Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Britská libra – krátkodobé posílení a po něm dlouhý sestup?

Názory

Milióny očí se právě nyní upínají k Velké Británii. Politici v této ostrovní zemi se rozhodli, že dají šanci svým obyvatelům se vyjádřit ke vztahu k EU. Velká Británie, jež si doposud zachovávala jistý odstup a měla výjimky z pravidel a smluv, nyní už dost nepříjemně pociťuje, jak EU směřuje ke stále silnější integraci a k rozhodování ze strany byrokratů (tj. evropských institucí v Bruselu). Bruselští byrokraté, kteří o EU rozhodují, nebyli v zásadě nikým zvoleni a vymýšlejí vesměs omezující pravidla občas hraničící s příčetností.

Rozhodnutí, které britská vláda udělala pod tlakem situace, nyní ukáže, co vlastně lidé v Británii chtějí. Zda se držet stranou společného EU projektu a udržovat si pouze obchodní vazby, nebo se provázat s ostatními evropskými zeměmi i politicky. Argumenty jsou pro i proti a průzkumy prozatím ukazují na těsný výsledek.

Britské referendum jako krátkodobý impuls

Co však zajímá řadu investorů i obchodníků je, jaký bude mít celá situace vliv na kurz britské libry. Tato kdysi hlavní světová rezervní měna si udržuje stále relativně silný kurz ve světovém měřítku.
Přesto za poslední dva roky prošla dvěma silnými poklesy. Ten druhý pokles v pořadí probíhá právě nyní, v posledních měsících se libra silně vyprodává a většina analytiků to dává za příčinu právě blížícímu se referendu a jeho nejasnému výsledku.
Známá praxe však říká, že je třeba obchod otevírat již při pouhých náznacích a jakmile jsou výsledky známy, tak realizovat zisky. Totéž se tedy dá očekávat i u GBP. Ať už výsledek referenda bude jakýkoliv, z krátkodobého pohledu vidím u libry velkou šanci na posílení. Hodnoty u 1.50 vůči USD vnímám jako krátkodobě reálné.

Deficit běžného účtu má dlouhodobý vliv

Dlouhodobě se však ekonomika UK potýká s řadou problémů. Exporty stagnují a obchodní deficit této země povážlivě roste. Deficit běžného účtu dosáhl v tomto roce dokonce rekordních minim a stále se zhoršuje.
A to bude mít klíčový vliv na vývoj kurzu britské libry proti zbývajícím světovým měnám v dlouhodobějším horizontu. Zde očekávám, že GBP nastoupí delší cestu poklesu. A je i docela možné, že se podívá např. proti USD na hodnoty pod 1.30. Technicky to situace naznačuje.

 

 

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Britská libra – krátkodobé posílení a po něm dlouhý sestup?