Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Britové i Češi. Snížení sazeb můžeme posunout dál v čase

FX NEWS

Britská inflace za duben překvapila. Celkové tempo cen růstu sice meziročně pokleslo, v jádrovém vyjádření jsme však byli svědky nad očekávání vyšších čísel. Konkrétně meziročního růstu z 6,2 % na 6,8 %. Rázem tak vzrostly sázky na červnové zvýšení sazeb o dalších 25 bodů, ba dokonce na ještě vyšší vrchol sazeb v cyklu. Kurz libry sice nejprve posílil, poté však zisky odevzdal proti dolaru i euru. Na domácí půdě byl zveřejněn konjunkturální průzkum. Za korunou dále stojí vidina vyšších sazeb po delší dobu. 

Trh po datech o britské inflaci plně zacenil zvýšení sazeb Bank of England ze současných 4,5 % až na 5,25 % do konce roku. Guvernér britské centrální banky Bailey již připustil, že inflace, zejména u potravin, potrvá déle, než bylo původně očekáváno. Nelibě pak vypadá i evidentně zakořeněná inflace v sektoru služeb, která vzrostla z 6,6 % na 6,9 %. Do červnového zasedání centrální banky bude zveřejněno ještě dost dat, která vstoupí do rozhodování o sazbách. Byť nevylučujeme jejich další navýšení, předpokládáme, že většina z Bank of England nebude tíhnout k posunu úroků na hodnoty predikované trhem, v některých případech dosahujících až 5,5 %. Pravděpodobnější bude strategie vyšší po delší dobu, s jedním nebo dvěma navýšeními po 25 bodech.

V české ekonomice poklesla od minulého měsíce celková důvěra. Z květnového konjunkturálního průzkumu vzešlo, že velká část respondentů z podnikatelské sféry očekává v příštích měsících pokles tempa růstu výrobní činnosti. Spotřebitelé se pak obávají zhoršení jak celkové ekonomické situace, tak i jejich vlastní. I přesto vnímají svoji finanční situaci lépe než v předešlých dvanácti měsících. Květnové výsledky lze do jisté míry interpretovat jako korekci silné důvěry v dubnu.

Na korunu neměly výsledky žádný vliv. Kurz mírně posílil až s vyjádřením člena bankovní rady ČNB Tomáše Holuba, který uvedl, že debatu o snížení sazeb je možné posunout až na konec roku. Tehdy bude podle Holuba jasnější, jak si vedou aktuálně tolik spekulovaná inflační očekávání s možnými dopady na mzdy. Načasování na konec roku odpovídá našim dlouhodobým předpokladům o snížení úroků až v posledním čtvrtletí.

Dnes ráno byla zveřejněna revize německého HDP za první čtvrtletí, která ukázala pokles o 0,3 % oproti očekávané stagnaci. Německá ekonomika je tak v recesi. V Polsku bude zveřejněna nezaměstnanost, u níž trh pracuje s poklesem z 5,4 % na 5,3 %. Zrak většiny investorů se bude upírat především k USA nejen vinou pokračujících debat o dluhovém stropu s ohledem na riziko zhoršení ratingu, ale například i revize HDP za první čtvrtletí a případnou změnu počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Autor: Kryštof Král
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Britové i Češi. Snížení sazeb můžeme posunout dál v čase