Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Došel koruně dech?

FX NEWS

Za poslední měsíce jsme si zvykli na to, že koruna postupně posilovala na nové nejsilnější úrovně. Březen nám zatím ukazuje, že trend se postupně otáčí a naše měna může i oslabit. Vítězem posledních dní je americký dolar, který zejména díky jestřábímu postoji Fedu zažívá lepší období.

Česká koruna minulý týden vůči euru dosáhla na své nejsilnější úrovně za posledních více než deset let. Dolní stín středového kurzu eura vůči koruně se v jednu chvíli dostal pod úroveň 23,345 EURCZK. Historicky přitom existovalo jen 7 dní v roce 2008, kdy byla koruna ještě silnější. Koncem minulého týdne přišel obrat, nebo alespoň to tak vypadá. Nelze vyloučit, že současný trend slábnoucí koruny v posledních dnech je pouze korekce. Stále existuje možnost, že koruna bude dál posilovat. Nicméně během včerejška se euro vůči koruně obchodovalo v pásmu 23,520 až 23,680 EURCZK, a i přes vyšší volatilitu je současné směřování koruny jednoznačné.

Od začátku března proti euru oslabil celý region. Vůči polskému zlotému euro posílilo z 4,660 na 4,710 EURPLN, než korekce část eurových zisků umazala. Vůči maďarskému forintu jsme se z nejslabší březnové úrovně 372,40 dostali včera nad 382,00 EURHUF, než se kurz po korekci dostal zpět pod hranici 380 EURHUF. Za posilováním eura stojí částečně ECB, která se kvůli přetrvávající vysoké inflaci musí držet jestřábího postoje. Příští týden budou velmi pravděpodobně sazby navýšeny o dalších 50 bazických bodů. Dalším důvodem možného oslabení koruny mohou být i výběry zisků. Koruna do současné chvíle přinášela velmi zajímavý výnos, ale v tuto chvíli může držení koruny ztrácet atraktivitu kvůli stále se snižujícímu úrokovému diferenciálu mezi eurem a korunou i dolarem a korunou.

Česká nezaměstnanost v únoru zůstala na úrovni 3,9 % dle očekávání. Počet volných pracovních míst se tento měsíc mírně zvýšil, oproti předchozímu měsíci se vracíme do situace, kdy je více volných pracovních míst než nezaměstnaných. Technická recese se na trhu práce nepodepsala. Zároveň nám včera třetí odhad růstu HDP v eurozóně potvrdil v posledním kvartále 2022 mezikvartální stagnaci. Meziroční růst byl lehce zkorigován na pokles z revidovaných 2,4 % na 1,8 %.  Za Atlantikem jsme se včera dočkali čísel obchodní bilance. Americký deficit v lednu vzrostl z revidovaných 67,2 mld. na 68,3 mld. dolarů. Mezi pozitivní zprávy patří statistika agentury ADP, dle které se bylo v únoru v soukromém sektoru vytvořeno 242 tisíc pracovních míst, očekáváno bylo 200 tisíc. To potvrzuje silnou pozici trhu práce i v Americe, nicméně důležité budou statistiky nezaměstnanosti.

Od začátku týdne jsme výrazný posun viděli na americkém dolaru. Z úterního maxima 1,0695 EURUSD posílil pod hranici 1,0550 EURUSD. Posílení dolaru bylo způsobeno primárně jestřábím vystoupením Jeroma Powella – psali jsme o tom včera zde. Ve včerejších odpoledních hodinách se euro vůči dolaru pohybovalo spíše do strany. V pátek bude zveřejněna americká nezaměstnanost – dle očekávání by míra měla zůstat na úrovni 3,4 % a samozřejmě bude důležitá únorová inflace, která bude zveřejněna příští týden v úterý.

Autor: Antonín Hudec
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Došel koruně dech?