Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Dolar pod tlakem skeptiků

FX NEWS

Jak dolar, tak i koruna se během posledních dní ocitly pod tlakem. U domácí měny úřaduje mnohem více efekt konce roku než blížící se zasedání ČNB, v případě té americké zase schvalovací proces daňové reformy a otázky kolem možných dopadů na reálnou ekonomiku.

Koruna si během včerejšího dne sáhla na nejslabší hodnoty od konce října odpovídající 25,73 za euro. Byť posléze tyto ztráty umazala, i nadále se drží pouze pár haléřů od hranice 25,70 EURCZK. Za hlavní fundament tohoto vývoje i nadále spatřujeme efekt konce roku, kdy se někteří investoři rozhodnou uzavřít své otevřené korunové pozice. Svou roli rovněž hraje i fakt, že se nacházíme v době zcela prázdného kalendáře domácích kurzotvorných dat.

Tuto situaci ukončí zítřek, kdy proběhne letošní poslední měnověpolitické zasedání bankovní rady ČNB. I nadále očekáváme (stejně jako 17 z 21 ekonomů a analytiků dotazovaných agenturou Bloomberg a 11 ze 14 v případě Reuters), že na zvýšení sazeb nedojde. Zároveň ale nelze vyloučit možnost posílení koruny před samotným setkáním centrálních bankéřů, a to s tím, jak někteří obchodníci budou doufat, že ČNB úrokový hike nakonec opravdu provede. My přesto i nadále věříme, že na tento krok dojde až na prvním sezení rady, a to v únoru 2018, kdy bude zveřejněna jak aktualizovaná prognóza, tak i výhled vývoje kurzu, se kterým centrální banka pracuje. 

O něco bouřlivější dění pozorujeme na dolaru, který vůči euru oslabil až k minimům z minulého týdne. Dnes již však malou část včerejších ztrát umazává, čemuž odpovídají hodnoty kolem 1,183 EURUSD.

Hlavním důvodem oslabování dolaru během tohoto týdne je nejistota kolem daňové reformy. Nejedná se však o samotný schvalovací proces, v jehož rámci Senát včera schválil pozměněnou verzi daňového balíčku, ale především o proklamované pozitivní dopady reformy na hospodářský vývoj největší ekonomiky světa.

Na světlo světa se tak posupně dostává názor, že hlavní přínosy daňových změn již jsou v kurzu započítány, skepse pak panuje i kolem představy mohutného přílivu kapitálu v rámci očekávané repatriace peněžních prostředků amerických firem.

Dolar včera nezachránil ani růst výnosů státních dluhopisů. V jejich případě naopak experti věří, že je další posun k vyšším číslům značně limitován výhledem americké ekonomiky. Jednoduše nelze věřit, že výnosy dále porostou, pokud v USA dosahuje inflace takových hodnot, jako dosahuje.

V neposlední řadě pak někteří obchodníci uzavírají své dolarové pozice v souvislosti s blížícími se Vánoci, a to i přesto, že posun v přijímacím procesu a následné konečné přijetí daňové reformy by mělo celkově podpořit chuť po větším riziku. Všeobecně se čeká, že před koncem roku nikdo z velkých hráčů nebude chtít na dolaru otevírat žádné větší pozice.

Co se týče dnešního dění, domácí data nepřijdou žádná. Z Evropy bude zveřejněn německý index cen výrobců, z eurozóny pak běžný účet platební bilance za říjen. V USA se dočkáme výsledků z realitního trhu, a to prodejů existujících domů.

Klíčové z celého dne ale bude pokračování schvalovacího procesu americké daňové reformy. Po včerejším schválení ze strany Senátu (byť bylo potřeba provést určité změny, aby nebyla porušena rozpočtová pravidla), musí být aktualizovaná verze opětovně posvěcena Sněmovnou reprezentantů (Sněmovna reformu sice již schválila, ale ukázalo se, že Senát ji v té podobě nemohl přijmout prostou většinou). Pokud tak daňový balíček projde Kongresem, jak mnozí očekávají, prezident Trump by jej mohl podepsat ještě dnes.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Dolar pod tlakem skeptiků