Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Blíží se regulace kryptoměn v Evropě?

Kryptoměny, Očima brokerů

Kryptoměny nejsou pouze oblíbeným nástrojem ke spekulacím. Během posledních let se v různých částech světa větší či menší měrou prosadili do ekonomického prostředí. Lidi je kupují a platí s nimi a obchodníci je v čím dál větší míře akceptují.

Na jedné straně spektra stojí země jako Čína, kde jsou skoro všechny kryptoměny nezákonné. Na opačné straně je nepříklad Japonsko, které vytvořilo obsáhlý systém pro používání a obchodování kryptoměn.

Zatím globální kryptoměny

Nejen politici ve vyspělých zemích pochopili, že ekonomika digitálních aktiv tady prostě je a bude. A to přirozeně přináší třecí plochy, kdy se střetávají názory, jak by tato část ekonomiky měla fungovat.

 

Své zájmy mají poskytovatelé kryptoměn a s nimi spojených systémů. Politici ale chtějí předcházet zneužívání kryptoměn a mají své představy o jejich fungování. Média a komentátoři informují o tom, že je širší shoda na tom, že systematický, kombinovaný přístup pro co největší trh by byl užitečný. 

Snahy o regulaci v Evropě

Regulace ohledně akcií, dluhopisů a derivátů v EU udělala v posledních letech velký pokrok. A vývoj podporuje domněnku, že digitální měny jsou další na řadě.

Evropský bankovní úřad (EBA) ve své zprávě z roku 2019 uvedl: “V celé EU se objevují odlišné přístupy k regulaci těchto činností. Tyto faktory vedou k potenciálním problémům, včetně otázek ochrany spotřebitele, odolnosti provozu a jednotných podmínek”.

Kryptoměny řeší i britský regulátor FCA. V červenci 2019 vydal dokument, ve kterém vyjasnil rozdíly mezi bezpečnostními tokeny a e-peněžními tokeny, které jsou regulovány v rámci stávajících pravidel a “neregulovanými” tokeny.
Tím, že FCA jasně řekl, co je a není regulováno, otevřel prostor, aby se odpovědné instituce začali zabývat regulací toho, co stávající pravidla nepodchycují.

Ve intreview z listopadu 2019 uvedl EU komisař pro finanční služby, Valdis Dombrovskis, že: “Evropa potřebuje jednotný přístup ke krypto aktivům, jako je Libra. Mám záměr k tomuto předložit novou legislativu”.

Jak je vidět, tak digitální aktiva, včetně kryptoměn nejsou regulačními orgány ani politiky v Evropě jen pasivně sledována. Jeden by mohl nabít dojmu, že regulace tohoto odvětví ekonomiky už je blízko.

Ačkoliv známky politické vůle tu jsou, tak bych zůstával realistou. Dokud nebudou s krypto aktivy v Evropě spojeny nějaké skandály, tak bude trvat dost dlouho, než se dojde k nějaké jednotné dohodě. Legislativní proces v Evropské unii také není otázkou týdnů.

Takže pokud byste čekali regulaci kryptoměn v Evropě už v roce 2020, tak můžete vydechnout. Nicméně ve střednědobém horizontu bych si na regulaci krypto aktiv vsadil. Ale jakou bude mít podobu a jak velký dopad to bude mít na koncové uživatele si netroufám vůbec odhadovat.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Blíží se regulace kryptoměn v Evropě?