Profit je čekající příkaz, který uzavírá pozici bez nutné přítomnosti obchodníka. Zadaný pokyn automaticky uzavírá ziskovou pozici, jakmile cena dosáhne zadané úrovně.

Například obchodník koupí ropu Brent za 70 USD a očekává, že v nejbližší době poroste na 100 USD, kde pozici uzavře se ziskem. Může tedy umístit Take Profit na 100 $ a pozice se automaticky uzavře, jakmile cena dosáhne úrovně.

Stop Loss

Stop Loss je ochranný příkaz, který omezuje možné ztráty v otevřené pozici. Automaticky uzavře ztrátovou pozici, jakmile cena dosáhne určité úrovně. Pomocí Stop Loss lze také chránit svůj zisk a postupně jej přemisťovat podle pohybu ceny.

Například obchodník prodává zlato za 2 000 USD a očekává korekci směrem dolů od této úrovně. Pokud se ale jeho předpověď ukáže jako chybná a cena zlata bude dál růst, obchodník bude potřebovat nějaké omezení svých ztrát. Jako takové může zadat Stop Loss příkaz nad 2 000 USD (například za 2 010 USD). Pokud cena skutečně dále poroste a dosáhne zadané úrovně, prodejní pozice se uzavře, což omezí případné ztráty obchodníka.

Trailing Stop

Trailing Stop je speciální funkce příkazu Stop Loss, která automaticky posouvá Stop Loss s cenou a chrání tak zisk obchodníka. Obchodník potřebuje pouze nastavit Trailing Stop ve svém obchodním terminálu a věnovat se dalším činnostem, zatímco příkaz bude automaticky upravován softwarem.

Tento nástroj je zvláště užitečný, když je na trhu náhlý směrovaný cenový pohyb, nebo když obchodník nemá šanci neustále sledovat trh. Trailing Stop posune uzavírací příkaz podle pohybu ceny, dokud se cena neobrátí a nepůjde opačným směrem.

Margin Call a Stop Out

Existují také důležité fenomény jako Margin Call a Stop Out.

Margin Call

Jedná se o upozornění, kterým broker informuje obchodníka, že kvůli aktuálním ztrátám na všech otevřených pozicích peníze na účtu nestačí k udržení těchto pozic. Obchodník pak musí buď vložit nový kapitál svůj účet, nebo uzavřít některé pozice, jinak může následovat Stop Out.

Stop Out

Stop Out znamená nucené uzavření ztrátových pozic brokerem za aktuální tržní cenu, když poměr kapitálu obchodníka k marži dosáhne kritické úrovně (nastavené brokerem). Po uzavření pozice bude vklad obchodníka aktualizován podle ztráty, kterou utrpěl. Ztrátové pozice se budou uzavírat, dokud uvedený poměr nepřekročí úroveň Stop Out.

Závěr

Obchodní příkazy jsou hlavním nástrojem obchodníka pro práci na finančních trzích. Pomocí různých typů čekajících příkazů může obchodník praktikovat jakoukoli obchodní strategii, omezovat ztráty, chránit nebo vybírat zisk. Může dokonce dělat jiné věci, zatímco objednávky, které zadal předem se vyplní automaticky.

PŘEČÍST RECENZI BROKERA rOBOMARKETS

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.
  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.
Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Hlavní typy objednávek v platformě MetaTrader