Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Čeká nás delší období inflace, shodli se odborníci na konferenci XTB

Očima brokerů

Hlavním tématem příštího roku budou pro investory vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Období vysoké inflace přitom může i přes snahu centrálních bank trvat kvůli rostoucím výdajům států delší dobu. Shodli se na tom účastníci Online investiční konference společnosti XTB, která se uskutečnila v sobotu 26. listopadu. Zároveň ale podle řady z nich není nutné z pohledu investora příliš řešit, zda nastane ekonomická recese. Správný investiční horizont by měl být totiž dlouhodobý, navíc recese přináší dobré příležitosti k nákupu akcií.

Je recese něco, čeho se bát? (h2)

„Z pohledu investora nemá cenu moc přemítat, nad tím, zda přijde recese. Ty trhy mohou během recese stoupat i klesat a investor uvažuje v horizontu delším, než je šest až 12 měsíců. A ty nejlepší nákupy se dělají během recesí, takže recese není něco, čeho by se investor měl bát,“ uvedl například zakladatel investičního fondu Vltava Fund Daniel Gladiš. Dodal, že pravidelné a ozdravné recese jsou přínosné.

„Není třeba řešit recese, horizont má být dlouhodobý a čas je náš přítel,“ uvedl externí poradce XTB Jaroslav Brychta. Upozornil, že největší problém v dalších měsících bude, jak se ekonomiky vypořádají z vysokými sazbami. „Otázka je, jak vysoko mohou sazby jít a jak dlouho je tam držet. Doufáme, že bude hladké přistání, že to centrální banky zvládnout. Čím déle ale budeme na vysokých sazbách, tím větší tlak na trhu bude,“ uvedl.

Jak to bude s inflací v příštích měsících? (h2)

Gladiš v souvislosti s inflací upozornil, že inflace nebude klesat tak rychle, jak by si centrální banky přály. „Například v případě České národní banky bude snazší snížit inflaci z 18 na osm procent než později ji snížit z osmi na čtyři procenta,“ odhadl. „Čeká nás nadprůměrné období vysoké inflace a reálných záporných úrokových sazeb,“ dodal.

I když aktuálně finanční trhy již fakticky rok klesají, podle Gladiše se nic až tak zvláštního se neděje. „Největší tenze jsou na dluhopisovém trhu, a právě u těch technologických akcií, jinak se dá ale investovat dobře,“ uzavřel.

Zakladatel analytické služby MarkeTimers.com David Monoszon upozornil, že vysokou inflaci na trzích historicky doprovází vysoká volatilita a trendy bývají krátké. „V takových případech je strategie buy and hold (pozn. nakoupit a držet) velmi frustrující,“ uvedl.

Co se vyplatí sledovat a jaké tituly jsou oblíbené? (h2)

Sektory, které se v současném prostředí vyplatí sledovat nebo přímo zařadit do portfolia, těží podle hlavní analytičky Cyrrus Anny Píchové vždy z počátku nového ekonomického cyklu, který následuje po recesi. Mezi takové sektory podle ní patří finanční sektor, spotřební zboží, průmysl a energetika. „To jsou sektory, po kterých bychom se měli poohlížet,“ uvedla. Pozor by si naopak měli investoři dát například na firmy závislé na cenách komodit. „V případě tvrdého přistání a slábnoucí globální poptávky je pravděpodobný pokles cen komodit,“ upozornila.

SP500 a ČEZ jsou hlavními tahouny? (h3)

Obchodní ředitel XTB Vladimír Holovka uvedl, že se v uplynulém roce stala oblíbenou investice do ETF indexu S&P500. „A top instrumentem mezi českými a slovenskými investory byl ČEZ. Při investování zvítězil o několik koňských délek,“ uvedl.

Podle investičního stratéga společnosti Conseq Michala Stupavského je globální akciový výhled mírně negativní. Důvodem je podle něj vysoká inflace, riziko stagflace, masivní zpřísňování měnových politik nebo nadále vysoké analytické odhady zisků pro rok 2023 a 2024. „Ale i tak se dají nalézt vysoce atraktivně oceněné sektory a regiony,“ uvedl.

Pasivní investování? (h3)

Mezi dalšími řečníky konference patřil například i spolumajitel společnosti Finlord Boris Tomčiak, který hovořil o pasivním investování a budování majetku investorů. Ředitel fondu kvalifikovaných investorů Bohemian Empire Štěpán Pírko seznámil zájemce o obchodování podle algoritmických systémů.

Shrnutí (h2)

Kromě výše zmíněného na konferenci zaznělo i mnoho dalších zajímavých informací. Na celé akci celkem diskutovalo a prezentovalo 13 řečníků ve třech panelových diskuzích a sedmi přednáškách. Pokud byste se chtěli dozvědět více, kompletní záznam XTB konference je dostupný na stránkách XTB. Pro nově založené klienty jsme také připravili bonusové materiály zaměřené na sezónnost akciového obchodování, shortování akcií a ebook o dividendových titulech.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Čeká nás delší období inflace, shodli se odborníci na konferenci XTB