Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Diskreční obchodování vs. obchodování strategie

Očima brokerů

V obchodování na Forexu existují dva základní přístupy, které obchodníci aplikují. Jedni se spoléhají na své strategie a přísné dodržování pravidel, které si stanovili. Druzí jsou tak trochu tradingoví kovbojové, kteří spoléhají kromě svých analytických nástrojů taktéž do určité míry na svůj instinkt a "cit pro trh". V čem jsou výhody každého přístupu se dozvíte v dnešním článku.

Při pročítání tradingové literatury se často dočtete několik zajímavých všeobecných pravd. Například, že pokud chcete být dlouhodobě úspěšní, měli byste se držet obchodního plánu, své strategie, zaznamenávat si vše do obchodního deníku apod. Druhým dechem se ale také dodává, že strohé dodržování všech vašich pravidel už není trading a úspěšnost automatických obchodních systémů je pochybná. Jak tomu tedy je a jaký je rozdíl mezi diskrečním obchodováním a tradingem dle strategie?

Oba dva obchodní přístupy jsou velmi náročné na psychickou odolnost. Zástupci obchodování na základě strategií, kteří si zakazují odbočit z předem stanovených pravidel musí často skousnout, že jim jejich strategie nařizuje vstupy a výstupy z obchodů, které by jim jejich obchodní instinkt nepovolil a naopak v případech, kdy by rádi vstoupili do obchodu nemohou, protože kdyby skončil ve ztrátě, silně by to nahlodalo jejich psychickou stránkou a na řadu by přišly výčitky. Může jim být útěchou, že jejich hlavním cílem je dodržovat danou strategii a své zisky a ztráty si sečtou a vyhodnotí až po nějakém čase. Ale z krátkodobého hlediska musí často překonávat tyto psychologické nástrahy.

U diskrečních obchodníků je tomu naopak a dá se říci, že psychický tlak je denodenní rutinou těchto traderů. Diskreční obchodníci totiž nemají přesně stanovená pravidla. Neznamená to ovšem, že nevyužívají strategií a že se neopírají ať už o technickou nebo fundamentální analýzu anebo, že nemají vůbec žádná pravidla. Cílem těchto obchodníků je zkrátka využívat cit pro správné nastavení na trhu a často jsou přesvědčeni, že tržní situace se tak často mění, že nemohou spoléhat na strategie, které jsou buďto zaměřené na trendový trh nebo na výhradně neutrální trh. Zkrátka snaží se každou situaci na trhu brát jako unikátní a jejich strategií je vlastní úsudek. Je ale nutno dodat, že diskreční obchodníci musí dobře znát své psychické limity, aby nesklouzli k hazardnímu obchodování, kdy po sérii ztrát přestanou věřit svému úsudku a snaží se spoléhat na štěstí při vstupování do náhodných příležitostí v přesvědčení, že už konečně musí mít tentokrát štěstí.

Pravdou skutečně je, že trhy se mění. Po nějakou dobu jsou v trendu, poté zase v neutrálním trhu. Někdy reaguje cena na supporty a rezistence dobře, jindy vůbec. Určitý diskreční přístup je pro profesionálního obchodníka nutností, ale je třeba umět dobře pracovat se svou psychickou stránkou. Cennou radou pro diskreční obchodníky je snažit se co nejvíce svých diskrečních rozhodnutí přetavit ve "strategii a pravidla", tedy jinými slovy vzít si to dobré ze světa "strategických obchodníků".

Naopak pro obchodníky, kteří se spoléhají pouze a jen na své strategie, by bylo vhodné vzít si naopak užitečné prvky ze světa diskrečních obchodníků. Především by si měli být vědomi, že trhy jsou proměnlivé a určitě jejich vlastní obchodní instinkt by za určitých předem stanovených a pravidlům podléhajícím situacím měl hrát nějakou roli. Tedy měli by si umožnit za určitých okolností třeba předčasně vystoupit z obchodní pozice anebo naopak, když vidí skutečně dobrou příležitost, nebát se do obchodu vstoupit.

Tak či tak, trading je psychicky náročnou činností, tudíž by se obchodníci neměli vyhybat kontinuální práci se svou psychikou.

Autor: Gabriel Štefaňák, Trader a Relationship manager Dukascopy Europe

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Diskreční obchodování vs. obchodování strategie