Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Co je PPI (Producer Price Index) a jak ho používat

Očima brokerů

Tento článek pojednává o PPI (Producer Price Index), což je nejbližší příbuzný více známého Consuper Price Index (CPI). V čem se liší? Co ukazují? Jak používat PPI na měnovém trhu? Tento článek se pokouší odpovědět na tyto otázky.

Trocha historie PPI

Nutnost sledovat indexy se objevila již ve 20. století. V roce 1925 byla na Mezinárodní konferenci statistiků práce přijata určitá pravidla shromažďování, zpracování, generalizace a prezentace dat. Důležitost těchto informací uznali všichni účastníci konference.

Na konferenci byl také vypracován univerzální přístup k plánování a regulaci cenové politiky zemí. Prakticky to byly první kroky ke globalizaci mezinárodních trhů.

Tehdy vytvořené standardy byly později třikrát revidovány, v letech 1947, 1962 a 1987. V roce 1962 byl na desáté konferenci konečně přijat termín PPI. Přesně tento termín se používá i dnes.

Srovnání PPI vs CPI

CPI (Consumer Price Index) je nástroj představující změny cen zboží a služeb na straně koncového spotřebitele za určité období. Tyto údaje obvykle používají centrální banky k rozhodování o úrokových sazbách.

Když inflace roste, úrokové sazby z úvěrů se začnou cyklicky zvyšovat a když se inflace zpomalí, začnou se snižovat stejným způsobem.

Index PPI (Producer Price Index) zase odráží změny cen zboží ve velkoobchodní fázi (tj. na straně výrobce). Cena výrobce prakticky představuje celou škálu výdajů, od nákupu surovin přes jejich zpracování, výdaje za energie, výdaje na logistiku až po konečný produkt.

V důsledku toho se ceny výrobců začínají měnit o něco dříve než na straně spotřebitele. To umožňuje nazývat tento index předstihový, což signalizuje budoucí úroveň inflace.

Pokud například ceny rostou na velkoobchodní úrovni, pravděpodobně se to po určité době projeví v určitém růstu na spotřebitelské úrovni. Díky tomu může CPI růst.

Mějte však na paměti, že:

  • Výrobce se nemusí vždy rozhodnout pro zvyšování velkoobchodních cen kvůli zvýšení nákladové ceny. Pokud výrobce čelí velké konkurenci, může se obávat ztráty podílu na trhu.

V takových případech výrobce začíná hledat způsoby, jak dodatečné náklady nahradit jinými způsoby.

  • S maloobchodním prodejem je to stejné. Obchody také nechtějí zvyšovat konečné ceny, protože to může odradit kupující. I oni se snaží ušetřit a udržet ceny beze změn.

Kde najít PPI

Hodnoty PPI se vypočítávají a zveřejňují měsíčně. Každá země má národní instituci, která se o to stará.

Například v USA index PPI vypočítává Bureau of Labor Statistics a v Británii - Office for National Statistics.

Aktuální, předchozí a prognózované hodnoty PPI můžete také nalézt v ekonomickém kalendáři RoboMarkets.

Jak používat PPI v tradingu

Podívejte se na několik příkladů použití indexu pro obchodování na měnovém trhu.

Příklad 1

10. září 2021 byla v USA zveřejněna nová hodnota PPI. Ukázalo se, že to bylo 8,3% místo očekávaných 8,2%.

V USA se PPI dotýká tří sektorů: průmyslu, zboží a komodit a recyklace.

Pokud hodnoty indexu překročí očekávání, trh roste (USD je býčí). V opačném případě bude USD medvědí.

Celkově lze s těmito fundamentálními obchodovat pomocí čekajících příkazů. I tak malý rozdíl (pouhých 0,1%) vytvořil hybnou sílu, takže dolar rostl, ale nikdy neovlivnil jiné měny.

Zpravidla se při čekání na takové zprávy trh konsoliduje v úzkých rozpětích. Někteří obchodníci používají M15 a M30.

Vyberou si nástroj, u kterého je snazší vidět hranice rozpětí, a zadávají čekající objednávky na proražení těchto hranic.

Podívejme se například na reakci eura na tuto zprávu. Podívejte se na graf níže:

Graf EUR/USD při zveřejnění PPI v USA

Čekající prodejní objednávka na proražení 1,1818 směrem dolů by přinesla zisk na 1,1777. Tam je cíl první vlny poklesu trendu.

Čekající nákupní objednávka měla být zadána při proražení 1,1855 výše. Jakmile je ale vyplněna prodejní objednávka, kupující objednávka se zruší.

Příklad 2

15. září 2021 následovala Velká Británie se zveřejněním PPI. Místo prognózy 0,4% to bylo 0,7% a komentáře zástupců centrální banky ukázali, že 4 z 8 členů výboru hlasovali pro zvýšení úrokové sazby.

Celkově vzato, to bylo pro trh optimistické a měnový pár GBP/USD korigoval celou předchozí poklesovou vlnu.

GBP reagovala jako USD. Pokud index vyjde nad očekávání, trh se stane býčím a naopak.

Jak vidíme na grafu GBP/USD, v den zveřejnění PPI šel trh strmě nahoru, prorazil 1,3815 a korigoval na 1,3853.

Graf GBP/USD v okamžiku zveřejnění britského PPI

Použití Producer Price Index (PPI) - Závěr

Někteří obchodníci dosahují zisku obchodováním CPI a PPI. Před otevřením pozice však někteří zkontrolují signál pomocí nějakého technickém indikátoru. Nezapomeňte také rozumně omezit své ztráty pomocí stop loss příkazu.

Předtím, než se rozhodnete obchodovat PPI na reálném účtu, vyzkoušejte si to na demo účtu.

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

 

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.
  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.

 

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Co je PPI (Producer Price Index) a jak ho používat