Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Dolar padá, euro sílí. Nervózní jsou už i akcioví investoři

FX NEWS

Dolar se přiblížil k hranici 1,200 za euro a dostal se tak na 2,5leté minimum. Vůči koruně dokonce oslabil k hranici naposledy spatřené v říjnu 2014. Které události se na americké měně takto podepsaly?

Trhy během včerejšího dne stále vstřebávaly páteční sjezd centrálních bankéřů v americkém Jacksone Hole. I když se veřejnost nic konkrétního nedozvěděla, alespoň co se týče náznaků dalšího vývoje americké a evropské měnové politiky, reakce byla poměrně intenzivní. Šéfka amerického Fedu Janet Yellenová se ve svém proslovu věnovala finanční stabilitě a regulaci, zatímco šéf ECB Mario Draghi si vychvaloval zlepšující se obnovu globální ekonomiky, přičemž poznamenal, že v případě Evropy a Japonska jsme, na rozdíl od USA, v počáteční fázi dalšího zlepšování.

Výsledkem obou projevů byl prudce oslabující dolar a posilující euro. Během včerejšího dne dolar v oslabování pokračoval a dostal se krátce až nad 1,195 EURUSD, což je jeho 2,5leté minimum.

Silné euro oslabuje nejen dolar, ale má vliv i na evropské akcie. Evropské indexy tak začaly týden poklesem, což je scénář, který by se mohl projevit i z dlouhodobějšího hlediska. Nejprve tím, že zahraničním akciovým investorům zvýší náklady, rovněž poškodí i vývoz evropských výrobků, čímž se zhorší příjmy a zisky evropských (nezajištěných) exportérů. V neposlední řadě pak ovlivní i středobod Evropské centrální banky, inflaci, a to možným zpomalením jejího růstu.

V rámci dění v USA se v tuto chvíli řeší především řáděním hurikánu Harvey, který zapříčinil masové záplavy v texaském Houstonu. Díky němu je v USA zavřeno 15 % ropných rafinérií, což vyvolalo pokles americké ropy (WTI) o cca 1 %. Jak se bude situace vyvíjet, záleží momentálně i na americkém prezidentovi Trumpovi, který se chystá navštívit hurikánem postiženou oblast. Jedná se o jeho první postoj k živelné katastrofě, proto bude sledováno, jak hodlá celou situaci a následky bouře řešit.

Z pohledu technické analýzy se na devizových trzích očekává, že hranice dolaru na 1,1900 bude nyní fungovat jako podpora, nikoliv jako úroveň odporu. Trvalé obchodování nad 1,1900 by tak zvýšilo pravděpodobnost dalšího vzestupu až nad 1,200 EURUSD.

Vůči koruně oslabuje dolar stejně intenzivně jako vůči euru. Během včerejška oslabil až na 21,84 USDCZK, což byla nejslabší hodnota od října 2014.

Co se týče dat, obchodní bilance zboží v USA dosáhla v červenci meziměsíčně deficitu 65,1 miliardy dolarů oproti očekávanému deficitu 64,5 miliardy. Klesal jak vývoz, tak dovoz, přičemž první zmiňovaná složka klesala rychleji. Navzdory většímu deficitu ale ekonomové očekávají pozitivní růst ve třetím čtvrtletí. Velkoobchodní zásoby pak v červenci vrostly o 0,4 %.

Na měnovém páru EURCZK se včera nic zajímavého nedělo. Koruna tak vůči euru setrvala v pásmu 26,08 – 26,11 EURCZK. Z evropských dat jsme se dočkali pouze měnového agregátu M3 v eurozóně, který meziměsíčně poklesl z 5 % na 4,5 %.

Domácí pozornost je stále zaměřena na české HDP. Očekávání předpokládají, že by původní čísla, 2,3 % mezikvartálně a 4,5 % meziročně, měla zůstat beze změny. Hlavním tahounem má být domácí poptávkou, kterou podporuje růst mezd.

Dnes bude důležité sledovat index spotřebitelské nálady v Německu a spotřebitelskou důvěru v USA. Z české ekonomiky se žádných dat nedočkáme.

Eurokoruna by se dnes měla pohybovat v rozmezí 26,05 až 26,13 EURCZK. Páry s dolarem mohou být volitelnější, a to 21,78 až 21,90 USDCZK a 1,1965 až 1,2 EURUSD.

Autor: Lucie Kloučková
Zdroj: Roklen24

Čtěte také:
Dlouhodobé náhledy na GBP a USD
Intermarket analýza:Zajímavé příležitosti ke zobchodování
Jimmyho týdenní Forex výhled 28.8.-1.9.2017

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Dolar padá, euro sílí. Nervózní jsou už i akcioví investoři