Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Dominik Stroukal na MoneyExpo Praha 2022: E-korunami platit nebudeme, digitálním eurem nejspíš ano

Informujeme

Není tomu tak dávno co centrální banky v celém západním světě hledaly způsoby, jak zvyšovat inflaci na kýžený dvouprocentní cíl. Od kvantitativního uvolňování přes kurzový závazek až ke slovním intervencím zkoušeli nástroje, které dříve nepotřebovaly, a pátraly po nových. Kolem roku 2014 se do popředí zájmu dostaly i CBDC, digitální peníze centrálních bank. I těmi jednou budeme platit, ale e-koruny to nejspíš nebudou.

Nejde v praxi o nic jiného než o účty veřejnosti vedené u centrálních bank. Protože centrální banky nemají pobočky, zákaznické linky ani uživatelsky přívětivé internetové bankovnictví, tyto účty budou pravděpodobně povinně či za poplatek navenek zakládat a spravovat banky tak, jak jsme zvyklí. Pouze peníze budou na rozvaze centrální banky a nikoliv obchodní banky. Pro běžného uživatele v tom není žádný rozdíl a v internetovém bankovnictví se mu jen objeví vedle běžného a spořícího další účet například s e-korunami.

Proč by si tam někdo něco posílal? Nejjednodušším důvodem by bylo vysoké úročení takových vkladů. Abychom si tam nepřeposlali všechno, je možné na účet přidat limit, například 200 tisíc korun na osobu. Tyto peníze by se pak mohly úročit například 10 procenty, což by velkou část našich vkladů z bank dokázalo stáhnout do centrální banky. A nižší úroky by zase tyto peníze poslaly do bank. Centrální banka si na rozdíl od bank může dovolit teoreticky neomezené úroky, jelikož nemůže zbankrotovat.



Není to zázračný nástroj, protože zejména v době nízké inflace nás stejně nijak nedonutí utrácet peníze za spotřebu a tím inflaci zvyšovat, ale jako doplňkový nástroj k hlavnímu, tedy úrokovým sazbám, svou roli hrát může.

A hrát ji může zejména u těch centrálních bank, které ho příliš nevyužívají, případně snadno nemůžou. Česká národní banka tak není typickým příkladem centrální banky, která by CBDC potřebovala. E-korunami tu tak patrně platit nebudeme. Jiné je to ale v eurozóně, která už deset let nezvýšila sazby a drží je dlouhodobě na nule. Musí tak využívat jiných nástrojů a jeden další by se ji do arzenálu jako doplňkový mohl hodit.

Proto e-koruny nezažijeme, ale pokud jednou přijmeme euro, je dost možné, že už to bude i s digitálním eurem. V naší kultuře to není kvůli náhradě hotovosti, protože tu využíváme stále hodně a nelze předpokládat, že by se to v dohledné době změnilo. Pokud budeme CBDC mít, pak to bude jako doplněk měnové politiky. Nijak zázračný, ale zajímavý nástroj, kterému bychom měli více rozumět, abychom vedle jasného cíle znali i jeho náklady. O Govcoinech vám řeknu více na mé přednášce"Govcoins: Proč chtějí centrální banky vaše peníze?" 21. května 2022 v Konferenčním centru City v rámci tradingové a investiční konference MoneyExpo Praha 2022. Těším se na vás.

Autor: Dominik Stroukal

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2022

Kromě výše zmíněné přednášky Dominika Stroukala na vás na konferenci čeká mnoho dalších zajímavých přednášek, diskusní panel nebo soutěže o hodnotné ceny pořádané partnery. Přijďte se po dvou letech v online “exilu” opět společně osobně potkat a probrat finanční trhy ze všech stran.

Vstup na konferenci je ZDARMA, stačí se jen ZAREGISTROVAT.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Dominik Stroukal na MoneyExpo Praha 2022: E-korunami platit nebudeme, digitálním eurem nejspíš ano