Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Grafické patterny Bryce Gilmora

Očima brokerů

V dnešní době existuje spousta různých grafických patternů pro obchodování. Některé jsou klasické, jiné zmodernizované. Každý obchodník se snaží doplnit grafické vzory vlastními tajnými funkcemi, aby byly ještě efektivnější.

Například dříve investoři obchodovali pattern Hlava ramena pouze při proražení „krku“. V dnešní době však někteří obchodníci nečekají na dokončení patternu, ale obchodují již ve chvílí, kdy se vzorec stále ještě tvoří. Mohou tedy vstoupit do trhu s mnohem menším Stop Lossem.

Bryce Gilmore je jedním z obchodníků, kteří přidali svá vlastní pravidla a našli zajímavé mechanismy při obchodování klasických tradingových patternů. Mnoho vzorců z jeho knih se shoduje s názory jiných obchodníků s grafy. Na jedné straně není na jeho novinkách nic složitého. Na druhou stranu je třeba věnovat spoustu času tomu, aby k těmto závěrům dospěl člověk sám.

Všechny patterny Bryce Gilmora lze rozdělit do dvou skupin (jako všechny ostatní grafické patterny):

  • v souladu s trendem
  • obratové

V tomto článku budeme diskutovat pouze o hlavních cenových strukturách. Autor má na skladě spoustu patternů. Nepotřebujete však znát všechny: můžete si vybrat jen pár z nich a naučit se je správně využívat v souladu s vašimi pravidly money managementu.

Obratové patterny

Pattern Hlava a ramena

Bryce Gilmore trvá na tom, aby tento vzorec byl takto nazýván. Nemůžeme popřít, že je velmi podobný klasickému patternu.

Existuje zde však jeden velký rozdíl oproti původnímu přístupu. V běžné technické analýze se mluví jen málo o prodeji z pravého „ramene“ patternu. Pokud jde o Gilmora, poznamenává, že pokud jsou „ramena“ víceméně stejná, můžeme otevřít prodejní nebo nákupní pozici v závislosti na tom, který směrem je pattern zaměřen.

Navíc zcela opomíjí sklon „krku“. I když jeho linie směřuje dolů, můžeme, za předpokladu, že jsou “ramena” stejná, otevřít prodejní pozici.

Jen pro připomenutí, v klasické technické analýze musí „krk“ mířit ve směru předchozího trendu. Pokud tomu tak není, nejedná se o pattern Hlava ramena, ale o Wolfe Wave. Jsme docela překvapeni, že jsme našli podobný nápad také v knize jiného autora.

Jen málo traderů se odváží nakupovat, když cena roste z „krku“ a jde směrem k pravému „rameni“ - Bryce Gilmore však nabízí tuto možnost obchodování. Jedinou věc, kterou přidává, jsou Fibonacciho úrovně. Korekce na 61,8 % se musí nacházet poblíž „krku“.

Proč bychom vlastně měli ignorovat tento pohyb, zejména v případě, kdy Stop Loss bude minimální? Můžeme si vzít rostoucí pohyb velikosti levého „ramene“ a prodat v okamžiku, kdy „pravé“ rameno dosáhne úrovně levého.

Sledováním ceny v době tvorby patternu, můžeme vidět některé nové a zajímavé možnosti obchodování. Můžete tak své obchodování posunout na novou úroveň a doplnit strategie, které používáte.

V případě patternu Hlava ramena získáváme nejenom jeden vstupní bod, ale hned tři:

  1. jeden v okamžiku, kdy se formuje pravé „rameno“
  2. druhý - v pravém „rameni“
  3. poslední - při proražení „krku“, což je klasický přístup.

Dvojité dno a Dvojitý vrchol

V klasické variantě nakupují obchodníci pouze při proražení úrovně rezistence (v případě Double Bottom) nebo úrovně supportu (v případě Double Top).

I zde tradeři doplňují tyto patterny o své myšlenky postavené na pozorování trhu. Pro tento vzorec existují také i jiná jména, jako například Drak (Dragon). K dispozici je klasický pattern doplněný o Fibo úrovně, kde autoři doporučují nakupovat v blízkosti základny nebo na hranici downtrendové linie.

