Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Dolarová jízda. Zelené bankovky bořily rekordy

FX NEWS

Začátek týdne se nesl ve znamení nadále sílícího dolaru, který se ve vyjádření dolarového indexu dostal na letošní maximum nad hodnotou 97 bodů. I přesto, že americká centrální banka zvolnila svůj přístup k utahování měnové politiky, zelené bankovky aktuálně profitují zejména z geopolitického dění.

V této skupině je momentálně nejzvučnějším tématem pokračující obchodní vyjednávání mezi Spojenými státy a Čínou. Včera americká delegace dorazila do Pekingu, kde se debat účastní nejen obchodní zmocněnec pro USA Robert Lighthizer, ale i ministr financí Steven Mnuchin. Celá situace je však stále poměrně nejasná. Podle dostupných informací bude americká strana tlačit na Čínu v otázce strukturálních reforem, kde prim budou hrát dlouhodobé požadavky týkající se otázky duševního.

Pokud čínský tábor nekývne na další ústupky - svou neochotu již ostatně potvrdil dříve - právě ve zmiňované oblasti duševního vlastnictví, nervozita na trzích může eskalovat. Postupně se totiž blížíme k termínu 1. března, ke kterému je datován konec celního příměří mezi oběma zeměmi. Jakmile by nebylo dosaženo konečné dohody, Spojené státy by, alespoň dle předchozích vyjádření, zvýšily cla na dovoz amerického zboží v hodnotě 200 miliard dolarů z dosavadních 10 % na 25 %.

Právě nervozita kolem (ne)dosažení americko-čínské dohody je v současném prostředí, kdy se trhům nedostává tolik dat, hnacím motorem dolarových zisků. Ve vyjádření dolarového indexu pak rovněž působí i oslabující euro a britská libra - obě měny s největší vahou v rámci sledovaného benchmarku.

Zaměříme-li se na obě evropské měny, euru nikterak nepomáhají horší data přicházející z oblasti eurozóny, stejně tak i opatrný přístup ECB. U libry úřaduje otázka brexitu, přičemž v tomto týdnu se na jejím oslabení podepsala nad očekávání slabší čísla ohledně růstu britské ekonomiky během čtvrtého čtvrtletí minulého roku.

Co se týče otázky brexitu, vyjednávání mezi Velkou Británií a EU pokračují. Britské premiérce však postupně dochází čas. V tomto týdnu, konkrétně ve středu, by měla před parlamentem pronést prohlášení o stavu jednání, ve čtvrtek by poté mělo následovat hlasování poslanců o dalším postupu. Z evropské strany však nadále zní jedno - podmínky rozvodové dohody měnit nebude.

Mayová trhům moc klidu nedodala ani včerejším odmítnutím návrhu Jeremyho Corbyna, který v rámci pěti podmínek přijetí dohody ze strany opozice požadoval například setrvání Británie v celní unii s EU. Premiérka ho však ani přijmout nemohla, jelikož by zemi zbavil možnosti vyjednávat individuální obchodní dohody se třetími zeměmi.

Dolar tak v tuto chvíli, jakožto měna považovaná za bezpečný přístav, těží především z nervozity kolem mezinárodních geopolitických otázek. Byť jeho posilování trvá již několik dní, případný prostor pro další zisky by mohla mírně otevřít informace agentury Reuters o dosažení rámcové dohody o podmínkách financování americké vlády mezi demokraty a republikány. V opačném případě, tedy pokud by dohoda a následně zákon nakonec nebyly schváleny, a to do pátku, opět by hrozilo další kolo shutdownu vybraných amerických úřadů.

Vedle dolarového indexu byl letošní rekord posunut i ve dvojici s eurem, kde bylo včera dosaženo hodnot 1,127 za euro. Aktuálně se americká měna vůči evropské v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1285 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 97,04 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1265 do 1,1358 EURUSD.*

Koruna v prostředí absence klíčových dat vykázala další ztráty. Na začátku týdne se svezla na vlně oslabujícího regionu, který ji dostal až na letošní nejslabší hodnoty vůči euru těsně pod hranicí 25,88 EURCZK. Vůči dolaru se pak přiblížila blíže k úrovni 23,00 USDCZK.

V rámci příštích dní by kurz mohl rozhýbat výsledek inflace za leden, který zároveň otestuje aktualizovanou prognózu ČNB. Zatímco trh odhaduje mírné zrychlení z 2 % meziročně na 2,1 %, centrální banka pracuje s 2 %. Predikce ekonomického týmu skupiny Roklen činí 2,3 %.

Dnes nás žádná domácí data nečekají. Aktuálně se koruna v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,85 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,79 až 25,88 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 22,72 až 22,97 USDCZK.*

 

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Dolarová jízda. Zelené bankovky bořily rekordy