Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Fidelity předpovídá růst ceny bitcoinu na 1 000 000 USD

Kryptoměny

Správce aktiv v hodnotě bilionů dolarů Fidelity zkoumá cenu bitcoinu pomocí populárního,ale i kontroverzního cenového modelu S2F. Poslední zpráva společnosti Fidelity Digital Assets analyzuje poměr zásob a toků (poměr zásob a toků, anglicky stock-to-flow, zkratka S2F, pozn. redakce), který dělí množství komodity v oběhu částkou vytěženou za rok.

 

Jeden Bitcoin za jeden milion USD

Pomocí korelace mezi cenou aktiva a jeho poměrem S2F předpověděl pseudonymní kryptoanalytik PlanB, že do roku 2029 vzroste hodnota bitcoinů na 1 milion USD. Takto vysoké predikce bychom normálně mohli čekat od Johna McAfee, ale od velkého investičního fondu je to překvapením.

Přestože existuje tvrdá debata o tom, zda je poměr zásob k toku přesným způsobem, jak předpovídat trajektorii bitcoinů, Fidelity tvrdí, že tento model je důvěryhodným nástrojem pro analýzu vzácných aktiv. Firma říká, že historicky je metrika dobrý způsob, jak posoudit, zda se daná komodita stane úspěšným uchovatelem hodnoty.

„Komodity se zásobami, které je obtížné zdvojnásobit kvůli nízké míře produkce ve srovnání se stávající nabídkou, historicky sloužily jako vynikající uchovatel hodnoty. Tyto komodity se z velké části používají pro investičn

í účely a příležitostně pro průmyslové účely. Na druhé straně spotřební komodity, které jsou náchylné k velkému nárůstu nabídky, při ukládání hodnoty méně účinné.

Bitcoin nad zlato – podle S2F modelu

V knize „Bitcoin Standard“ přizpůsobil Saifedean Ammous S2F model k porovnání bitcoinů s komoditami používanými pro investice a spotřebu. Po použití metriky v této knize se od té doby rozšířilo a dokonce dalo vzniknout modelům založeným na poměru. Zlato, nejodolnější úložiště hodnoty v průběhu věků, má nejvyšší poměr zásob k toku, následovaný bitcoiny (dnes) a stříbrem. Po nedávném bitcoin halvingu (květen 2020) se mezera mezi poměrem zlata a bitcoinu značně snížila. Bitcoin pravděpodobně při dalším halvingu (2024) dokonce zlato zastíní s jeho S2F modelem. Společnost Grayscale s hodnocením Fidelity souhlasí a dodává,že investoři většinou vyhledávají komodity s vysokým S2F poměrem. Investiční gigant zkoumá bitcoiny, aby ilustroval pozitivní korelaci mezi cenou aktiva a jeho poměrem S2F.

 

zdroj: Fidelity

„Komodity s vysokými poměry zásob a toků, jako je bitcoin, zlato a stříbro, byly historicky využívány jako uchovatel hodnoty. Obrázek 10 ukazuje oblíbený model, který používá k odhadu budoucí ceny bitcoinový historický vztah mezi cenou a zásobami.“

zdroj: dailyhodl.com

Společnost Grayscale však upozorňuje, že cenový model S2F nezaručuje zvýšení hodnoty aktiva:

„I když je pravda, že cena sledovala tento S2F model s vysokou korelací, vztah může být falešný a nezohledňuje potřebnou poptávku po zhodnocení ceny.“

Autor: Ondrej Kubisz
Zdroj: CryptoSvet

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Fidelity předpovídá růst ceny bitcoinu na 1 000 000 USD