Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Skutečná hodnota kryptoměn

Informujeme, Kryptoměny

Technologie blockchainu získává rostoucí popularitu, řada firem se holedbá, že tuto novinku zavádí nebo s ní alespoň experimentuje. Hodnota akcií firem, které do svého názvu vložily slovo blockchain, údajně vzrostla až na trojnásobek bez ohledu na to, zda firma vytváří IT řešení nebo čaj. Vyplatí se položit si otázku, jakou přidanou hodnotu vlastně kryptoměny nabízí.

Blockchain, podkladová technologie kryptoměn, umožňuje uchovávat a přesouvat hodnotu v digitální podobě bez potřeby důvěřovat třetí straně. Pokud toto není třeba v rámci projektu řešit, pak řešení cestou blockchainu či kryptoměny nemá význam. I pokud se nabízí řešení cestou blockchainu, stále zbývá položit si otázku, zda je pro daný blockchain potřeba vytvářet novou kryptoměnu. Investice do kryptoměny, která není integrálně napojena na projekt, je čistě spekulativní, protože nemá užitkovou hodnotu. Kryptoekonomie, věda o nastavení a využití kryptoměn, má dva pilíře. Jedním je technologie, šifrování, zápis do blockchainu. Druhým je ekonomická motivace tzv. těžařů a nodů, kteří ověřují transakce a uchovávají sdílený blockchain, tedy účetní knihu zaznamenávající veškeré proběhlé transakce. Funkční blockchain musí mít dostatek motivovaných a nezávislých nodů a těžařů, jinak pozbývá svou nejvýznamnější kvalitu, totiž nezměnitelnost a necenzurovatelnost transakcí. Pokud toto chybí, pak je slovo blockchain pouze nálepka a jedná se jen o drahou centralizovanou databázi. Nody a těžaři jsou obvykle odměňováni, a tedy motivováni, vlastní kryptoměnou. Aby mělo pro ně význam tuto odměnu nabízet a reálně se obohatit, musí existovat poptávka po kryptoměně. Přitom z dlouhodobého hlediska musí být tato poptávka postavena na užitečnosti tokenu, čili jednotkek kryptoměny, tzv. coinů.

Možnost současného nebo alespoň budoucího reálné využití odhaluje fundamentální analýza. Ta na rozdíl od technické analýzy, která je mnohými považována za lepší formu astrologie, nezkoumá vývoj cen, na rozdíl od sentimentální analýzy nezkoumá nálady na trhu, ale zkoumá kryptoměnu jako takovou, jako projekt a jeho užitečnost. Investice do kryptoměn dnes je něco jako investice do vyvíjené technologie nebo do start-upu. V rámci fundamentální analýzy se vyplatí zkoumat např., zda se specializuje na konkrétní funkci peněz, zda v tom má konkurenci, jestli přináší novou technologii nebo alespoň její inovativní aplikaci, kdo za měnou stojí, jaké zkušenosti má vývojářský tým a jak komunikuje s veřejností, jak aktivní je komunita, na jakých burzách se měna obchoduje, zda je implementována do některé hardwarové peněženky, jak intenzivně probíhá vývoj nebo zda už se reálně využívá k účelu, za kterým vznikla.

Ve své přednášce na MoneyExpo Trading 2018 Jakub Jedlinský ze společnosti Altlift s.r.o. ukáže, jak provádět fundamentální analýzu kryptoměn, a jak to pomůže učinit kvalitní investiční rozhodnutí.


3 nejzajímavější kryptoměny pro vaši investici
Sobota 14. 4. 2018
Král kryptoměn Bitcoin sice jede a ve výkonnosti poráží všechny finanční trhy světa, ale existují i varianty s lepší perspektivou. Akorát se o nich ještě moc nemluví. Pojďte se taky svézt, dokud ještě není plno.

MoneyExpo Trading 2018


 

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Skutečná hodnota kryptoměn