Bryce Gilmore nám dává představu, že bychom neměli spěchat s nákupem při testu supportu, protože trh se může ještě více propadnout a teprve potom se obrátit. Autor navrhuje čekat na odraz od linie supportu a vstoupit do trhu, až když začne korekce, testující 61,8 % Fibo. Trader tak neriskuje příliš brzy, ale otevírá pozici v uptrendu, čímž snižuje riziko vstupu proti trendu.

Další možností vstupu je složitější cenový pattern. Pokud mluvíme o Dvojitém dnu, musí se test úrovně supportu skládat ze dvou stejných klesajících pohybů. Pokud se tyto pohyby shodují, můžete zkusit vstoupit do long obchodu. Samotný cenový pattern naznačuje pravděpodobný růst bez ohledu na přítomnost nebo absenci obratové formace. Tento pattern pouze zesiluje signál a umožňuje nám vypočítat cílovou úroveň.

Patterny v souladu s trendem

Pattern 1:1

Všimněte si, že Bryce Gilmore zakládá mnoho svých patternů na určité symetrii. Hledá identické pohyby, časově i cenově.

Každý pattern je taková symetrická struktura. Vezmeme dvě stejné korekce a pokud se časově a cenově shodují, můžeme očekávat silný pohyb v rámci aktuálního trendu. Naopak, pokud je kanál přerušen, nebo se druhá korekce neshoduje v ceně s první nebo vypadá příliš jinak, tak se autor raději vyhýbá vstupu do pozic. Pro Profit Target vezme délku předchozího pohybu a vyznačí stejnou vzdálenost od konce druhé korekce.

Gilmore používá stejnou strukturu pro pattern Hlava ramena. Interpretuje vzor 1:1 jako součást obecné struktury obratového patternu. Stejně jako v uvedeném příkladu je první korekcí „rameno“ patternu. Pak existují dvě menší korekce, které jsou časově kratší, ale navzájem souměrné. Zde vidíme nejen malý model, ale i realizaci celého patternu.

Pattern trojúhelníku

Autor obchoduje na základě patternu Symetrický trojúhelník a navrhuje otevírání pozic od okraje patternu. Nečeká tak na proražení vzorce. Obchodník otevírá pozici v okamžiku pátého testu hranice a Stop Loss umístí těsně nad nebo pod hranicí v závislosti na předchozím pohybu.

Cena rostoucího nebo klesajícího trojúhelníku může (podle autora) dosáhnout hranice patternu, protože je to velmi silný signál v souladu s aktuálním trendem. To je důvod, proč trader potřebuje otevřít pozici poblíž hranice patternu se Stop Loss umístěným vně.

Výsledkem je, že trader vstupuje do trhu s minimálním rizikem a může otevřít druhou pozici na proražení opačné hranice trojúhelníku. Klasická technická analýza také takový přístup obsahuje, ale její zastánci ji používají pouze zřídka a téměř nedoporučují.

Obdélníkový pattern

Tento pattern je velmi podobný 1:1. Zatímco 1:1 je podle Gilmora velkým patternem, obdélník obvykle vykazuje drobnou korekci, po které cena pokračuje stejným směrem.

Na Forexu je tento vzor obvykle poněkud nakloněný a nazývá se Rectangle In Motion (Obdélník v pohybu). Podíváme-li se na několik příkladů, můžeme si všimnout, že tento pattern se normálně tvoří pouze uprostřed aktuálního trendu.

Závěrečné myšlenky 

Technická analýza nabízí mnoho patternů. Každý trader se snaží najít některé jejich jedinečné vlastnosti a různé možnosti vstupu do obchodů s minimálními riziky.

Nejeden obchodník si všimne během tradingu zvláštních okamžiků, ale potřebuje spoustu času, aby si vytvořil jasná pravidla. Naopak, s využitím zkušeností nashromážděných takovými autory, jako je Bryce Gilmore, můžete své obchodování přenést na novou úroveň prakticky okamžitě a přidat do svého arzenálu nové patterny a vstupní body.

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.

  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.

 

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Grafické patterny Bryce Gilmora