Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Co pomůže koruně prolomit hladinu 26,00 za euro?

FX NEWS

Udrží koruna hladinu 26,00 za euro, nebo se dostane na silnější úrovně? Aktuální fundamenty spíše naznačují další posilování koruny, a to klidně pod tuto psychologickou hranici. Páteční revize odhadu růstu HDP za druhý kvartál totiž předčila očekávání analytiků a vyhoupla se vzhůru na 4,7 procenta meziročně. Jak s tím tedy naloží centrální banka? Zvýší ještě letos úrokové sazby?

Tak to bychom měli, páteční revize HDP za druhý kvartál předčila očekávání analytiků a dopadla více než dobře na 4,7 procentech meziročně, resp. 2,5 % mezikvartálně. Růst byl podpořen vyšším příspěvkem všech výdajových složek, přičemž nejvíce vyčnívala spotřeba, která je v posledních měsících tažena růstem mezd.

Ve druhém čtvrtletí tak došlo k rychlejšímu růstu české ekonomiky, než centrální banka prognózovala, a proto bude důležité sledovat další data, která společně s revizí určí další vývoj měnové politiky, především pak úrokových sazeb. Dopomoci by jí k tomu mohla i data zveřejněná v tomto týdnu. Investoři se dočkají údaje z maloobchodních tržeb, průměrné reálné měsíční mzdy a průmyslové výroby, přičemž klíčovým údajem bude srpnová inflace, která bude zveřejněna za týden.

Do hry pak nepochybně vstoupí i čtvrteční zasedání ECB a páteční splatnost státních pokladničních poukázek v hodnotě více než 26 miliard korun.

Koruna zahajuje nový týden kolem úrovně 26,05 za euro. Dnes nás žádná data nečekají. Rozmezí kurzu vidíme od 26,00 – 26,09 EURCZK.

Poklidný by v tomto týdnu nemusel být americký dolar, který se aktuálně obchoduje na 21,91 USDCZK 1,188 EURUSD. Jedinou výjimkou bude snad dnešek, kdy jsou americké trhy zavřené vinou státního svátku.

Trh by v tomto směru mohl ještě vstřebávat páteční data ohledně tvorby nových pracovních míst mimo zemědělský sektor. Zatímco se čekalo 180 tisíc nově vytvořených míst, data ukázala o 24 tisíc méně, tedy 156 tisíc. O desetinu horší oproti očekávání byla i míra nezaměstnanosti, která se dostala na 4,4 %. Na druhou stranu, dolar si vylepšil svou páteční pozici díky indexu ISM sektoru průmyslu, který si polepšil na nejvyšší úroveň letošního roku, a to 58,8 bodu. Ze statistické zprávy vyplývá, že panuje celkový optimismus na trhu jak pro rok 2017, tak i pro 2018. Současné objednávky zboží a služeb jsou pak v USA nyní velmi silné, což by mohlo poslat dolar na silnější úrovně.

Dnešní scénář EURUSD vidíme v pásmu 1,186 – 1,190. Dolar proti koruně pak odhadujeme v rozmezí 21,90 – 22,00 USDCZK.

Autor: Radek Pavlíček
Zdroj: Roklen 24

Čtěte také:
Intermarket analýza: Bude pokračovat mohutný uptrend na euru?
Jimmyho týdenní Forex výhled 4.8.-8.9.2017
GBPUSD se blíží ke svému Volume supportu

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Co pomůže koruně prolomit hladinu 26,00 za euro?