Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Draghi se snaží vycouvat z reflace

Očima brokerů

S letním obchodováním v plném proudu neočekáváme, že by se některý z tahounů výrazně prosadil. To se týká i tématu "normalizace" centrální banky. Obchodování s normalizační strategií divergence ECB a Fedu už urazilo dlouhou cestu, čímž se zvyšuje pravděpodobnost býčí korekce dolaru.

Nedůraznost americké ekonomiky a přetrvávající pověst ekonomických výsledků, které podhodnocují vlastní prognózy Fedu, podnítily obchodníky k tomu, aby odsunuli možnost dalšího zvýšení sazeb Fedu. Očekávání prosincového zvýšení úrokových sazeb se během několika týdnů snížilo z 55% na 35%, zatímco od dubna USD ztratil proti euru téměř 9,5%. Přesto, mimo spekulace, údaje z Evropy a ECB neposkytly přesvědčivý argument, že zpřísňování by mohlo přijít rychleji.

Zasedání ECB minulý čtvrtek představovalo nezajímavou událost, která přinesla jen minimum nových informací. ECB udržovala operace beze změn, aniž by poskytla skutečný vhled, kdy by mělo začít omezování nákupu aktiv. Draghi uvedl, že nebylo určeno přesné datum ukončení nákupu aktiv, a naznačil, že o tom se bude diskutovat na podzim. Draghi tvrdil, že inflace "není tam, kde ji chceme mít". Učinil jasný ústup z vyjádření v Sintře, kde zdůraznil reflaci. Dále uvedl, že směnný kurz upoutal pozornost a mohl by ovlivnit rozhodování o vytváření strategie. Stálé posilování EUR a současný nárůst výnosů dluhopisů je pravděpodobně problém pro centrální banku. Draghi má jasný zájem vyhnout se nepopulárnímu zpřísnění finančních podmínek a dalšímu zpomalení inflace. Draghi neurčitě zmínil, že "podzim" by byl vhodný pro diskusi o ukončení, ale omezil očekávání důvěry v setkání v Jackson Hole. Celkově máme podezření, že ECB využije zářijové zasedání k tomu, aby připravila půdu pro říjnové oznámení.

Tento strategický odklad by měl umožnit nárůst míry nejistoty a utlumení momenta EURUSD. Je velmi pravděpodobné, že zasedání Fedu 16. září přinese zásadní oznámení o úpravě bilance. Zveřejněné údaje v USA nadále ukazují na solidní aktivitu a pevné trhy práce s odrazem inflace. To podporuje předpoklad, že oznámení Fedu přijde dřív, než se očekávalo ( zasedání 26. července). Klíčová rezistence EURUSD se nachází na úrovni 1,1716 a tlumí aktuální býčí vzestup s pravděpodobnou sestupnou korekcí vzhledem k základním ekonomickým ukazatelům.

 

Autor
Peter Rosenstreich

Čtěte také: 
Jimmyho týdenní Forex výhled 24.7.-28.7.2017
Proražení trendové čáry způsobilo na EURUSD rázný trend UP
Intermarket analýza: Bude Trumpova neschopnost příčinou pádu USD?

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Draghi se snaží vycouvat z reflace