Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Co zaznělo na Analytickém fóru 2023?

FX NEWS, Očima brokerů

Minulou středu a čtvrtek proběhl další ročník Analitického fóra XTB. Vzhledem k současné situaci na finančních trzích bylo mnoho důležitých témat k diskuzi. V tomto článku přinášíme krátký souhrn toho nejdůležitějšího, co na události zaznělo. Akce nicméně celkově trvala pět hodin, a tudížbohužel není možné v rámci tohoto textu popsat vše. Pro zájemce je k dispozici kompletní záznam, který je volně dostupný na YouTube kanálu XTB.

Celé fórum se skládalo z pěti individuálních diskuzních panelů, kdy každý panel měl specifické zaměření: Inflace a měnová politika, Měnové trhy, Komodity, Akcie a Kryptoměny.

Akci začal makroekonomický panel s Lukášem Kovandou, Michalem Stupavským a moderátorem Štěpánem Hájkem. Zde bylo samozřejmě největším tématem potenciální recese. Podle hostů je aktuální situace v Evropě lepší, než se očekávalo, a v Asii se dokonce v blízké budoucnosti očekává silný ekonomický růst. Recese nebo alespoň větší propad akciových trhů v druhé polovině roku jsou však stále velmi reálnou hrozbou. Největším makroekonomickým problémem ale může být, pokud se inflace dlouhodobě ustálí na vyšších hodnotách. Ani jeden z účastníků nepředpokládá tak rychlý pokles inflace, jako předpovídá například ČNB.

Po makroekonomickém úvodu navázali Ronald Ižip, Jan Berka a moderátor Tomáš Cverna debatou o situaci na forexovém trhu. Měnové páry jsou makroekonomickou situací velmi ovlivňovány, tedy okrajově znovu zaznělo i téma recese, nicméně hlavními předměty byla síla dolaru vůči euru a potenciální měnová krize eurozóny. V případě možné parity eura a dolaru se pak hosté na odpovědi neshodli. V rámci Evropy se řešila především problematika jižních zemí, ale třeba i česká koruna, nebo maďarský forint a dopad Orbánovo politiky.

První den akce pak uzavřela část věnovaná komoditám, které se zúčastnili Boris Tomčiak, Vojtěch Slovák a moderátor Jiří Tyleček. Tato část finančních instrumentů je velmi zajímavá především díky tomu, že se většina komodit pohybuje cyklicky nebo sezónně. Tedy ačkoliv i zde je nutno brát v potaz vnější ekonomické faktory, jednotlivé komodity jsou v mnohém velmi specifické. Pro současnou situaci tedy mohou být zajímavou alternativou. V rámci diskuze bylo zmíněno zlato a možnosti jeho růstu v případě recese, následně pak i komodity, jejichž sezonní cyklus je nyní nejvíce aktuální, tedy například benzín, nebo třeba pšenice.

Druhý den byl věnován nejprve akciím. Zde Ján Hájek, Ondřej Klečka a moderátor Jaroslav Brychta mluvili především o recesi, bankovní krizi a chování centrálních bank. Oproti makroekonomickému panelu z minulého dne byl ale tento panel laděn více investorsky. Kromě těchto témat se tak například řešila diverzifikace vs. specializace v portfoliu a očekávaný návrat investorů od pasivního investování ke stock pickingu. Vše z pohledu jak individuálního investora, tak i investičního fondu.

Závěrečná část celého fóra se poté soustředila na kryptoměny. Zde hovořili Marek Vaňha, Jakub Kraľovanský a moderátor Martin Jakubec. U bitcoinu očekávají oba hosté v dlouhodobém horizontu růst, z krátkodobého hlediska ale může nastat další propad. Zazněla také otázka na Bitcoin maximalismus, problematiku Etherea a přechodu na proof of stake, nebo také meme coiny. Na úplný závěr pak Marek Vaňha ukázal živě svou technickou analýzu, kde představil aktuální levely na BTC i ETH, které nynísleduje.

PŘEČÍST RECENZI BROKERA XTB

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Co zaznělo na Analytickém fóru 2023?