Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

WEBINÁŘ: BITCON NA ATH. KDE TEĎ HLEDAT PŘÍLEŽITOSTI V KRYPTOSVĚTĚ?
Svět kryptoměn není pouze o Bitcoinu. Většina kryptoaktiv zatím BTC nenásledovala a zůstává od svých ATH vzdálena i několik stovek procent. To nám nabízí zajímavé možnosti pro vyhledání vstupů do různých tradingových a investičních pozic. ;-) 

Máme pro vás další exklusivní webinář na toto téma!

Co by se stalo, kdyby Fed zašlápl měnověpolitickou brzdu?

FX NEWS

Politika centrální banky by měla být předvídatelná. Výjimkou mohou být krizové situace jako například březen 2020, kdy bylo kvůli pandemii potřeba přistoupit k razantní akomodaci měnové politiky. Ani ne rok a půl poté je situace jiná. Některé centrální banky již zahájily měnověpolitickou normalizaci, jiné pro ni teprve připravují půdu. A právě do druhé skupiny spadá americký Fed.

V první fázi normalizace americké měnové politiky Fed sníží tempo nákupů aktiv. Po ukončení tzv. kvantitativního uvolňování odstartuje druhá fáze v podobě zvyšování sazeb. Implementace obou fází bude pozvolná s cílem minimalizovat dopady na trhy i ekonomiku. Pojďme si ale zaspekulovat. Co kdyby se Fed utrhl ze řetězu a zašlápl měnověpolitickou brzdu?

Pro začátek si představme jednorázové ukončení nákupů aktiv v aktuálním měsíčním objemu 120 miliard dolarů (mimo reinvestice) a zvýšení sazeb o „tradičních“ 25 bazických bodů. V takovém extrémním případě nehraje roli, zda by šlo o zasedání s nebo bez aktualizované prognózy.

První momenty překvapení by vystřídala panika a silný růst volatility napříč aktivy, od akcií přes dluhopisy až po měny. Došlo by tak k popření cíle nákupů aktiv v podobě stabilizace trhů.  Výprodej lze očekávat především u Fedem silně nakupovaných dluhopisů střední splatnosti (1-5 let). Intenzitu poptávky centrální banky potvrzuje podíl těchto cenný papírů na celkovém objemu držených státních obligací dosahující zhruba 38,5 %.

Zvýšení sazeb by vedlo k růstu krátkého konce výnosové křivky. Vinou nejistoty na finančních trzích by se růst nevyhnul ani delšímu konci, a to minimálně v prvotní reakci. Postupem času by se ale rychlé a intenzivní utažení měnové politiky mohlo projevit ve výhledu výrazně oslabeného dlouhodobého růstu, což by tržní účastníci dali najevo poptávkou po instrumentech s dlouhou splatností. V extrémním případě bychom se mohli dočkat inverzní výnosové křivky, zejména pokud by hrozilo další navyšování úroků Fedu.

Výsledkem měnověpolitického utažení by byl velmi rychlý a intenzivní nárůst výnosové křivky stahující s sebou riziková aktiva a utahující měnové podmínky skrze úrokový kanál. Pomyslným vítězem by v takovém případě byl dolar. Loni v březnu se potvrdilo, že svět v krizích prahne po zelených bankovkách jako po bezpečném přístavu, který je navíc spolehlivě přijímán v podstatě všude.

Existuje ale i alternativní scénář, ve kterém by ztráta důvěry v politiku Fedu mohla vyústit ve výprodej dolaru. Kam by se světový kapitál vrhl poté, je velká neznámá. Byly by to jiné bezpečné přístavy jako japonský jen nebo švýcarský frank? Asi těžko. Měny emerging markets můžeme rovnou vyloučit. Nervózní investoři by jistotu nejspíš nehledali ani v bitcoinu. Varianta „dolarového vítěze“ se tak jeví jako nejpravděpodobnější.

Na závěr nutno podotknout, že zmiňované výprodeje, zejména pak u rizikových aktiv jako jsou akcie, by nebyly pouze americkým scénářem, ale globálním.

Zde naše spekulace utneme. Šlo pouze o velmi zevrubný popis primárně krátkodobého scénáře ve stylu věštění z křišťálové koule, navíc bez možnosti jakéhokoliv historického srovnání. Útěchou nám budiž fakt, že ve Fedu sedí lidé se znalostí oboru, tudíž na takto extrémní měnověpolitické utažení nedojde. Bez ostychu bychom si na to vsadili.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. odpovědnost.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Co by se stalo, kdyby Fed zašlápl měnověpolitickou brzdu?