Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Eurozóna váží rizika, do nového roku vstoupila opatrně

FX NEWS

Guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi včera překvapil i nepřekvapil. Na jednu stranu oznámil, že evropská ekonomika je méně výkonná, než se čekalo, na stranu druhou to ale nic nemění na nastavené politice ECB.

„Jednomyslně jsme se shodli na slabší dynamice,“ prohlásil včera Draghi směrem k evropské ekonomice. Podle něj a Rady guvernérů budou výsledky v Evropě slabší, než se očekávalo a sledovaná rizika naopak zesílila.

Mezi hlavní rizika dle ECB patří stále ta samá, která byla nejčastěji skloňována v minulém roce. Protekcionismus, brexit, Itálie, zpomalení Číny, rozpočet USA či automobilový průmysl v Německu. I přes všechna vyjmenovaná rizika však Draghi brzdil myšlenky na ekonomickou krizi. I kdyby žádné z těchto rizik nezmizelo, můžeme dle něj počítat pouze se zpomalením, nikoliv s recesí.

Přestože růst eurozóny zpomaluje a je nejníže od roku 2014, Evropská centrální banka si stále v letošním roce myslí na zvyšování sazeb. Minimálně by si tím připravila půdu pro případné zpomalení růstu a inflace.

K rozhodnutí ECB během dne přispěla i nepříznivá data PMI indexu z Francie a eurozóny jako celku. Pozitivní vývoj indexu zaznamenalo Německo, ale k obratu kurzu to nestačilo. Euro oslabilo k dolaru o více než půl procenta až pod hranici 1,13 EURUSD.

Dolaru pomohl nejen holubičí výstup guvernéra ECB, ale také data ze Spojených států, kde vedle pozitivních čísel z trhu práce mírně rostl index PMI. Vedle toho americký ministr financí Steven Mnuchin včera vystoupil s pozitivním komentářem k vývoji americko-čínských vztahů.

Aktuálně se dolar vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1321 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 96,41 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1287 do 1,1401 EURUSD.*

Z českých dat nebylo během včerejška příliš co sledovat, přesto kurz koruny k euru a dolaru během dne významně oslaboval. Hlavním číslem včerejšího dne byl index důvěry, který u spotřebitelů zůstal na úrovni 6,8 bodu a u podniků se snížil z 15,8 na 15 bodu. Celkově tak v lednu důvěra v českou ekonomiku klesla ze 14 na 13,4 bodu.

Hlavním hybatelem oslabení koruny mohl být stále včerejší komentář nováčka v radě České národní banky Tomáše Holuba. Ten naznačil, že na příštím zasedání nezvedne ruku pro zvyšování sazeb a počká si až na jaro či léto. Koruna tak od včerejšího rána oslabovala až na 25,73 EURCZK a 22,76 USDCZK.

Dnes ráno se koruna v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,74 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,66 až 25,73 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 22,54 až 22,78 USDCZK.*

 

Dnešní den bude na data skoupý. Sledovat ale budeme německý IFO index nálady podniků, kde se očekává další zhoršení, výsledky dotazování ECB mezi analytiky o výhledu evropské ekonomiky a data o amerických objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby.

Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Autor: Dominik Stroukal
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Eurozóna váží rizika, do nového roku vstoupila opatrně