Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Co sledujeme u amerických výnosů a jaké to má implikace pro kurz dolaru

FX NEWS, Tradingové strategie

Americké výnosy od začátku června klesly. Tlak na jejich růst polevil s tím, jak z americké ekonomiky začala přicházet nad očekávání slabší data potvrzující její zpomalování, a především pozvolný posun směrem k inflačnímu cíli. Vyhráno stále není. K udržitelnému dosažení cenové stability potřebujeme více dat. I přesto trh očekává, že by úroky mohly letos klesnout o zhruba půl procentního bodu. Ve hře zůstává, že by první úprava o 25 bodů mohla být s více než 60% pravděpodobností doručena už v září.

Co v souvislosti s vývojem amerických výnosů sledujeme? Vedle dat jde o několik ukazatelů. Prvním je časová prémie desetiletého amerického dluhopisu, která je zpět v záporných hodnotách (viz první graf). Trh tak nepožaduje za držení dlouhodobých dluhopisů ve srovnání s krátkodobými kompenzaci navíc, naopak je ochoten se malé části výnosu vzdát. Nebojí se nečekaného inflačního překvapení, které by mohlo vést k vyšším kratším sazbám. To reflektuje i klesající trend volatility dluhopisového trhu měřený indexem MOVE (viz druhý graf).

Zdroj: Fed
Zdroj: TradingView

Záporná časová prémie je pozitivem pro akciový trh. Rychlý a prudký nárůst výnosů dlouhodobě považujeme za riziko akciového výprodeje. V současném prostředí, kdy se trh soustředí na dezinflaci a na zpomalující ekonomiku, jsou však rizika silného výprodeje na dluhopisech nižší.

Krátký konec výnosové křivky se usazuje na hodnotách pracujících s očekávaným snížení amerických sazeb. U dlouhého očekávejme vliv příchozích dat, zejména bude-li čím dál očividnější zpomalující výkon americké ekonomiky s důrazem na spotřebitelský sektor. Vliv bude mít i vývoj odhadu dlouhodobé rovnovážné sazby. U té se dle forwardové křivky sazby SOFR držíme na hodnotách převyšujících 3,5 % ve srovnání s odhadem neutrální sazby Fedu dosahujícího nově 2,8 %. To je ve srovnání s trhem o tři čtvrtě procentního bodu nižší hodnota.

Zdroj: Chatham Financial

Klíčové bude, zda si trh udrží pohled na sazby, které by měly zůstat vyšší, a to i dlouhodobě, ve srovnání s obdobím před pandemií. Dopady emisní činnosti amerického ministerstva financí budou spíše omezené. Viděli jsme, že nedávné navýšení krátkodobého i dlouhodobého výhledu rozpočtového úřadu u deficitu amerického rozpočtu nemělo žádný zásadní dopad. Trh bude v tomto ohledu sledovat především kvartální emisní plány.

 

Pokud budou z americké ekonomiky přicházet další nad očekávání slabší data, výnos amerického desetiletého dluhopisu by se z aktuálních hodnot kolem 4,2 % mohl posunout směrem k 4 %. Zároveň nevylučujeme případné korekce předchozího poklesu, u nichž však nečekáme dlouhodobější trvání. Nejpravděpodobnější je z našeho pohledu vývoj v pásmu 4-4,5 % u desetileté americké splatnosti během léta. Klíčové pro nás budou faktory jako zmiňovaná data a případné změny tržního výhledu úroků. I nich se však v poslední době držíme relativně stabilně kolem 50 bodů snížení sazeb ve zbytku roku. 

Dopady změn delšího konce americké výnosové křivky na dolar by měly být omezené. Kurz obvykle mnohem více reaguje na změny kratších splatností, u nichž však považujeme prostor pro případné změny za mnohem omezenější. Dalším faktorem bude evropské politické dění – v nejbližších dnech výsledky prvního kola předčasných francouzských voleb. Těm bude předcházet páteční zveřejnění amerického indexu výdajů na osobní spotřebu, který aktuálně považujeme za nejsilnější fundament nejbližších dní. Splnění tržní predikce, případně slabší výsledek, by kurz dolaru podle nás poslal výše nad hranici 1,0700 za euro. Zároveň bychom i vzhledem k dopadu na nižší americké výnosy očekávali mírné zlepšení sentimentu u rizikových měn, včetně koruny. U ní však pozor na čtvrteční zasedání ČNB, které může překvapit úpravou snížení úroků z 50 bodů na 25.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Co sledujeme u amerických výnosů a jaké to má implikace pro kurz dolaru