Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Cenový růst v Evropě brzdí. Dolar zůstává v poptávce

FX NEWS

Vlnu nervozity včera ráno vyvolala data z indexu PMI v Číně. Asijský gigant reportoval meziměsíční pokles ze 49,2 bodu na 48,8, přičemž se čekal růst na 49,4 bodu. Tato zpráva by společně s dohodou o limitu amerického dluhu mohla prodloužit podporu dolaru. Očekávání týkající se zvýšení sazeb ze strany Fedu o 25 bazických bodů jsou stále ve hře, ale nelze vyloučit ani pozastavení cyklu už v červnu. V takové situaci se pak množí spekulace o případném červencovém zvýšení amerických sazeb o 50 bazických bodů. To bude záviset nejen na klíčových datech o pracovních místech, která budou oznámena v pátek, ale také o výši květnové inflace.

V Evropě pokračuje trend snižování inflace, a to především v silnějších ekonomikách regionu. Ve Francii klesla meziměsíční inflace za květen z 0,6 % na -0,1 %, kdy očekávání bylo 0,3 %. Meziročně byl zaznamenán pokles z 5,9 % na 5,1 % při očekáváných 5,5 %. V Polsku v květnu meziměsíčně inflace klesla z 0,7 % na nulu, kdy očekávání bylo na 0,2 %. Meziročně pak z 14,7 % na 13 %, při očekávání 13,2 %. Inflace v Polsku se však stále pohybuje ve dvouciferných hodnotách. Ani Itálie nezůstala pozadu a meziměsíčně zaznamenala pokles z 0,4 % na 0,3 %. Meziroční pokles inflace byl z 8,2 % na 7,6 %, přičemž se čekalo 7,4 %.

V Německu, nejsilnější ekonomice Evropy, zůstala nezaměstnanost dle očekávání na 5,6 %. Ale i Němci nezaostávali a inflace klesla ze 7,2 % na 6,1 % meziročně, přičemž předpoklad byl 6,5 %, Meziměsíční květnový pokles činil 0,5procentního bodu z 0,4 % na -0,1 % a předčil tak očekávání analytiků.

Ponurá data z Číny nepomohla oslabujícímu páru EURUSD, který se dostal pod hranici 1,07 eura za dolar. Nejobchodovanější pár na Forexu oslabuje již od začátku května. I přes pozitivní data z velkých evropských ekonomik trhy zatím počítají se zvyšováním sazeb ECB do září. Situace v Číně a momentální síla dolaru pravděpodobně donutí tento měnový pár ještě k několika medvědím svícím.

Zítra se dozvíme míru inflace v eurozóně, kde se čeká pokles. Zasedne i správní rada ECB, která detailněji rozebere makroekonomické podmínky ve vztahu k nastavení úrokových sazeb. I Spojené státy zveřejní svůj PMI.

Autor: Kryštof Král
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Cenový růst v Evropě brzdí. Dolar zůstává v poptávce